[Video] Poslanec Horvat razbil laži in zavajanja informacijske pooblaščenke! Policija iskala po EMŠO, ona pa besedičila o soimenjakih!

Datum:

V poročilu informacijske pooblaščenke o nadzoru poslanca Nove Slovenije na božični večer dne 24. decembra 2019 označila za netočne. Žal se je še enkrat pokazalo, ko je treba ubraniti zakonske nezakonitosti levih vlad, na pomoč priskočijo takšne in drugačne državne institucije. Najbolj pa je samo informacijsko pooblaščenko na laž postavila poslanka SMC Monika Gregorčič, ki je tudi sama zaprosila v pogled v osebne podatke.

                   

“Kaj pa, če ima vsa država res pravo vohunsko afero?! Izpise vpogledov v evidence smo dobili vsak za svoj EMŠO, zato je samodiskreditacija IP z banalnimi razlagami o 180 osebah po imenu Jožef Horvat (najbrž nimajo istega EMŠO?!) strokovno nepojmljiva!,” se je ogorčeno odzvala poslanka SMC Monika GregorčičJožef Horvat je v današnji svoji izjavi za javnost povedal, je že 24 let informatik. “Delal sem že prej na tem področju in vem, kako se formirajo ključi, kako priti do posameznega zapisa v bazi podatkov, do posameznega stavka, če hočete. So ključi, ki so unikatni (UNIQE). To je EMŠO. Jaz imam edini na svetu ta ključ,” je v odzivu na objavljeno sporočilo informacijske pooblaščenke Prelesnikove odgovoril vodja poslanske skupine Nsi Jožef Horvat. Celotno izjavo poslanca Nove Slovenije si lahko preberete ob koncu članka.

V nadaljevanju izpostavlja, da so lahko bili generični ključi preko imena in priimka. Priznava, da je Jožefov Horvat več v Sloveniji in se zahvaljuje informacijski pooblaščenki za opravljeno delo. “Jaz do danes tega nisem vedel, sedaj pa vem. Ampak tukaj piše, da je bil dostop do mojih podatkov preko mojega EMŠO-ja. Kako bi si vi to drugače razlagali?”

Policija naj bi (ne)zakonito vpogledovala v poglede 45 politikov, od tega 19 predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin
Razkriti primer je ugotovil, ali so problemi zakonski ali pa je urad Prelesnikove za zaščito bivše vlade zapakirala celotno zadevo v celofan, v kateri je izpadel poslanec Nove Slovenija kot lažnivec. Sam Horvat ni nikoli osebno povedal, da je za nadzor kriv Marjan Šarec in sodelavci temveč, da se je največje število ogledov njegovih osebnih podatkov dogajalo v času Šarčeve vlade. Enako so zatrdili tudi preostali poslanci, ki so zahtevali enako kot Horvat.

Urad Informacijskega pooblaščenca je februarja zoper Policijo zaradi suma, da naj bi njeni zaposleni nezakonito vpogledovali v osebne podatke politikov, uvedel inšpekcijski nadzor, kjer preverja ali so bili med 1. 1. 2019 in 18. 2. 2020 prek informacijsko – komunikacijskega sistema policije (ne)zakonito obdelovani osebni podatki 45-ih politikov – od tega 19 predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin.

Iz v postopku pridobljenih izpisov dnevnikov obdelav osebnih podatkov je razvidno kateri zaposleni so obdelovali osebne podatke politikov ter kako (npr. vpisi, ažuriranja, vpogledi, ….). Osebne podatke 45-ih politikov je obdelovalo 700 zaposlenih na Policiji. Eden od zaposlenih je obdeloval osebne podatke sedmih politikov, štirje zaposleni šestih politikov, sedem petih in osem zaposlenih štirih politikov. Ostali zaposleni so večinoma obdelovali podatke enega, redki pa tudi dveh ali treh politikov.

Prelesnikova razkrila, da se kršijo osebne pravice do zasebnosti vsem Jožefom Horvatom v državi 
Informacijo so z veseljem pograbili slovenski dominantni mediji. V Dnevniku so zapisali “Vpogled v evidence: Koalicija išče vohusko zgodbo.”  Enako je izkoristil nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in preko Twitterja zahteval opravičilo od Horvata. “Še enkrat, te besede niste našli v mojih izjavah, da je kriv Marjan Šarec in njegovi sodelavci. Ugotavljam pa, da je v obdobju vlade Marjana Šarca, prav v obdobju, ko smo se pogajali za novo koalicijo, da je bila gostota vpogledov največja,” se je na Šarčeve očitke odzval Horvat.

Pri takšni poizvedbi se na podlagi iskalnih parametrov imena in priimka iz centralnega registra prebivalstva in registra stalnega prebivalstva pridobijo osebni podatki o vseh osebah, ki ustrezajo iskalnemu parametru. Uporabnik tako na ekranu vidi vse osebe z iskanim imenom in priimkom, njihove EMŠO, datume rojstva, državo in kraj rojstva, prebivališče in državljanstvo. Iz vidnih podatkov nato uporabnik določi, od katere osebe konkretno potrebuje kakšne podrobnosti (npr. seznam naslovov, davčno številko, spremembo imena, seznam vozil, seznam slik osebe z listinami, ipd.) in vse to sistem zabeleži. Iz policijskih dnevnikov tako izhaja, da je policist dne 24. 12. 2019 ob 23:24.43 uri naredil poizvedbo po imenu in priimku Jožef Horvat, nato pa je iz nabora vidnih podatkov nadaljeval z obdelavo podatkov točno določenega Jožefa Horvata, ki ga je takrat dejansko obravnavala policija, to pa ni bil poslanec.

Ne glede na veselje Marjana Šarca je njeno poročilo razkrilo veliko globlji problem. V primeru Jožefa Horvata ter preostalih 170 oseb z istim imenom in priimkom so po razlagi informacijske pooblaščenke vedno kršene osnovna pravice, saj se lahko v njihove podatke vpogleduje ves čas.  Torej, ko policija išče Jožefa Horvata vpogleda v osebne mape vseh Jožefov Horvatov v državi, kaj tako neumnega še nismo slišali.

Torej je policija slučajno lovila nekega Jožefa Horvata, nekega Aleksandra Reberška, ki nista poslanca. Prelesnikova je s tem dokazala, da ni dorasla funkciji, ki jo opravlja, saj bi  morala biti najvišji branik zasebnosti in osebnih informacij posameznika. Kajti, če to kar Prelesnikova trdi, drži, Policija, ki išče enega Jožefa Horvata, ostalim 179 Jožefom Horvatom krši pravico do zasebnosti, kar pa se ne sme dogajati. Prelesnikova očitno služi drugim interesom kot pa varovanju osebnih podatkov državljanov.

Izjava Jožefa Horvata na današnji tiskovni konferenci. Njegov odgovor na razkritje informacijske pooblaščenke se prične 15:34:

Nisem se prenaglil. Glede tega morem reči, da me ni nič prizadelo. Dobil sem kar nekaj napadov iz strani politične konkurence oziroma nasprotnikov. Jaz z niti eno besedo nisem uporabil, da je šlo za nezakonite vpoglede. To od mene niste slišali. Informacijski pooblaščenki se zahvaljujem za opravljeno delo za danes. Posebej je obravnavala moj primer in primer, ki sem ga navedel me je najbolj zbodel vpogled tik pred polnočnico.

Jaz vem, kjer sem takrat bil. Dejstvo je, da jaz govorim o vpogledih, dokumentu, ki vam ga ponovno kažem, kjer piše, da je šlo za pregled dostopa na podlagi EMŠO. Jaz sem informatik že 24 let. Delal sem že prej na tem področju in vem, kako se formirajo ključi, kako priti do posameznega zapisa v bazi podatkov, do posameznega stavka, če hočete. So ključi, ki so unikatni (UNIQE). To je EMŠO. Jaz imam edini na svetu ta ključ.

Lahko so generični ključi, lahko so tudi ključi preko imena in priimka. Jožefov  Horvat je več v državi in sem vesel, da je to informacijska pooblaščenka to razložila. Jaz do danes tega nisem vedel, sedaj pa vem. Ampak tukaj piše, da je bil dostop do mojih podatkov preko mojega EMŠO-ja. Kako bi si vi to drugače razlagali?

https://www.facebook.com/novaslovenija/videos/567526260796864

 

Jaz iz tega ne vidim, da je kdo brskal, vpogledoval službeno, zakonito po mojih podatkih preko imena in priimka. Jaz tega tukaj ne vem. Res pa je, da sem iz ministrstva za notranje zadeve v spremnem dopisu, v katerem sem dobil CD s podatki je tam jasno navedeno, da če želim podrobnosti, da se naj obrnem na institucijo, ki je vpogledovala. V tem primeru je institucija policija oz. informacijsko pooblaščenko kot varuhinjo mojih osebnih podatkov. Še enkrat se ji zahvaljujem glede preiskave za moj primer. Preiskava še ni končana, vidim da informacijska pooblaščenka gleda 19 politikov, ki bi jim naj bilo vpogledovano v njihove osebne podatke. Ali sem jaz med njimi, ne vem. Se je pa pokazalo, ko sem jaz to objavil, da je bilo nekaj politikov, ki so za te podatke zaprosili, ne znajo pojasniti vpogledov.

Še enkrat, te besede niste našli v mojih izjavah, da je kriv Marjan Šarec in njegovi sodelavci. Ugotavljam pa, da je v obdobju vlade Marjana Šarca, prav v obdobju, ko smo se pogajali za novo koalicijo, da je bila gostota vpogledov največja. Najbrž to lahko ugotovim in javno povem. Zakaj, pa bom videl iz strani policije ali informacijske pooblaščenke, ki se ji že v naprej zahvaljujem, kar počne, ne glede na postopek, da bi ga jaz sprožil.

Meni je veliko državljanov vprašalo, ki niso politiki, če lahko dobijo. Seveda, saj je obrazec objavljen na spletni strani, kot so mi sodelavci povedali. Jaz sem vložil preko papirja, ker je KNOVS nekoč ugotovil, da bi naj policija nezakonito vpogledala osebne podatke politikov. To me je čist iz nekega zanimanja privedlo do tega, da to tudi naredim.

Zelo prav je, da rezultate tega nadzora javno objavi tega inšpekcijskega nadzora, da bodo ljudje pomirjeni. To je zelo pomembno. Jaz upam, da bom tudi pomirjen. Očitajo mi, da sem govoril o sledenju. Imate različna sledenja. Lahko vztrajam pri tem. Gre za podatkovno sledenje. Kakorkoli, zaenkrat še nimam nobene preiskave, ki  bi uporabljala principov “folow the money.” Se ne sekiram. Jaz bom plačal določeno ceno, se ne sekiram, to je vedno tako. Želel pa bi, da te zadeve preverijo in razčistijo. Sem danes poklical informacijsko pooblaščenko in se po telefonu zahvalil zato, kar je objavljeno na spletnem portalu. Tudi pričakujem, da za tistih 19 politikov, tudi če me ni zraven, da se zadeve pojasnijo čim prej. Rad bi videl, pri čem smo.

Izjava informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o policijskem nadzoru poslanca Nsi Jožefa Horvata. (Foto: Urad Informacijskega pooblaščenca)

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...