fbpx

Hrvaška z novimi ukrepi s koncem julija: Kaj to pomeni za turiste in kje bo dovoljen vstop le polno cepljenim?

Foto: Twitter

V hrvaškem štabu civilne zaščite pripravljajo nove protikoronske ukrepe, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija, ko se končajo sedanji ukrepi, danes neuradno poročajo hrvaški mediji. Medtem so v najbolj znanem hrvaškem prizorišču za zabave, plaži Zrće na otoku Pag, napovedali, da bodo vstop dovolili samo polno cepljenim osebam.

Potem ko je celotna hrvaška obala pred nekaj dnevi postala “oranžna”, se je nacionalni štab civilne zaščite očitno odločil zaostriti ukrepe, da bo turistična sezona čim daljša. Čeprav niso napovedali, kako nameravajo zaostriti ukrepe, je najverjetneje, da bodo znova omejili število ljudi na različnih dogodkih, ki veljajo za najbolj tvegane za širitev novega koronavirusa, poroča danes Jutarnji list, ki se sklicuje na vire pri štabu civilne zaščite.

Časnik dodaja, da je pričakovati tudi, da bo Hrvaška poostrila pogoje za vstop državljanov Združenega kraljestva, kot so to uveljavile že nekatere članice EU. Med drugim naj bi obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom uveljavili tudi za cepljene britanske turiste, še piše časnik.

Vstop dovoljen le polno cepljenim
Medtem so s plaže Zrće sporočili, da bodo kmalu zaostrili protikoronske ukrepe. Vstop na poletne klubske zabave naj bi dovolili samo tistim, ki so končali cepljenje proti covidu-19. Zavrnili so ocene, da bo to pomenilo diskriminacijo. Menijo, da je njihova odločitev profesionalna in odgovorna, ker je ključna epidemiološka varnost zaposlenih in obiskovalcev, danes poroča Večernji list. Zaenkrat je na zabave na plaži Zrće možno vstopiti z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, za preostale goste pa v svojem testnem centru opravljajo hitra antigenska testiranja.

Plaža Zrće na Pagu. (Foto: družbena omrežja)

Četrti val prihaja
Na Hrvaškem se zavedajo, da se zaradi velikega števila turistov ne morejo izogniti vnovičnemu porastu števila novih okužb z novim koronavirusom, a bodo poskusili poiskati ravnovesje med covidom-19 in turistično sezono ter preprečiti večja žarišča okužb, zaradi katerih bi se lahko Hrvaška obarvala rdeče, še poroča STA.

Sara Kovač