fbpx

Hrvaški magazin Start: Medtem ko je Šarec dopustil virusu, da se udomači, je Janša kot pravi lider prevzel odgovornost nase in Slovenijo popeljal med zmagovalke boja proti covid-19

Foto: Demokracija

Hrvaški mesečnik Start je v svoji majski številki predstavil pet predsednikov vlad, ki so zmagovalci boja proti širjenju COVID-19. To so slovenski premier Janez Janša, madžarski Viktor Orban, avstrijski kancler Sebastian Kurz, švedski Stefan Lofven in hrvaški Andrej Plenković. Novinar Igor Stažić je opozoril, da je bil njihov boj tako učinkovit, da bodo na naslednjih volitvah pometli z opozicijo.

Stažić je posebej opozoril, da se je komedijant Marjan Šarec iz Kamnika, ki se je poslavljal od položaja predsednika vlade, na globalno zdravstveno krizo odzval mlačno, neučinkovito in prepozno. Ko je bila potrjena vlada Janeza Janše, se je takoj pokazalo, kdo je človek, ki je pometel z agresijo JLA na Slovenijo, in da je bilo jasno, da se virusu v Sloveniji slabo piše. Novinar je še opozoril, da je zaradi Šarca Janeza Janšo in koalicijske partnerje čakalo težko delo. Janša je pokazal, kako se krizo obvladuje, in da ni dovolj samo skrb za virus, ampak je treba hkrati skrbeti tudi za gospodarstvo, javni sektor in običajne ljudi, je še zapisal Stažić.

Del, ki se nanaša na Janeza Janšo (strani 63 in 64), objavljamo v celoti:

“Janez Janša je izkoristil iskreno željo kamniškega komedijanta. Nekdanji komik, takrat pa še predsednik vlade, je prezrl nevarnost koronavirusa. Z vlado v odhodu je razglasil pandemijo in ostre ukrepe, toda mlačno, neprepričljivo, s štiri ali petdnevnim odlogom, in to v trenutku, ko je predsednik Slovenije Borut Pahor že dal mandat za vodenje Slovenije Janezu Janši in njegovi SDS, ki je bila že takrat najmočnejša v državi, vendar po zmagi na volitvah brez možnosti za koalicijo.

To je bila priložnost, ki jo je sijajno izkoristil, pri čemer je spomnil na podoben scenarij in način obrambe pred Miloševićevo agresijo in agresijo JNA leta 1991. Bila je sreda, ko mu je Pahor podelil mandat. Dan prej ali ravno ta dan sta Šarec in odhajajoča vlada odredila, da šole in vrtci od ponedeljka naprej ne bodo več odprti. In medtem ko je odhajajoči vodja virusu dajal čas, da se udomači, je Janša izjemno modro in spretno namignil staršem, naj že v petek otrok ne pošljejo v šolo.

Zatem je reagiral kot pravi vojskovodja. Vso odgovornost je prevzel nase, postal je slovenski general v borbi proti COVID-19 in se ni, tako kot Plenković, stoodstotno skrival za stroko, Berošima, Capakima, Markotićevo. On je bil tisti, ki je vlekel niti in jih še vleče, vsakodnevno se izpostavlja in vodi kampanjo proti neznani bolezni. Seveda je za seboj imel najrelevantnejše slovenske epidemiologe, infektologe in mojstre piara, kot je Jelko Kacin, ki ga je – tako kot v slovenski osamosvojitveni vojni – potegnil na površje.

Slovenski začetni rezultati niso bili niti približno tako dobri kot hrvaški, saj je Slovencem Italija še bližje, smučarji so jim prinesli vrsto primerov, poleg tega pa je v zgodnji fazi virus prišel v Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah pa tudi v zdravstveni sistem. Bela krajina je bila na začetku rdeča cona zaradi zdravnika, ki je bil okužen in je nekaj dni tudi delal. Vse to je pričakalo Janšo, ki je bil izjemno konkreten. In to ne le, ko so uvedli ostre ukrepe za zajezitev virusa, pač pa tudi, ko je razumel, da mora hkrati ponuditi tudi zaščito gospodarstvenikom, javnemu sektorju, navadnim ljudem … Celo vsakemu študentu je zagotovil podporo 100 evrov mesečno. Bil je primer tega, kako se v krizi vlada in da ni dovolj le skrb v zvezi s koronavirusom.”

V posebnem okvirju poleg slike Janeza Janše:

“Janez Janša je v sekundi uničil Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade. Ta je svojo zadnjo odločitev, tisto o zaprtju šol, sprejel v četrtek, rekoč, da bodo šole zaprte od ponedeljka. Janša je isti trenutek dejal: Kar se mene tiče, že jutri ni treba v šolo.”

Demokracija