fbpx

Hrvaški medij zgrožen nad žaljivkami komentatorjev Dela in Večera

Večernji list (Foto: STA)

Potem ko je Evropska komisija po neuradnih podatkih odločila, da Hrvaška izpolnjuje vse tehnične pogoje za vstop v schengensko območje, postaja vedno bolj pereče vprašanje slovenske podpore svoji južni sosedi pri tem pomembnem koraku. Kot kaže pa se obračunavanje med državama v povezavi s tem seli tudi na medijsko prizorišče. Hrvaški časnik Večernji list je namreč v današnji tiskani izdaji objavil nepodpisan komentar dveh ponedeljkovih komentarjev v Večeru in Delu. V omenjenem hrvaškem časniku pišejo, da gre za žaljivke iz Slovenije, ki jih doslej niso bili vajeni. Večernji list se je obregnil ob komentar v Večeru, da “letošnje slavljenje Nevihte stopa še korak dlje k revizionistični interpretaciji domovinske vojne” in da se na Hrvaškem odvija normalizacija ekstremizma. 

Po poročanju STA se je Večernji list obregnil ob komentar v Večeru, da “letošnje slavljenje Nevihte stopa še korak dlje k revizionistični interpretaciji domovinske vojne” in da se na Hrvaškem odvija normalizacija ekstremizma. Pri tem je navedel, da “tovrstne oznake proslavljanje Nevihte vsako leto izzove v Srbiji“. Ob tem je bil v omenjenem časopisu analiziran tudi ponedeljkov komentar v Delu o Hrvaški kot vzoru v EU.

Neimenovani komentator je na 2. strani današnje tiskane izdaje Večernjega lista zapisal, da je vsebina komentarjev “v največjih in najuglednejših časnikih, Delu in Večeru, daleč od običajne kritike in meji ali pa je že prešla mejo ksenofobije in namerno podpihuje nestrpnost“. Ob tem se je vprašal, ali je to “pravzaprav neformalni glas ali odmev vladajočih, ki v uradnih izjavah prikazujejo Hrvaško kot neverodostojno, zlonamerno državo, ki ne spoštuje vladavine prava, ki je na prevarantski način ‘zavzela’ del Slovenije z nespoštovanjem arbitraže in ki je uspela pridobiti staro Evropsko komisijo na svojo stran, zdaj pa ji gre z novo šefico komisije spet na roko“.

Ali Slovenija res lobira, da Evropska komisija septembra ne bi uradno prižgala zelene luči za hrvaški vstop v schengen
Komentator je ob tem poudaril še, da vpliv slovenske diplomacije v Evropski komisiji ni tako velik, kot je bil pred nekaj leti, ampak obstaja. “Komisija je res neuradno sporočila Hrvaški, da izpolnjuje pogoje za schengen, vendar pa ni še nič dokončnega: Slovenija še kako lobira, da Evropska komisija septembra ne bi uradno prižgala zelene luči. Vendar pa retorika Hrvaške proti Sloveniji, tako v politiki kot v uveljavljenih medijih, ni bila nikoli na ravni žalitev,” je še zaključil.

Rajko Golob