fbpx

Hrvaški premier Plenković o vedno slabši epidemiološki situaciji: Slovenci si želijo biti na Hrvaškem, tako tudi bo

Hrvaški premier Andrej Plenković (Foto: STA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes izrazil prepričanje, da bodo imeli pod nadzorom vse novookužene osebe z novim koronavirusom na Hrvaškem ter da bodo zagotovili običajno gibanje slovenskih državljanov na Hrvaškem in hrvaških v Sloveniji. Na Hrvaškem medtem lokalne oblasti poročajo o več kot 20 novih okužbah.

Hrvaški premier Andrej Plenković je tako novinarjem v Bakru nedaleč od Reke odgovoril na vprašanje o komentarju izjave slovenskega ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je v oddaji 24ur zvečer v ponedeljek izrazil zaskrbljenost zaradi razmer glede novega koronavirusa na Hrvaškem. “Seveda me skrbi, strah me je, da bi se situacija poslabšala. Hrvaška v resnici postaja epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji,” je dejal. Slovence, ki se odpravljajo na Hrvaško, pa je Gantar opozoril, da se lahko zgodi, da ob povratku v državo naletijo na karanteno, če ne bodo spremljali obvestil.

Hrvaški premier je dejal, da je običajno, da vsak zdravstveni minister spremlja razmere v drugih državah, kot to počne tudi Hrvaška. Spomnil je, da sta se s slovenskim kolegom Janezom Janšo nekajkrat pogovarjala in se dogovorila o medsebojnem odpiranju meja, še preden je Hrvaška sprostila pogoje za vstop državljanov iz desetih držav članic Evropske unije. Povedal je, da je takšna odločitev v interesu obeh držav ter izpostavil, da so slovenski turisti verjetno med najštevilčnejšimi na Hrvaškem. Pri tem je izpostavil, da jih je veliko tudi zato, ker imajo na Hrvaškem nepremičnine. “Enostavno si želijo v poletnih mesecih biti na Hrvaškem. Tako tudi bo,” je povedal Plenković, ki je bil na obisku v kraju Bakar v okviru predvolilne kampanje.

Novinarje je tudi zanimalo, ali bi bilo zaradi povečanja števila okužb na Hrvaškem treba prestaviti parlamentarne volitve, ki so napovedane za 5. julij. Hrvaški premier je poudaril, da epidemiološka slika ni takšna, da bi jih morali preložiti, poroča STA.

Tudi Plenković se je v ponedeljek testiral na novi koronavirus, potem ko je v soboto obiskal teniški turnir Adria tour v Zadru, ki je postalo potencialno novo žarišče okužb z novim koronavirusom. Njegov test je bil negativen. Medtem je več ko 80 testov v Zadru pokazalo en nov primer okužbe, potem ko se je okužba minuli konec tedna razširila med teniškimi igralci, ki so se udeležili turnirja. Novo okužbo so potrdili pri petletnem otroku, ki naj bi ga okužil član družine, ki se je družil s teniškimi igralci med turnirjem. Skupaj s tem otrokom so v Zadru doslej potrdili štiri okužbe, med njimi je tudi hrvaški teniški igralec Borna Ćorić. V samoizolaciji v Zadru je 81 oseb, so še danes sporočili iz štaba civilne zaščite zadrske županije. Hrvaški zdravstveni strokovnjaki ocenjujejo, da bodo razsežnosti okužbe v Zadru vidne po približno desetih dneh.

V Istrski županiji so v ponedeljek zvečer potrdili tri nove primere okužbe. Kot so danes potrdili v zavodu za javno zdravje istrske županije, gre za turista, državljana Srbije, ter dve osebi, ki sta se okužili med obiskom v Bosni in Hercegovini.

Ravnatelj zagrebškega Šolskega centra za javno zdravstvo Zvonimir Šostar pa je za hrvaško tiskovno agencijo Hina danes potrdil, da so v Zagrebu v zadnjih 24 urah potrdili 12 novih okužb. Devet so jih potrdili v tem šolskem centru, tri pa na kliniki za nalezljive bolezni. V Zagrebu je tako sedaj 49 aktivnih primerov okužbe. V zadnjih dveh tednih so samoizolacijo odredili za skupno 451 ljudi, od tega včeraj 82. Poudaril je, da so že ugotovili vse stike novookuženih in da je zato tako veliko ljudi v samoizolaciji.

Novo žarišče okužb pa je samostan sester usmiljenk svetega križa v Đakovu na vzhodu Hrvaške. Z novim koronavirusom se je okužilo deset od 180 nun v samostanu. Direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je povedal, da je do okužb prišlo po vrnitvi dveh nun iz tujine. Dodal je, da so rezultate prvih testov dobili v ponedeljek zvečer in da so epidemiologi na terenu. Pri tem je kot dodatni problem izpostavil to, da samostan dnevno obišče okoli 300 ljudi, saj gre za “svojevrsten gerontološki center, imajo pa tudi vrtec”, poroča Hina. Lokalni Radio Đakovo je na svoji spletni strani poročal, da so zaradi okužb preventivno že zaprli samostanski vrtec in samostansko cerkev, vse nune pa so v samoizolaciji.

Na Hrvaškem so od 18. junija vsak dan zabeležili med 11 in 19 novih okužb, kar je bilo doslej največje dnevno število okuženih z novim koronavirusom po 8. maju. Hrvaški štab civilne zaščite bo sicer popoldne predstavil zadnje podatke o novih okužbah in morebitnih žrtvah covida-19 v zadnjih 24 urah.

Rok Krajnc