fbpx

Hrvaški veteran postavil ultimat premierju Plenkoviću in grozi, da bo v Piranski zaliv pripeljal floto stotih hrvaških čolnov!

Upokojeni polkovnik HV Petar Janjić - Tromblon (Printscreen: youtube)

Upokojeni polkovnik in veteran Hrvaške osamosvojitvene vojne Petar Janjić – Tromblon je pozval hrvaško vlado, naj v naslednjih 72 urah razreši vprašanje meje v Piranskem zalivu, drugače bo za to poskrbel sam. Upokojeni polkovnik je napovedal, da v primeru, da Zagreb ne odreagira primerno, namerava organizirati floto stotih hrvaških čolnov, ki bodo v Piranskem zalivu “zaščitili hrvaško morsko mejo s Slovenijo pred nezakonitimi vpadi tuje policije v hrvaške teritorialne vode.”

Janjić ni zadovoljen z delom hrvaške vlade. “Že dneve spremljam kriminalno, izsiljevalsko in vandalsko obnašanje Republike Slovenije do Republike Hrvaške,” je začel svojo izjavo ter označil odzive hrvaške vlade za jalove, neodgovorne ter ambivalentne. Po mnenju upokojenega polkovnika je resnični problem v Piranskem zalivu ta, da Hrvaška ne ščiti svojih mej in ribičev, ki so odvisni od lova v Piranskem zalivu.

V svoji izjavi je Janjić okrcal vse hrvaške vlade v zadnjih 26 letih zaradi njihove nezmožnosti rešitve vprašanj medmejnih sporov s katerokoli sosedo razen Madžarsko. Zmotilo ga je, kako je Hrvaška iz uradnih meddržavnih komisij izvrgla pravne strokovnjake, kot je Davorin Rudolf, in “pripeljala ljudi, ki jim državni teritorij ni v srcu, še manj pa obstoj enega samega ribiča.” Po Janjićevem mnenju, objavljenem na hrvaškem spletnem portalu Dnevno, je hrvaška diplomacija s Slovenijo naredila vse, kar se je dalo, in s tem pokazala, da zakonska in mirna rešitev ni možna. “Je mar incident plovba v svojem morju, ribariti v svojem morju?” je naslovil vprašanje na hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. “Je mar incident privesti tuje patruljno policijsko plovilo, ki je nepooblaščeno vstopilo v naše teritorialne vode in vrši teror nad našimi ribiči?”

Hrvaška topnjača Kralj Petar Krešimr IV (vir: twitter)

Ultimat: Imate 72 ur
Janjić je pričakoval, da bo Hrvaška reagirala in v Piranski zaliv poslala raketni topnjači kot sta Kralj Petar Krešimir IV ter Vukovar. Ker ga je hrvaška vlada pustila na cedilu, se je odločil za ultimat, v katerem je napovedal, da bo, če premier Plenković v 72 urah ne predstavi jasnega načrta, kako namerava rešiti mejno vprašanje s Slovenijo, organiziral floto stotih ribiških čolnov, ki se bodo odpravili v Piranski zaliv z namenom, da “zaščitijo hrvaško morsko mejo s Slovenijo od nezakonitih vpadov tuje policije v hrvaške teritorialne vode“. S tem naj bi zaščitili hrvaške ribiče v Istri ter tudi samo hrvaško ustavo.

Ivan Šokić