fbpx

Hrvaški vremenoslovci svarijo turiste: Ta konec tedna vrhunec vročinskega vala

Foto: epa

Na Hrvaškem in okolici je zavladala vročina, v Kninu in Rijeki so se temperature dvignile do 38 stopinj celzija, v Senju do 36 stopinj celzija, v Pazinu in Zemuniku pa do 35 stopinj celzija. Nekatera obalna mesta so že navsezgodaj zjutraj izmerila več kot 25 stopinj. V Senju je bilo že zjutraj 28,2 stopinje, na Komiži 25,8 stopinj in na Marjanu v Splitu 25,4 stopinj celzija. Na Hrvaškem se prav tako pričenja višek sezone, zato je danes popoldne in jutri dopoldne lahko pričakovati večje zastoje na meji.

Hrvaški državni meteorološki zavod je objavil je objavil napoved za celotno državo, kjer napovedujejo visoke temperature, a se po njihovih napovedih vrhunec vročinskega vala še pričakuje. Na področju Knina danes pričakujejo temperature vse tja do 39 stopinj Celzija. Največja stopnja nevarnosti bo veljala na področju Knina, Reke, Splita in Dubrovnika. Vrhunec pa pričakujejo v soboto. Po trenutnih napovedih bo vročinski val trajal vse tja do ponedeljka, zato so razglasili rdeči alarm, poroča Hrvaški Index.

Hrvaški meteorolog Zoran Vakula  je v svoji napovedi za HRT poročal, da do konca tedna obstaja nevarnost vročinskega vala, ki lahko vpliva na zdravje ljudi skoraj povsod, zlasti na celini.  “V začetku novega tedna se po vsej Hrvaški povečuje verjetnost pomembne spremembe vremena in destabilizacije ozračja, zato so možne tudi večje nevihte,” je še napovedal Vakula. Danes bo na vzhodu Hrvaške sončno in vroče, popoldne se bo pooblačilo zlasti v hribovitem svetu, kjer zna biti tudi možnost neviht, prav tako krajevnih neviht ni moč izključiti na meji s Slovenijo. Na Jadranu bodo ponoči temparature ne bodo padle pod 32 stopinj Celzija, le v hribovitem svetu bodo nekoliko nižje.

Foto: STA

Na Hrvaškem je trenutno 760 tisoč turistov, konec tedna pričakujejo vrhunec sezone in zastoje na cesti
Po podatkih informacijskega sistema za prijavo in odjavo turistov eVisitor na Hrvaškem trenutno dopustuje 760 tisoč gostov, največ pa jih prihaja iz Nemčije, je povedal za Hrvaški Index direktor hrvaške turistične organizacije Kristjan Staničić. Pričenja pa se tudi višek sezone na Hrvaškem, kar pomeni tudi veliko gnečo na meji. Velika gneča se pričakuje že danes na obalnih cestah, prav tako pa tudi na mejnih prehodih, ki bo največja danes popoldne in jutri zjutraj.  Zaradi povečanega prometa in trenutnega nadzora pri prečkanju državne meje so na večini mejnih prehodov možna daljša čakanja.

Mejni prehod Petrina (Foto: STA)

Ker je zaradi epidemije turistična sezona okrnjena so v državah kot so Nemčija, Avstrija in Velika Britanija, aktivno potekale kampanje, so Hrvati optimistični o izkupičku v tej turistični sezoni.  “Trenutno beležimo največ gostov z naših najpomembnejših strateških trgov. Na Hrvaškem največ dopustujejo Nemci, sledijo jim Slovenci, Avstrijci, Čehi, Poljaki in Madžari,” je še dejal Staničić.

Sara Kovač