fbpx

Hrvaško katoliško društvo zbralo že 5 tisoč podpisov v podporo lastnikom apartmajev, ki svojih kapacitet ne želijo oddati homoseksualcem

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Hrvaško katoliško društvo CitizenGO je sprožilo spletno peticijo v podporo zadrskim lastnikom apartmajev, ki ne želijo sprejeti homoseksualcev. V nekaj dneh jo je podpisalo okoli 5 tisoč ljudi. Peticijo so sprožili, potem ko eden od lastnikov apartmaja v Zadru ni želel sprejeti gejevskega para iz Brazilije, nanj pa se je vsul plaz očitkov o diskriminaciji, čeprav je to njegova ustavna pravica, da s svojo lastnino ravna po svoji presoji. Številni ponudniki namreč oddajo sobe samo homoseksualcem, pa tega nihče ne razglaša za diskriminatorno ravnanje.

Kot poroča hrvaški časnik Jutarnji list, se društvo predstavlja kot “skupnost aktivnih državljanov, ki želijo s spletnimi peticijami zaščititi človekove pravice”. Društvo temelji na krščanskih vrednotah, pri čemer na prvem mestu navajajo “pravico do življenja od spočetja do njegovega naravnega konca”.

Doslej so med drugim sprožili že peticijo proti konvenciji Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini, znani kot istanbulska konvencija. Konservativni krogi tej konvenciji nasprotujejo, ker prinaša teorijo spola.

Geja zavrnil zaradi slabih izkušenj z drugimi geji
Zdaj društvo zahteva še, da bi imeli lastniki, ki oddajajo apartmaje turistom, pravico zavrniti geje. V nekaj dneh so zbrali okoli 5 tisoč podpisov. Na Hrvaškem je v začetku meseca odmevalo ravnanje lastnika apartmaja v Zadru, ki je zavrnil homoseksualna gosta iz Brazilije. Spletni ponudnik turističnih namestitev Booking.com, preko katerega je gost rezerviral apartma, je prekinil sodelovanje z lastnikom apartmaja, poroča STA. Na spletni strani društva CitizenGO opozarjajo na dvojna merila pri oddajanju turističnih apartmajev, saj nekateri lahko reklamirajo najem samo za homoseksualce, medtem ko drugi gejev ne smejo zavrniti.

Sin lastnika apartmaja je za medije dejal, da so brazilskega geja zavrnili, ker so imeli negativne izkušnje s homoseksualci iz Slovenije, ki so se predajali orgijam in pustili za seboj velik nered. Zaradi te izkušnje so se odločili, da homoseksualcev v svojo nastanitev ne bomo več sprejemali.

C. Š.