fbpx

Hrvaško zgodaj zjutraj stresli še trije novi potresi! Slovenska pomoč že prispela!

Uničena stavba v potresu v Petrinji 29. decembra 2020 (foto: EPA)

Trije novi potresi so zgodaj zjutraj pretresli Hrvaško. Kot poroča hrvaška seizmološka služba, so bili potresi moči 4,7, 4,8 in 3,9 po Richterju, intenzivnost v epicentru pa VII, VII in VI stopnje lestvice EMS.

Potem ko je slovenska vlada že poslala pomoč Hrvaški zaradi uničujočega potresa z epicentrom v Petrinji, so danes zgodaj zjutraj Hrvaško pretresli še trije novi. Epicenter prvega potresa ob 6.15 je bil 12 kilometrov severozahodno od Siska na globini 8 kilometrov, poroča EMSC.

Močno so ga občutili v Petrinji, nekoliko manj pa tudi v Zagrebu, Veliki Gorici, Karlovcu. Ob 6.26 je sledil drugi, močnejši potres z magnitudo 4,8, ki so ga začutili celo v Međimurju in nato nekoliko nižja intenzivnost (3,9) ob 6.29 zjutraj. V Sisku je sinoči v športnih dvoranah spalo 130 ljudi, poroča civilna zaščita.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1343962175703052289

Vsi so bili preskrbljeni s hrano in vodo. Trenutno so po jutranjih potresih občani na cestah zapustili domove. Mnogi so celo noč preživeli tudi na prostem. Po uničujočem potresu v torek so številni prebivalci Petrinje, Siska in okolice prenočili v strahu, na prostem in ob ognju. Nekateri so prenočevali v avtomobilih, tisti, katerih šotor je bil namočen v dežju, pa so spali mokri in prezebli.

Slovenska pomoč prispela

Slovenski premier Janez Janša je sporočil, da Vlada Republike Slovenije Hrvaški pošilja najpotrebnejše. Pri tem je naštel ogrevane mobilne enote, bivalne kontejnerje, ogrevane šotore ter agregate.

Po uničujocem potresu so v torek zvečer iz logističnega centra v Rojah na pot odposlali štiri zabojnike slovenske pomoči za Hrvaško (foto: STA)

Prva pomoč, ki jo je Slovenija namenila Hrvaški po včerajšnjem uničujočem potresu, je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Pred tem so sinoči iz logističnega centra v Rojah na pot odposlali štiri zabojnike slovenske pomoči za Hrvaško. Obrambni minister Matej Tonin je že včeraj sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.

Aleš Ernecl