V torek po 13.166 testiranjih potrjenih 2410 okužb, umrlo je 34 oseb

Datum:

V torek, 29. decembra 2020 je bilo opravljenih 5764 PCR-testov, ki so potrdili 1848 okužb, in 7402 hitrih testiranj, pri katerih je bilo pozitivnih 562 oseb. Skupno je bilo tako po 13.166 testiranjih potrjenih 2410 okužb. Pozitivnih je tako bilo 32,1 odstotka izvidov PCR-testiranj in 7,6 odstotka ljudi, ki so se testirali z antigenskimi testi. Med vsemi testiranji skupaj, je bilo pozitivnih 18,3 odstotka rezultatov. Včeraj se je v bolnišnicah zdravilo 1170 bolnikov, intenzivno nego jih je rabilo 203. Žal je umrlo 34 oseb. 

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, ki je bila ob 11. uri, so sodelovali dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, dr. Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor, ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin. Govorec je tudi povedal, da do preklica velja, da osebe, ki potujejo v Republiko Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa in se vračajo najkasneje v 48 urah po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega izvida testa, niti za njih ne bo odrejena karantena. Hrvaške oblasti so med tiskovno konference sporočile, naj hrvaški državljani ne hodijo na krizno območje, zato omenjeno ne velja za osebe, ki bi hodile na Hrvaško zaradi obiska sorodnikov.

Množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi danes znova poteka v številnih krajih po Sloveniji. Ponekod ga bodo izvajali tudi v preostalih dneh tega tedna, kar je razvidno s seznama ministrstva za zdravje in sporočil posameznih lokalnih skupnosti. Ljubljana – na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu danes in 31. decembra od 9. do 17. ure, Maribor – pred dvorano Tabor (drive-in način) danes od 9. do 17. ure, Šenčur – danes in 31. 12. 2020 od 9. do 17. ure, v Naklu bo množično testiranje omogočeno 30. in 31. 12. 2020 od 10. do 17. ure, Grosuplje – pred vhodom na parkirišče zdravstvenega doma danes in 31. decembra od 8. do 17. ure, Trzin – danes od 9. do 17. ure, Dol pri Ljubljani – v Kulturnem domu Dolsko danes od 12. do 17. ure, Kranj – v šotoru na Slovenskem trgu danes in 30. decembra od 9. do 17. ure. Podatki o ostalih lokacijah testiranj, ki jih sproti posodabljajo, so na voljo na vladni spletni strani  in na spletnih straneh posameznih občin. Tisti, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kar se tiče števila novih okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Ajdovščina 29, Brežice 42, Celje 45, Črnomelj 29, Domžale 52, Dravograd kar 64, Ilirska Bistrica 50, Koper 71, Krško 55, Medvode 21, Metlika 27. V Novem mestu je bilo včeraj potrjenih kar 106 novih okužb (več kot v Mariboru). Piran ima 20 novo okuženih več, Ptuj 30, Šentjur 33, Sevnica 29, Sežana 34, Slovenska Bistrica 33, Šmarješke Toplice 21, tudi Trbovlje 21, Tržič 20, Velenje 33, Zagorje ob Savi 29, Žalec pa 23. V Ljubljani je bilo včeraj novih okužb 186, v Mariboru pa je bila na novo potrjena 101 okužba.

dr. Marta Grgič Vitek je povedala, da je pri cepljenju potekalo vse po načrtih in se zahvalila vsem, ki so k temu pripomogli. “V soboto, 26. 12. smo prejeli prvo pošiljko cepiva, in sicer 9750 odmerkov. NIJZ je cepivo še isti dan pripravil za razdeljevanje, tako se je v nedeljo, 27. 12. zgodaj zjutraj pričelo razdeljevanje cepiva, na 79 mest, nato pa tudi samo cepljenje.” Vse cepivo je bilo razdeljeno takoj prvi dan na 79 dostavnih mest, 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov. Domovi za ostarele so prejeli 9200 odmerkov (8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene), 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan. Po podatkih z ministrstva je skupna številka okoli 8000 cepljenih starostnikov v domovih za starejše, okoli 1500 zaposlenih. Cepivo je bilo namenjeno tistim, ki bolezni še niso preboleli, tako da so bili praktično pocepljeni skoraj vsi. Tudi v bolnišnicah se je cepivo v glavnem porabilo. To je velik uspeh, da je bilo vse to opravljeno v enem dnevu. “Zakaj je to pomembno? Ker cepimo najbolj ranljive, da pri njih čim prej pride do zaščite,” je pojasnila Grgič Vitkova. Danes je prišla tudi nova pošiljka cepiva, ki bo namenjena predvsem zdravstvenim delavcem v bolnišnicah.

Cepivo je varno in zelo učinkovito (95 %)
O samem cepivu naj povem, da je to zaenkrat edino cepivo registrirano v EU-ju in je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno in zelo učinkovito. Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40 tisoč preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekaj več je bilo le poročanja o utrujenosti in glavobolu. Najbolj pogosti stranski učinki pri cepljenih osebah so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura.” Zaščita je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku cepiva. Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, nekaj nižja je le v višji starosti. “Pričakuje se, da bo začetek cepljenja začetek konca epidemije. Upajmo, da bo res tako, je dejala nacionalna koordinatorica programa cepljenja.

V tem trenutku se čaka na registracijo proizvajalca AstraZeneca in Johnson & Johnson. Obe cepivi sta klasični vektorski cepivi in morda se bodo starejši letniki lažje odločali za to, ker gre za klasično in ne novo tehnologijo. Tudi tu obstajajo določene teoretične možnosti izbire. O tem bomo natančneje govorili, ko bomo zelo jasno vedeli, koliko bomo v posameznih tednih posameznega meseca imeli cepiv na voljo, da bi čimbolj optimalno organizirali cepljenje,” je povedal Jelko Kacin.

Hrvaški je po torkovem potresu, ki je zahteval sedem smrtnih žrtev, na pomoč priskočila tudi Slovenija. V torek zvečer je iz logističnega centra v Rojah krenil prvi konvoj pomoči. Interes za pomoč je velik tudi med prebivalci Slovenije. Pomoč za območje, ki ga je prizadel potres, zbirajo številne humanitarne organizacije, številni pa želijo pomagati tudi na sami lokaciji. Kot so danes sporočili iz Rdečega križa Slovenije, so odprli poseben sklic za zbiranje denarnih sredstev. Vsi, ki želijo prispevati, lahko za akcijo Potres Hrvaška sredstva nakažejo na njihov transakcijski račun SI56 0310-0111-1122-296 s sklicem SI00-96885. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS sporočilom na 1919 z Besedo SKUPAJ en evro ali SKUPAJ5 pet evrov. Denarna sredstva za pomoč prizadetim v potresu je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun Društva prijateljev mladine Trbovlje številka SI56 6100 0001 9204 698 s sklicem SI00 27-2020 ter namenom Potres Hrvaška.

Dobili smo zaprosilo za pomoč v  materialnih sredstvih. Takoj smo sprožili vse mehanizme in oblikovali paket pomoči. Včeraj ob 20. uri, so krenili prvi tovornjaki (2 tovornjaka s 4 bivalnimi zabojniki za namestitev ljudi). Drugo pomoč smo poslali danes po 9. uri, in sicer 10 velikih napihljivih šotorov za prebivalce, s kompletno opremo za ogrevanje in razsvetljavo, s 100 terenskimi posteljami in še dodatnimi 100 spalnimi vrečami. Po naši oceni smo zagotovili 150 bivalnih mest,” je sporočil Srečko Šestan.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1344233205789028354?s=20

Interes za cepljenje je med zdravstvenimi delavci velik, je povedala dr. Lea Knez ter dodala, da je cepljenje sicer prostovoljno in na strani odločitve vsakega posameznika. “Odločitev za cepljenje mora temeljiti na informiranosti in nikakor ne na čustvih, saj čustvene reakcije niso racionalne reakcije. Cepljenje je edino učinkotivo orodje, če želimo kot družba in kot posamezniki ponovno zaživeti in hkrati obvarovati najranljivejše,” je še pojasnila in povedala: “Osebje smo cepili že v nedeljo in porabili vse doze. Že pred božičem smo imeli sicer pripravljen seznam kandidatov za cepljenje. Vsi se počutijo dobro in pravijo, da je podobno kot cepljenje proti gripi.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...