fbpx

Huda noč v Makedoniji: Neurja vzela že 22 življenj

Ulice v Skopju so se spremenile v rečne struge (foto: epa).

Makedonijo so v noči na nedeljo zajele hude nevihte z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki so zahtevale najmanj 22 življenj. Med huje prizadetima sta bila tudi prestolnica Skopje in drugo največje mesto Tetovo, kjer je poplavilo številne ulice, prekinjena je bila tudi oskrba z elektriko.

Po podatkih policije so reševalne ekipe doslej našle 22 smrtnih žrtev neurja, ki je zajelo Skopje in okolico. Še šest ljudi po podatkih policije pogrešajo.

Najhuje so prizadeta severovzhodna predmestja Skopja, močno je poškodovana tudi obvoznica okoli makedonske prestolnice. Sunki vetra s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro so lomili in ruvali drevesa. Številne ulice so pod vodo. Ponekod je poplavilo kar 1,5 metra visoko.

Po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia so na območju Skopja v zadnjih 24 urah namerili 93 litrov dežja na kvadratni meter. Dež je danes ponehal, vendar pa za večer napovedujejo nove padavine. “To je katastrofa. Česa takega še nismo doživeli,” je dejal župan Skopja Koce Trajanovski. Podobno je močno neurje pustošilo tudi v Tetovu, od koder prav tako poročajo o veliki gmotni škodi.

M. P., STA