fbpx

Hude besede avstrijskega politika: Erdogana primerjal s Hitlerjem

Foto: epa

Vodja avstrijskih svobodnjakov Heinz Christian Strache je spodleteli poskus državnega udara v Turčiji primerjal s požigom Reichstaga v nacistični Nemčiji, ki ga je Adolf Hitler izkoristil za krepitev svoje moči.

“V resnici je bilo zelo kmalu mogoče videti, da tako imenovani državni udar ni bil le amatersko izveden, ampak je človek kmalu dobil vtis, da je šlo za nadzorovan udar, ki bi na koncu omogočil predsedniško diktaturo Recepa Tayyipa Erdogana,” je v pogovoru za današnjo izdajo avstrijskega časnika Die Presse dejal Strache.

Seznami za odstrel so bili že pripravljeni
Kot je opozoril, je Erdogan po poskusu udara nase prenesel vso moč po “vnaprej pripravljenih” seznamih. Takšne mehanizme smo v zgodovini že doživeli, med drugim pri požigu Reichstaga, je menil. Požar v zgradbi nemškega parlamenta leta 1931 so nacisti prikazali kot komunistično zaroto proti vladi, na podlagi katere so omejili državljanske svoboščine in uvedli Hitlerjevo strahovlado v Nemčiji.

Heinz Christian Strache (Foto: epa)

Heinz Christian Strache (Foto: epa)

Napetosti med državama se stopnjujejo
Dunaj in Ankara se v zadnjih dneh zapletata v vedno ostrejši besedni spopad. Vodja turške diplomacije Mevlüt Cavusoglu je v petek pozive iz vrst avstrijske vlade k ustavitvi pristopnih pogajanj EU s Turčijo označil za “sovražne” in dejal, da je Avstrija “prestolnica radikalnega rasizma”. Njegov avstrijski kolega Sebastian Kurz mu je odgovoril, da naj Turčija raje opravi svojo domačo nalogo.

M. P., STA