fbpx

“Humanitarna” organizacija odprla novo tihotapsko pot v Evropo preko Maroka

Ladja The Open Arms (vir: twitter)

Švedska novičarska spletna stran Samhällsnytt je razkrila ugotovitve preiskave zloglasne humanitarne organizacije Proactive Open Arms, ki je pokazala, da organizacija, potem ko je bila njihova ladja pregnana iz Italije, zdaj tihotapi migrante v Španijo.

18. marca so italijanske oblasti preiskale in zasegle ladjo The Open Arms, s katero so člani “humanitarne” organizacije po poročanju Voice of Europe v dogovoru s tihotapci uvažali migrante iz Afrike. Po mesecu dni pritiskov tujih medijev so italijanske oblasti preklicale nalog za aretacijo in spustile posadko z ladjo, ki se je nemudoma odpravila v Španijo, medtem ko je italijanska preiskava še vedno v teku.

Vsa plovila morajo po pravilih mednarodnega tovorjenja beležiti svojo lokacijo. Ti podatki so javno dostopni. Podatki za ladjo The Open Arms med 1. in 15. oktobrom 2018 so razkrili, da je ladja, ki je bila zasidrana v andaluzijskem pristanišču Motril, sodelovala pri tihotapljenju afriških migrantov v Španijo. Namreč, ladja se je v pristanišče vrnila po vsega enem dnevu odsotnosti, na krovu pa so imeli 57 migrantov.

Humanitarna organizacija sodeluje s tihotapci
Kakršnikoli izgovori, da je bila migrantom potrebna pomoč, ne pijejo vode, saj uradni podatki o lokaciji plovila razkrivajo, da je ladja odplula proti Maroku. Sodeč po kratkem času, ki so ga prebili na maroški meji, in relativno ozkem območju, ki naj bi ga varovali, je organizacija morala biti obveščena o prihodu migrantov. Ravno tako so podatki razkrili, da je “humanitarna” organizacija delovala v nasprotju s sprejetimi konvencijami pomorskega prava, saj bi morali “brodolomce” izkrcati v najbližjem varnem pristanišču, kar bi pomenilo v Maroku.

Tako vse kaže, da je tihotapljenje ljudi te dni donosen posel, ki se odkrito oglašuje preko socialnih omrežij, ponujajo se celo skupinski popusti. Na Facebooku je eden od takih oglasov potovanje opisal kot “tri do štiri ure, preden čoln doseže morsko mejo, kjer jih bo pričakalo reševalno plovilo, na katerem bodo dokončali pot v Evropo”.

Med financerji tudi Pep Guardiola
Organizacijo Proactive Open Arms je osnoval katalonski poslovnež Oscar Camps. Leta 2016 je organizacija od španskega milijarderja Livia Lo Monaca prejela jahto Astral, s katero se je rodila ideja o tihotapljenju migrantov. Organizacija je kupila staro ladjo, ki jo je v preteklosti uporabljala španska obalna straža. Omenjena organizacija ne razkriva svojih virov prihodkov, tako vemo, da samo deset odstotkov prihodka pride iz državne blagajne. Popravilo ladje, ki je bila poškodovana med italijanskim zasegom, je financiral nogometni trener Pep Guardiola.

Migranti, ki jih “humanitarne” organizacije tihotapijo v Evropo. (Vir: Twitter)

Po podatkih agencije za migracije ZN je do 16. oktobra letos v Španijo prispelo že 40.598 migrantov, v Italijo, ki je bila do Salvinijeve izvolitve glavna destinacija, pa zgolj 27.712 migrantov. Zanimivo je, da se je pritok migrantov v Španijo povečal s padcem desne vlade in oblikovanjem manjšinske levičarske vlade. Po drugi strani je število migrantov, ki so uspeli priti v Italijo, nemudoma upadlo s prihodom na oblast desne populistične vlade, ki jo sestavljata Liga in Gibanje 5 zvezd.

Ivan Šokić