Idol slovenskih levičarjev Chomsky je še po obsodbi finančno posloval z Epsteinom

Tako Chomsky kot Botstein sta se z Epsteinom srečala več desetkrat, sta potrdila za Journal. (Foto: Facebook)

Predsednik kolidža Bard Leonu Botstein in priznani profesor lingvistike Noam Chomsky sta poslovala z obsojenim pedofilom Jeffreyem Epsteinom še po tem, ko je bil ta obsojen zaradi pedofilije, poroča Wall Street Journal, ki dodatno osvetljuje odnos med pokojnim, osramočenim finančnikom in velikimi akademiki, ki so se z njim večkrat srečali, potem ko je že bil registriran spolni prestopnik.

Obsojeni pedofil Jeffrey Epstein je jezikoslovcu Noamu Chomskemu pomagal prenesti 270 tisoč dolarjev, prav tako pa je plačal 150 tisoč dolarjev predsedniku kolidža Bard Leonu Botsteinu, poroča Wall Street Journal. Akademika sta se tudi po obsodbi večkrat srečala z obsojenim pedofilom, češ “da je odslužil svojo kazen” in da je “to normalno in v skladu z ameriškimi normami“. Chomsky je za Journal povedal, da se je občasno srečeval z Epsteinom, da bi razpravljal o političnih in akademskih temah. leta 2018 pa ga je prosil za pomoč pri izplačilu skupnih sredstev v zvezi z njegovim prvim zakonom.

Botstein je leta 2016 od Epsteina prejel ček v vrednosti 150 tisoč dolarjev, ki ga je Botstein pozneje podaril kolidžu Bard kot del darila v vrednosti 1 milijon dolarjev. Epstein je Botsteinu plačal sredstva kot nadomestilo za enoletno službovanje v svetovalnem odboru za Gratitude America, čeprav ta nikoli ni dejansko sodeloval v odboru, poročajo nekateri tuji mediji. 76-letni Botstein, ki je od leta 1975 predsednik univerze Bard College v New Yorku, je pred tem za Journal povedal , da od Epsteina ni prejel nobene donacije, razen darila v vrednosti 75 tisoč dolarjev leta 2011, ki ga označil za “prikriti blagoslov”. Bard ni nikoli prejel več denarja od obsojenega spolnega prestopnika. Na znesek iz leta 2016 je dejal, da je nanj “pozabil”, ker je bilo to plačilo izvedeno kot nadomestilo za svetovanje in ne kot darilo.

Chomsky: “Občasno sva se srečala”
94-letni Chomsky, ki je avtor več kot 150 knjig in je zaslužni profesor na tehnološkem inštitutu v Massachusettsu, je za Forbes povedal, da je po smrti prve žene Epsteina prosil za finančni nasvet, zaradi česar je Epstein za Chomskega nakazal 270 tisoč dolarjev. Akademik je skušal pojasniti, da je šlo za hitro in enostavno transakcijo, medtem ko je na vprašanja medijev o svoji povezavi z Epsteinom odgovoril arogantno, češ da to ni njihova stvar in da sta se “občasno srečala”.

Epstein je bil bogati finančnik, ki je mladoletnice napeljeval k prostituciji. (Foto: Facebook)

Tako Chomsky kot Botstein sta se z Epsteinom srečala več desetkrat, sta potrdila za Journal za aprilsko poročilo, kar ju uvršča med množico uglednih osebnosti, ki so se srečale s finančnikom, potem ko je leta 2008 priznal krivdo za napeljevanje mladoletnice k prostituciji. Epstein je bil obtožen trgovine z ljudmi zaradi spolne namene in je umrl zaradi samomora v zaporu, medtem ko je čakal na sojenje leta 2019. V letih 2015 in 2016 je Epstein organiziral več srečanj s Chomskim in drugimi akademiki, kot je profesor harvardske univerze Martin Nowak, glede na zapis WSJ in potrditev Chomskega. Srečanja so bila namenjena razpravi o akademskih temah, kot sta geopolitika in nevroznanost.

Za akademika je druženje z obsojenim prestopnikom “normalno”
Chomsky je priznal, da je sodeloval na sestankih, kljub temu da je vedel, da je Epstein obsojen spolni prestopnik, saj je vedel, da je odslužil svojo kazen, in “v skladu z ameriškimi zakoni in normami je to povsem normalno”. Botstein je imel dva ducata načrtovanih srečanj z Epsteinom v približno štirih letih. “Če bi bili znani obseg in grozota Epsteinovih zločinov, Bard ne bi sprejel njegove podpore,” je povedal tiskovni predstavnik fakultete za Forbes.

Tanja Brkić