Imam, ki so ga deportirali iz Belgije, ker je predstavljal nevarnost za družbo, zdaj širi džihad na Nizozemskem

El Alami Amaouch (Foto: Twitter)

Na enem od posnetkov, v katerem El Alami Amaouch pridiga o muslimanski veri, je prikazana zastava Islamske države, mnogi verjamejo, da so njegovi privrženci radikalizirani. Veliko vprašanje pa je, zakaj države ne ukrepajo tako kot bi morale, da bi svoje ljudi zaščitile pred širjenjem nasilja.

Sporni imam El-Alami Amaouch, ki so ga lani izgnali iz Belgije, zdaj prihaja v Haag, poroča Telegraaf, ki je to ugotovil z lastnimi raziskavi. Glede na to imam širi svoja prepričanja in ideje v soseskah Transvaal in Schilderswijk.

Predstavnik občine je potrdil, da imam živi v Haagu. “Vemo, da je v Haagu,” je za časnik povedal župan. “Toda ima nizozemski potni list, zato lahko ostane v Haagu ali Groningenu ali Maastrichtu ali kjerkoli. Brez utemeljenega razloga ne smemo ukrepati proti njemu, če bo na kakršen koli način kršil zakon, pa bomo ukrepali,” je povedal.

El-Alami Amaouch je nizozemsko-maroškega rodu, bil je aktiven v valonski vasi Dison, nedaleč od Verviersa. Lani ga je Belgija deportirala zaradi nevarnosti za družbo. Posnetek enega od Amaouchovih pridiganj je pokazal zastavo ISIS in verjeli so, da so številni njegovi privrženci radikalizirani. Julija je Amaouchov sin priznal, da je umoril policista.

N. Š.