Indija namerava povečati količino žita za izvoz in zapolniti luknje v dobavi zaradi vojne

Foto: Pixabay

Indijska vlada naj bi pripravljala agresiven program širitve pridelave žita, potrebnega za zapolnitev pričakovane luknje v dobavi, ki naj bi nastala zaradi trenutne vojne med Rusijo in Ukrajino. Indija je sicer drugi največji pridelovalec žita na svetu.

Indijska vlada naj bi zaradi potencialnega pomanjkanja žita v svetu sprejela niz ukrepov, s katerimi želi zagotoviti zadostno količino žita za izvoz. Gre za izjemno priložnost na trgu, ki je nastala zaradi vojne v Ukrajini. S tem namenom naj bi po poročanju Reutersa v naslednjih dveh tednih zagotovili s strani oblasti odobrene laboratorije za testiranje kvalitete žita za izvoz, zagotovili dodatne vagone za transport po železnici ter pri pristaniščih dosegli dogovor, da ima žito prednost pri nalaganju tovora na ladje.

Ob vsem naštetem Indija “zasleduje dogovore o izvozu žita in izkorišča višek zalog doma ter strmo rast globalnih cen.” 1,38-bilijonska država je bila vedno velika pridelovalka žita, v svetovnem merilu je pred njo edino Kitajska. A zdaj se po vsem sodeč iz pokrivanja lastnih potreb preusmerja v izvozno dejavnosti.

Povpraševanje po indijskem žitu poskočilo zaradi vojne v Ukrajini

Količina za izvoz v Indiji je v lanskem letu poskočila za 527 odstotkov, piše Breitbart, nove rekorde pa naj bi beležili tudi v letošnjem letu. Največji indijski trgovinski partnerji so sosednje države kot so Bangladeš in države na Bližnjem vzhodu, kot so Združeni arabski emirati, Afganistan, Katar, Jemen in Oman.

Vseeno 10 največjih trgovinskih partnerjev Indije predstavlja kar 99 odstotkov vsega, kar gre trenutno v izvoz, navkljub rekordni rasti v letu 2021 pa Indija v svetovni trgovini z žitom predstavlja manj kot odstotni delež. Vseeno, apetiti po večjem deležu v svetovni trgovini so po besedah ministra za trgovino veliki.

Slika je simbolična. (foto: EPA)

Povpraševanje po indijskem žitu naj bi poskočilo že po prvem tednu vojne v Ukrajini, zaradi strahu, da so ogrožene ustaljene dobavne verige žita dveh svetovnih izvoznikov žita. Po mnenju podpredsednika korporacije Olam Agro India Nitina Gupte so zaloge žita na svetovnem trgu do aprila ali maja omejene, kar Indiji omogoča, da izkoristi priložnost.

Analitiki ocenjujejo, da ima Indija velike zaloge žita zahvaljujoč petim zaporednim rekordnim žetvam. Težava za Indijo je spraviti višek žita na trg. V preteklosti so se potencialni kupci pritoževali tudi nad nizko kvaliteto indijskega žita. Po trditvah indijskih uradnikov naj bi z naslednjo žetvijo pričakovali izvoz 10 milijonov ton žita več. Za primerjavo, Indija je lani izvozila 6,12 milijona ton žita.

 

Ivan Šokić