fbpx

Indija napotila 35 tisoč vojakov v Himalajo na sporno mejo s Kitajsko

Konvoj indijske vojske, ki se premika do Ladaka. Foto: Reuters

Kjub uradni politiki umirjanja so nestabilni odnosi med Indijo in Kitajsko v zadnjih mesecih privedli do pospešenega oboroževanja indijske vojske ter napotitve dodatnih vojaških enot v vzhodni Ladak. Po poročanju indijskih medijev in oblasti je v sredo pristalo prvih 5, od skupno 36 novih vojaških letal Rafale francoskega proizvajalca. Letala so pristala v vojaški letalski bazi Ambali v severni zvezni državi Haryana. Sporazum o nakup je bil s Francijo podpisan leta 2016 v višini 9,4 milijarde ameriških dolarjev. Indija naj bi nova letala uradno uvedla v indijske letalske sile do sredine avgusta.

»Ptice so varno pristale v Ambali« je tvitnil indijski obrambni minister Rajnath Singh. »Če bi kdo moral biti zaskrbljen ali kritičen do te nove zmogljivosti … bi morali biti tisti, ki želijo ogroziti našo teritorialno celovitost.« Poleg uvajanja novih večnamenskih bojnih v vrste indijskih letalskih sil pa iz Indije prihajajo poročila o nameščanju dodatnih 35 000 vojakov vzdolž sporne himalajske meje s Kitajsko. Indijska vojska s to potezo pridobiva prednost pred Kitajskimi silami. Dodatne indijske enote so predhodno izkušene in vajene ekstremnih razmer, ki ji nudi Himalaja. Kar pa ne velja za Kitajske enote, ki so razporeje po »liniji dejanskega nadzora« (Line of actual control – LAC).

Pripadniki kitajskih enot večinoma prihajajo iz celinske Kitajske in niso vajeni visokogorja ter estremnih vremenskih pogojev, ki vladajo v vzhodnem Ladaku. Poleg tega pa Kitajske enote, ki so napotene na indijsko fronto vključujejo v glavnem nabornike, ki služijo vojsko za obdobje 2-3 let.

Večnamenska bojna letala Rafale v indijskem zračnem prosotoru (Foto: IAF)

Spomnimo. Indijske in kitajske čete so razporejen po celotnem območju LAC v vzhodnem Ladaku, pri čemer sta obe strani napotili druga proti drugi do sedaj že okoli 40.000 vojakov.

D. S.