Indija omejuje sodelovanje s kitajskimi ustanovami – tenzije med državama vse večje!

Foto: Twitter

Indija je napovedala nove omejitve univerzam, ki želijo sodelovati s kitajskimi institucijami. Razlog naj bi bila vse večja prisotnost Kitajske na indijskih trgih in univerzah.

Teden dni pred srečanjem indijskega premierja Narendra Modija z voditeljem kitajske komunistične stranke Xi Jinpingom, v indijskem mestu Chennai v Bengalskem zalivu, je Indija napovedala nove omejitve univerzam, ki želijo sodelovati s kitajskimi institucijami.

Pred sodelovanjem s Kitajci bodo po novem morale Indijske univerze pridobiti soglasje Ministrstva za notranje in Ministrstva za zunanje zadeve. Poleg tega bodo morali z novo direktivo vse veljavne sporazume odložiti, dokler jih ne pregledata in odobrita omenjeni ministrstvi.

Indija zaskrbljena nad kitajskimi vzvodi v državi
Razlog za ta ukrep ni bil pojasnjen, domneva pa se, da gre za občutljivo varnostno razmerje med Kitajsko in Indijo, ki so ga nedavne indijske poteze v sporni regiji Kašmir, ki meji na Indijo, Pakistan in Kitajsko, še zaostrile. Nekateri analitiki nadalje razmišljajo, da je Indija zaskrbljena, ker se bodo kitajske univerze preusmerile na indijski trg ali pridobile gospodarske vzvode nad indijskimi šolami.

Kitajske izobraževalne ustanove agresivno novačijo indijske študente. Tako kot ZDA in številne druge države tudi indijski protiobveščevalni uradniki skrbijo, da bodo kitajski učenjaki postali varnostni problem. New Indian Express (NIE) je v petek omejitve sodelovanja na univerzi označil za “presenetljivo potezo”, ki bi lahko motila številne projekte in izmenjave študentov, ki že potekajo.

Peter Truden