fbpx

Demokrati izdali državo: Kitajska svetu predstavila svojo vojaško silo in pokazala konec ameriške vojaške prevlade

Foto: epa

Ves svet je spremljal dogajanje, ceremonijo in govore ob praznovanju 70. obletnice Kitajske, ki so praznovali v torek. A vojaški analitiki so opazili drugačen spektakel v osrčju Pekinga: veliko zalogo najnaprednejšega orožja, ki je sposobno izzvati ameriško vojsko. Nekonkurenčnost ameriške vojske se je pričela z zmanjševanjem proračuna za vojsko v administraciji Baracka Obame. V dveh mandatih je Kitajska z množičnim vlaganjem v oboroževanje naredila velik preskok.

Razkošen dogodek, ki je zaznamoval sedem desetletij vladavine komunistične partije, je Pekingu ponudil priložnost za predstavitev novih nadzvočnih raket, vrhunskih dronov, tankov, nevidnih bombnikov, brezpilotnih podvodnih vozil, helikopterjev, ki so enakovredni ameriškim helikopterjem ‘black hawk’, in številnih drugih vojaških tehnologij, ki kažejo naraščajoč obrambni proračun države in njihov dolgoročni načrt, kako preseči ameriško premoč v Aziji in še dlje, poroča The Washington Times.

Foto: epa

Analitiki so “parado” predstavili kot jasno opozorilo Zahodu in kot pokazatelj, da je Kitajska vojaško izjemno napredna. Pentagon pa pravi, da njihova strategija v boju proti Kitajski priznava neprijetno resnico, da bi lahko bila “nevprašljiva” ameriška premoč  zdaj preteklost.

Foto: epa

“Nismo več v obdobju ameriške prevlade, ampak bolj v času, ko se naše oborožene sile prilagajajo ‘tekmovalcem’,” je dejal pomočnik ministra za obrambo Randall G. Schriver le nekaj ur po paradi.

Lana Božič