Demokrati izdali državo: Kitajska svetu predstavila svojo vojaško silo in pokazala konec ameriške vojaške prevlade

Foto: epa

Ves svet je spremljal dogajanje, ceremonijo in govore ob praznovanju 70. obletnice Kitajske, ki so praznovali v torek. A vojaški analitiki so opazili drugačen spektakel v osrčju Pekinga: veliko zalogo najnaprednejšega orožja, ki je sposobno izzvati ameriško vojsko. Nekonkurenčnost ameriške vojske se je pričela z zmanjševanjem proračuna za vojsko v administraciji Baracka Obame. V dveh mandatih je Kitajska z množičnim vlaganjem v oboroževanje naredila velik preskok.

Razkošen dogodek, ki je zaznamoval sedem desetletij vladavine komunistične partije, je Pekingu ponudil priložnost za predstavitev novih nadzvočnih raket, vrhunskih dronov, tankov, nevidnih bombnikov, brezpilotnih podvodnih vozil, helikopterjev, ki so enakovredni ameriškim helikopterjem ‘black hawk’, in številnih drugih vojaških tehnologij, ki kažejo naraščajoč obrambni proračun države in njihov dolgoročni načrt, kako preseči ameriško premoč v Aziji in še dlje, poroča The Washington Times.

Foto: epa

Analitiki so “parado” predstavili kot jasno opozorilo Zahodu in kot pokazatelj, da je Kitajska vojaško izjemno napredna. Pentagon pa pravi, da njihova strategija v boju proti Kitajski priznava neprijetno resnico, da bi lahko bila “nevprašljiva” ameriška premoč  zdaj preteklost.

Foto: epa

“Nismo več v obdobju ameriške prevlade, ampak bolj v času, ko se naše oborožene sile prilagajajo ‘tekmovalcem’,” je dejal pomočnik ministra za obrambo Randall G. Schriver le nekaj ur po paradi.

Lana Božič

 • Ryuk

  Meh… s kolesom (made in Germany) se zaletiš v njihov tank, pa jim že narediš totalko.

 • Unikatna

  Kitajska vojaška prevlada zna biti v prihodnje zelo nevarna…

 • FORT WORTH

  Kitajski obrambni proracun je slabih 200 mlrd $
  U.S.A. obrambni proracun pa od 600 – 800 mlrd $.
  Kitajska vecinoma kopira tehnologijo, svojega imajo malo ali nic.

 • Fenix Ariel

  Živela kitajska in enostrankarski sistem.

  • xtc

   Mokre sanje komunistov.

   • Fenix Ariel

    In nočna mora kvazi nacistov

 • Andrej

  Menda je na Zemlji toliko orožja, da bi lahko nekajkrat uničili vse živo. Koliko ga še mora biti, da bodo ugotovili, da je vse skupaj brez veze? A gre samo za to, da bo eden zadnji, ki naj bi “luč ugasnil” in takoj za tem tudi sam ugasnil?

 • xtc

  Bodimo realni,čeprav Kitajska zelo,zelo hitro napreduje tehnološko še vedno zaostaja za generacijo in z zanesljivostjo še malce,vendar pa je zadeva številčna in hitro rase zato bodo morali v ZDA ponovno pohiteti z razvojem.

 • Ros

  Meh.. Uporabljajo pa to vojsko večinoma proti lastnim ljudem. Namesto da bi snemali filme o svoji kulturi in tradiciji, gradili na pravičnem sobivanju z drugimi narodi in kulturami, raje vlagajo v vojsko. Napadel jih tako ali tako ne bo nihče, ker so jederska sila. Takšen militanten ekspanzionističen sentiment bolj spominja na nacizem in fašizem izpred 70 ali 100 let. Razumem pa, da želijo zavarovati svoje vojašk interese. A kvaliteto bivanja in duhovni napredek lahko gradimo le na sobivanju, spoštovanju in sodelovanju različnih kultur, narodov in njihove zgodovine.
  Ironija Kitajske je, da so imeli nekatere stvari bolje urejene kot sedaj; na primer: veliko so uporabljali kolesa namesto avtomobilov. Ker so bila njihova mesta tako urejena, da se je dalo živeti tudi le s kolesom; Pa so vseeno prešli na masovno uporabo avtomobilov.

 • gorenc

  Kitajska po tehnoloski strani ne bo nikoli prehitela ZDA.Kitajska ne premore toliko strokovnjakov kot jih premore ZDA,ki poleg svojih znanstvenikov,uvaza najboljse znanstvenike iz celega sveta tudi iz Kitajske.ZDA vlagajo v razvoj in raziskave vec denarja kot Rusija Kitajska,Indija,Brazilija skupaj.Vsa visoka tehnologija nastaja v ZDA in nastajala bo se naprej.

  • freedomfighter

   Ja tale clanek je bil hudo debilna anti demokratska propaganda

 • AlternativaZaSlovenijo

  En stari črnogorski vic;
  Kitajci: “Vas Črnogorcev je malo, pridemo in vas zasedemo v pol ure”
  Črnogorec Kitajcu: “Nimamo vas kam pokopat!”.

 • Ježek Teka Teka

  Kradejo k prasci vso možno tehnologijo … in potem se kitijo … tanki so pa iz pocinkanga pleha … makete … vzporednica s kučanovimi defekti, ki nam vladajo …

 • freedomfighter

  Ameriski vojaski proracun je vecji od proracuna vseh svetovnih vojsk…tega clanka sploh ne razumem…a nivinar res misli davse kitajska vojska lahko prinerja z amerisko…mislim da je ameriski vojaski proracun vec kot desetkrat vecji od kitajskega tako da tejle propagandi ameriske vojaske industrije boste nazedli le bebcki…eisenhover je v poslovilnem govoru lepo povedal da je amerika v nevarnosti da postane ujetnik vojaskih kompleksov in res je tako…pravijo da se drzava v zda ne vmesava v posel hkrati pa letno zapravi pol triljona dolarje za nakupe nove opreme…pa naj mi se kdo rece da je to privatna ekonomija ce je koncni kupec drzava…najvecja sreca za svet pa je da kitajska nima ozemeljskih tezenj izven kitajske

  • AlternativaZaSlovenijo

   “…..a kitajska nima ozemeljskih tezenj izven kitajske”….za enkrat! Po mojem glede tega sploh ni bistveno ali so v Beli hiši demokrati ali republikanci

   • francelj3

    Pa še kako jih ima! Vse otoke in čeri blizu in daleč razglaša za kitajske. Da o Tajvanu ne govorim.

    • freedomfighter

     Tajvan spada pod one china policy tako kot otoki…moj komentar je bil misljen da nima tezen po okupaciji tujih ozemlji izven teritorija ki ga imajo oni za svojega…tajvan recimo je bil pred letom 49 le kitajska provinca…probam ti dati primerjavo med nemcijo pred drugo svetovno vojno in kitajsko…nacisti so imeli nacrt osvojiti celotno evropo kitajci pa ze imajo celotno azijo…vsaj tisto ki jo hocejo imeti pod centralno oblastjo

     • francelj3

      Pomiri se, no. “Kitajska nima teženj po okupaciji tujih ozemelj izven teritorija, ki ga ima za svojega?” Ta je pa debela. One China Policy? To je kot Hitlerjev Lebensraum – čisto navaden imperializem. Tudi Stalin je imel vse od Estonije do Bukovine za svoj teritorij, Hitler je imel za svoj teritorij in za svoj Lebensraum za začetek Rusijo, v načrtih pa kar ves svet, samo kaj, ko je izgubil vojno.

     • freedomfighter

      No saj to je sreca da kitajska ze nadzoruje 99 % teritorija ki si ga zeli…hitler je ob prevzemu oblasti nadzoroval cetrt ozemlja ki si ga je zelel ali pa se manj…mislis da je kitajska oblast tako zmesana da bi za tistih par otockov tvegala velik konflikt z drzavami katerim prodaja vecino svojih izdelkov…kitajski imperij izven njihovega teritorija temelji na trgovini ne ozemljih…za kaj bi okupiral tujo drzavo ce ji raje prodas izdelke pa nimas stroskov z okupacijo…pragmatizem

    • freedomfighter

     Tajvan je bil tisoc let kitajska provinca otoki v juznem morju pa tudi nihce ne ve cigavi so…nasteto spada pod one china policy…probal sem povedati da nimajo ozemeljskih tezen po teritorijih izven tega kar oni stejejo za kitajsko…no saj to je logicno…kitajska je ogromna pa se kmalu bo kulturno homogena drzava kjer bodo vsi pripadniki han kitajcev zato oni raje sirijo ekonomski vpliv ne teritorialnega

     • francelj3

      Za otoke vsak od sosedov ve, da so njegovi, Kitajska jih pa enostavno okupira, ker je najmočnejša od sosedov.

   • freedomfighter

    Kdo je v beli hisi na.oblasti je kitajcem dosti vseeno

  • Peter serdinšek

   Da Kitajska nima ozemeljskih teženj?! Phahaha…! Poglej v Afriko, Indijo…! Afriko bodo celo poselili z kitajcki na isti način kot so hoteli Slovenijo! Se še spomnite govoric o izgradnjo tovarne baterij v MB? Kitajci so dali kot pogoj za izgradnjo, da Slovenia izda 20.000 delovnih viz za Kitajce! Kitajci so invazivni narod samo, da niso borbeno in vojaško sposobni!!!

   • freedomfighter

    To niso ozemeljske tezne ampak ekonomske…kitajska oblast ni neumna da bi zapravljala denar za nadzorovanje drzav ce lahko enostavno samo prevzamejo surovine…le americani so tako nori da zapravljajo triljobe za okupacijo drzav na drugem koncu sveta od katerih nimas nic samo stroske…biznis je kitajska politika…kitajci niso borbeni in vojasko sposobni…no to me pa res zanima…sploh del da kitajci niso borbeni…me prav zanima koliko poznas kitajsko zgodovino in kulturo da si prisel do te ugotovitve…tako borben narod so da so prvo polovico dvajsetega stoletja preziveli v vojni…najprej med sabo, po tem z japonci, kasneje spet med sabo, po tem je bila vojna s tibetom pa indijo.. aja pa korejska vojna seveda itd. Enga najbolj borbenih narodov na svetu si oznacil za neborbenega…so tudi vojasko sposobni vendar kitajska v vojaskem spopadu nima kaj pridobiti…kaj naj gredo v vojno z nekom ki mu prodajajo svoje izdelke…kitajsko vlado resuje samo zivljenski standard…ce jim ta obcutno pade je tudi konec oblasti

 • Hribouc

  Ja, enkrat se bo mogoče zgodilo…
  Dokler pa bo USA vojni proračun 15x večji od Kitajskega, dokler ima USA 12 letalonosilk na 80 let podlage izkušenj in Kitajc eno letalonosilko, izdelano iz rjavega ruskega jekla brez absolutno nikakršnih izkušenj, dokler delajo avijone po ruskem vzorcu in niso še naredili niti potniškega avijona iz aluminija – kaj šele iz karbonskih vlaken – ste lahko lepo na zapečku ! Če se USA pači in reklamno zajebava samo, da bodo povečali proračun pa tudi v redu!
  Bitka se seli v vesolje in v rudarjenje na planetih – tja bo šel denar, ljubčki moji !

  “Počakmo nadineligencvo Uroša Lipuščka kaj bo izumil tokrat!” PRESS

 • francelj3

  Vojaški proračun leta 2018: ZDA 649 milijard $, Kitajska 250 milijard $.

 • Dylan

  Koliko katera vojska porabi za denar ni toliko relavantno, ker je vse na Kitajskem ceneje od razvoja, testiranja in produkta. Večino tehnologije so kupili ali vkradli Rusom. Kitajska vojska je močnejša kot kaže na prvi pogled. Izkušnje so sicer male, imajo pa izjemen obrambni sistem. Američani imajo ogromno izkušenj, ogromno vojske, zgubijo pa skoraj vsako vojno.

 • francelj3

  S komunizmom so eni sami problemi, tako navznoter, kjer zatirajo in pobijajo lastne državljane, kot navzven, kjer postanejo agresivni, ko se čutijo dovolj močne.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!