fbpx

Na silvestrovo v Berlinu številni napadi na reševalne službe, policijo in gasilce

Foto: zajetje zaslona/Bild

“To silvestrovo smo doživeli res žalosten vrhunec: imel sem občutek, da so nas resnično hoteli hudo poškodovati ali celo ubiti,” se je glasil vznemirljiv stavek berlinskega policista, ki za soljudi vsak dan tvega svoje življenje. Stavek, ki zadene bistvo in ponazarja nasilje, s katerim so se – tudi policistov in gasilcev – lotili novoletni izgredniki v osrednjem okrožju Neukölln, kjer beležijo 46-odstotni delež migracij. Močna država mora zgodaj posredovati in preprečiti nemire, je dejala uradnica za integracijo v Neuköllnu in dodala, da je za napadom na reševalce preprost refleks: “Oni so del države, mi pa smo proti njim.”

Na silvestrovo je v Berlinu prišlo do številnih nemirov in napadov na uradne osebe. Video na Twitterju med drugim prikazuje streljanje osebe na policijski avto. Nemški mediji poročajo, da je bilo silvestrovanje za reševalne službe v Berlinu vse prej kot sproščeno: na prelomu leta so morali gasilce poklicati 1717-krat. Pred polnočjo so se zgodile številne nesreče. Številni so bili tudi napadi na uradne osebe. Gasilci, policija in tudi politiki so šokirani. Samo berlinska gasilska brigada je zabeležila 38 napadov, 15 reševalcev je bilo ranjenih, eno osebo pa so morali hospitalizirati. Poleg tega je bilo ranjenih 41 policistov.

Nasilje, ki so ga morali doživeti naši sodelavci na silvestrovo, je neznosno. Naloga družbe kot celote je, da se temu jasno zoperstavi. Vsem se zahvaljujemo za vašo predanost in poškodovancem želimo čimprejšnje okrevanje,” je na Twitterju sporočil tiskovni urad berlinske policije. Napadi na reševalce niso ogrozili le življenj številnih uradnih oseb, ampak tudi nekaj civilistov. Kot poroča nemški Focus, so v reševalno vozilo med drugim vrgli gasilni aparat, uničeno je bilo vetrobransko steklo. Čeprav voznik ni bil poškodovan, je bil v reševalnem vozilu tudi pacient, ki je zaradi napada v bolnišnico prispel šele kasneje.

Silvestrska grozljivka
“Traja le tri sekunde, a pove veliko o naši visoko razviti vrsti,
” je komentiral tiskovni predstavnik berlinskega policijskega sindikata Benjamin Jendro, ki je na Twitterju delil posnetek streljanja na policijsko vozilo. Nekateri so bili mnenja, da je prizor videti kot iz filma  “The Purge”, kjer so v izmišljenem filmskem svetu neke noči vsi zakoni razveljavljeni in zavlada kaos. V drugem primeru je bil policist ustreljen pod zaščitni jopič. “Kolegica je utrpela opekline tretje stopnje,” je tudi povedal tiskovni predstavnik sindikata in pojasnil, da so nekega drugega sodelavca obmetavali s pirotehniko in je prav tako utrpel hude opekline.

Napadi na uradne osebe se kaznujejo z denarno kaznijo ali zaporom do treh let
Izgredi na silvestrovo so sprožili razpravo tudi v politiki. Samo v Berlinu je bilo dokumentiranih 38 napadov na policijo. Zvezna vlada in opozicija zdaj zahtevata posledice za nasilne kriminalce. Frakcija unije je tudi predlagala, da bi se službe za nujno pomoč bolje zaščitile, na primer tako, da bi bile opremljene s telesnimi kamerami. 103 ljudi, ki so bili aretirani po silvestrskih nemirih v Berlinu, so sicer že izpustili – ker ni bilo zadostnih razlogov za preiskovalni pripor, so morali aretirane izpustiti iz pripora najpozneje v 48 urah. Izpustitev sicer ne pomeni, da bodo izgredniki ostali nekaznovani. Po poročanju Bilda se upor proti policistom in napadi na policiste kaznujejo z denarno kaznijo ali zaporom do treh let. V skladu s 115. členom kazenskega zakonika to velja tudi za napade na gasilsko brigado, reševalne službe in službe za nujno pomoč.

Hoffmann: Pravna država ne sme dovoliti, da bi bili ljudje, ki mirno praznujejo v naših mestih, in službe za nujno pomoč, ki so na dolžnosti, izpostavljeni takšnim napadom
Ne samo v Berlinu, na silvestrovo je bilo tudi v Severnem Porenju-Vestfaliji poškodovanih 42 policistov, kažejo podatki državnega urada za osrednje policijske službe. Notranji minister Severnega Porenja-Vestfalije Herbert Reul  je pozval k hitremu odkrivanju in kaznovanju odgovornih. Doslej je bilo aretiranih ali pridržanih več kot 250 ljudi, je v ponedeljek povedal za radio WDR v Kölnu. Zvezna vlada se po napadih na novoletni dan zanaša na dosleden kazenski pregon storilcev. Namestnica tiskovne predstavnice vlade Christiane Hoffmann je v ponedeljek v Berlinu govorila o zaupanju v delo preiskovalnih organov zveznih dežel, da bodo storilci teh napadov dosledno identificirani. Zvezna ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser je bila “osupljena in jezna” zaradi napadov na službe za nujno pomoč. Migranti so že leta 2019 v v Severnem Porenju-Vestfaliji predstavljali 12,8 odstotka prebivalstva, istega leta je bilo v prvi polovici leta storjenih kar 44 umorov z noži – skoraj 40 odstotkov vseh napadalcev z nožem  je bilo migrantov.

Močna država mora zgodaj posredovati in preprečiti nemire
“Pomembno je, da so posledice streljanja na prostem takoj vidne. Močna država mora zgodaj posredovati in preprečiti nemire,
” je dejala Güner Balci, uradnica za integracijo v Neuköllnu. Če bi policisti že ob 20. uri opazili, da se skupine mladih zbirajo in da je ozračje napeto, bi morali postaviti cestne zapore. Država mora zagotoviti varnost. Ne more se dogajati, da ljudje ob določenih dneh v letu zaradi strahu pred nemiri bežijo k sorodnikom v druge dele mesta. Silvestrovanje je bilo po besedah ​​Balcijeve le skrajni primer nečesa, kar se v velikih mestih dogaja vsak dan. “Vsak dan, vsaj ob določenih urah, se ženske tam počutijo ogrožene,” je dejala.

Sara Kovač