fbpx

Invazija v polnem teku: V avgustu je v Združeno kraljestvo nezakonito vstopilo 1450 ilegalnih migrantov

Foto: STA

Avgusta je število ilegalnih migrantov, ki so prečkali angleški kanal in pripluli na britansko obalo, podrlo rekord. Našteli so jih namreč kar 1450, analiza pa je pokazala, da je številka iz preteklega meseca skoraj enako visoka kot število prispelih migrantov iz  junija in julija skupaj. Tako je samo v enem dnevu, 6. avgusta, prek Francije nezakonito vstopilo 235 migrantov.

Od januarja do danes je v Združeno kraljestvo nezakonito vstopilo preko 5 tisoč ilegalnih migrantov. Večinoma so prišli s Srednjega vzhoda, Azije in Afrike. V to število niso zajeti tisti, ki jih oblasti niso zaznale. Raziskovalni novinar in politik, ki mu je z izstopom Združenega kraljestva iz EU potekel mandat, Nigel Farage, je delil ekskluzivni posnetek migrantov, ki so pripluli v manjšem gumijastem čolnu in se nato hitro razkropili ter izginili. Te skupine migrantov verjetno nikoli ne bodo našli in registrirali, še manj pa vrnili nazaj v Francijo.

Ministrica za notranje zadeve Priti Patel je bila v zadnjih mesec deležna vse večjih kritik, ker ni zmogla zamejiti migrantske krize, ki še kar kipi po angleškem kanalu. Več kot 40 članov parlamenta se je zavzelo za spremembo zakona o azilu, ki dodeljuje status begunca tistim migrantom, ki so ilegalno pripotovali preko varnih držav do Združenega kraljestva.

Na Twitterju je britansko notranje ministrstvo javno okrivilo aktivistične odvetnike. Očitalo jim je, da izkoriščajo predpise, ki so zaradi svoje toge narave podvrženi temu, da se jih lažje zlorabi. Tako lahko z obstoječimi predpisi zavlačujejo in preprečujejo vrnitev migrantov v druge evropske države. Njihov tvit je bil očitno tarča pritiskov, ker so ga kasneje izbrisali.

Farage je prejšnji teden povedal, da bi se morali v Brexit pogajanjih popolnoma odstraniti iz uredbe Dublin III.  Ravno ta uredba namreč omogoča, da migrantom ni treba prositi za azil v Franciji, temveč lahko pridejo naprej do Britanije. Dodal je, da je to edini način kako pretrgati nenehne prihode migrantov. Zaenkrat sicer nič ne kaže na to, da bi se število prišlekov zmanjšalo, včeraj so namreč potrdil, da je na 27 čolnih ponovno prispelo več kot 400 ilegalnih migrantov.

Sara Bertoncelj