Inženirji svarijo: Katedrala Notre-Dame se lahko zruši v primeru, če bi veter dosegel 88 km/h!

Foto: epa

Svet se je znašel v šoku, ko je videl, da so simbol krščanske Evrope, znamenito pariško katedralo Notre-Dame, zajeli ognjeni zublji, s katerimi se je na vso moč borilo več kot 400 gasilcev. Ko se je zrušil zvonik, so se pričeli porajati strahovi, da se bo porušilo vse. Na srečo se je ohranilo ogrodje, očitno pa je sedaj tudi to v nevarnosti.

Ocena škode, ki je nastala ob požaru v katedrali, je razkrila, da je trdnost zidov vidno oslabljena. Celo do te mere, da je možno, da bodo ti padli, če pride do opaznega poslabšanja vremenskih pogojev.

Preberite več: [Video] Parižani znova v šoku: Simbol evropske krščanske Evrope – katedrala Notre-Dame v plamenih!

Po požaru, ki je uničil zvonik in velik del strehe, katedrala Notre-Dame strukturno gledano ni varna in bi se lahko zrušila v primeru močnega vetra, razkriva novo poročilo inženirjev. Paolo Vannucci, strojni inženir na Univerzi v Versaillesu, trdi, da bi se lahko celotna stavba sesedla, če bi veter dosegel hitrost 88 km/h. Sicer je bila pred požarom kamnita zgradba dovolj močna, da se je brez težav spoprijemala s sunki v hitrosti 218 km/h, poroča Arts Newspaper.

Foto: epa

Krepitev in obnova strukturnega sistema kot prednostna naloga
Nestabilnost obokov je med strokovnjaki sprožila veliko mero zaskrbljenosti, da bi lahko obnova znamenite katedrale, ki naj bi po načrtu francoskega predsednika Emmanuela Macrona trajala pet let, trajala predolgo. Zvonik, ki je bil v plamenih popolnoma uničen, je drugim predelom zgradbe nudil večjo trdnost, sedaj pa tega ni, opozarja Vannucci. Po poročanju portala Voice of Europe bi morala ravno iz tega razloga prednostno nalogo v procesu ponovne izgradnje, ki jo napajajo večmilijonske donacije poslovnežev in filantropov, predstavljati krepitev in obnova strukturnega sistema katedrale.

10. maja je francoski parlament o rekonstrukciji katedrale Notre-Dame sprejel posebno zakonodajo, ki naj bi jo 27. maja potrdil še senat. Ob tem pa arhitekt in nekdanji visoki uradnik Unesca Francesco Bandarin trdi, da zakon ne obravnava vseh tehničnih vprašanj, temveč bo ustvaril javni organ za nadzor celotnega procesa.

H. M.