fbpx

Iran denar, dobljen v skladu s pogoji jedrskega programa, porabil za financiranje terorizma

Foto: iStock

Islamska republika Iran je del sredstev, ki je bil državi dodeljen v skladu z jedrskim sporazumom 2015, uporabila za financiranje dejavnosti na Bližnjem vzhodu, poudarja general Joseph Dunford, ki je informacije v torek delil s člani Senatnega odbora za oborožene sile.  

Iranu je bilo zagotovljenih okrog 150 milijard ameriških dolarjev v skladu s pogoji jedrskega programa leta 2015 v zameno za odpoved nekaterim tehničnim vidikom programa jedrskega orožja. Takratni državni sekretar John Kerry je priznal, da je bilo najverjetneje nekaj denarja porabljenega za financiranje terorizma januarja lani. Obstajajo kazalniki, da je bilo nekaj denarja usmerjenega v izvajanje zloveščih aktivnosti, je Dunford povedal Kongresu. “Težko bi bilo najti nekaj, kar Iran počne dobro.”

Najpomembnejši sponzor terorizma leta 2015
V lanskoletnem poročilu o terorizmu ameriškega Department of State je mogoče prebrati, da Iran ostaja najpomembnejši državni sponzor terorizma leta 2015, ta namreč ponuja celoten nabor podpore, vključno s finančnimi sredstvi, usposabljanjem in opremo, ki jo nudijo raznovrstnim skupinam po svetu, vključno libanonskeme Hezbolahu in drugim milicam na Bližnjem vzhodu.

Foto: iStock

Do Dunfordovega pričanja je prišlo nekaj tednov pred tem, ko se bo Trumpova administracija mogla opredeliti glede skladnosti Irana pri dogovoru s Kongresom. Predsednik Donald Trump in številni visoki vladni uradniki so navedli, da najverjetneje ne bodo potrdili skladnosti, saj je ta kljub upoštevanju tehničnega vidika dogovora sledil programu balističnih raket in nadaljeval s financiranjem terorizma.

Foto: epa

Trump je v svojem nagovoru Generalne skupščine Združenih narodov sporazum z Iranom označil kot sramoto za ZDA, zunanji minister Rex Tillerson je na začetku meseca za Fox News izpostavil, da če se bodo ZDA odločile za nadaljnje spoštovanje jedrskega programa, bodo glede tega nujno potrebne spremembe.

N. Ž.