Iran ima tudi olimpijskega prvaka, ki je zmago posvetil množičnemu morilcu in antisemitu, ajatoli Hameneju

Javad Foroughi (Foto: epa)

41-letni iranski atlet Javad Foroughi je postal olimpijski prvak. Na letošnji olimpijadi v Tokiu je namreč v disciplini streljanja z zračno pištolo na deset metrov pometel s preostalo konkurenco in osvojil zlato kolajno. Olimpijec, ki je svojo zmago posvetil množičnemu morilcu in antisemitu, iranskemu vrhovnemu ajatoli Aliju Hameneju, pa bo svoje strelske veščine zagotovo lahko še bogato vnovčil tudi zunaj stadiona. Foroughi je namreč goreč pripadnik Iranske revolucionarne garde (ang. IRGC – Islamic Revolutionary Guard Corps), režimske paravojaške organizacije, ki jo je ameriško zunanje ministrstvo (t. i. State Department) avgusta 2019, zaradi njenih napadov na transportne ladje, sodelovanja z militantnimi šiitskimi skrajneži in vojnih zločinov nad civilisti v sirski državljanski vojni, uvrstil na neslavni seznam terorističnih organizacij.

Iranska revolucionarna garda, ki se je v središču medijske pozornosti sicer znašla zlasti na začetku lanskega leta, ko je tedanji ameriški predsednik Donald Trump s pomočjo brezpilotnega letalnika MQ-9 Reaper k sedemdesetim devicam poslal njenega poveljnika, generala Kasema Sulejmanija, velja za krono iranske teokratske diktature, versko fanatični režim pa gardo kot svojo udarno pest uporablja tako za masakriranje lastnega življa, kot tudi za projiciranje svojih interesov zunaj iranskih meja.

Za operacije v tujini so specializirane zlasti gardine posebne enote Al Quds, ki se v krvavi sirski državljanski vojni borijo na strani Asadovega režima, ki med drugim velja za najtesnejšega iranskega zaveznika v širši regiji. V sirski vojni vihri, ki traja že več kot desetletje, se je sicer kalil tudi sam Foroughi; koliko duš ima na vesti, iranski gardisti na svoji spletni strani sicer ne razkrivajo, a glede na njegove strelske vrline, ki jih je razkazoval letos v Tokiu, je njegov “killcount” zagotovo spoštovanja vreden. Iranska olimpijska reprezentanca je sicer na tokratni olimpijadi osvojila sedem medalj in zagotovo bi jih lahko še veliko več, a na njihovo žalost prisilno obrezovanje žensk, obešanje istospolno usmerjenih, obglavljanje “nevernikov” in grožnje z jedrskim opustošenjem drugim državam za zdaj še niso olimpijske discipline.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je Foroughi že zunaj zlatih let za športnike, to ne drži čisto; številni olimpijski športi namreč beležijo udeležbo atletov, ki že krepko presegajo idealno mejo poznega najstništva oz. zgodnje odraslosti. Tako je bila na tokratni olimpijadi najstarejša udeleženka 66-letna Avstralka Mary Hanna, ki je barve svoje države zastopala v skoku čez ovire. Hanna je bila s tem kar celih 54 let mlajša od najmlajše tekmovalke na tokijskih igrah, komaj 12-letne Hend Zaze, igralke namiznega tenisa iz Sirije. Iranski strelski šampion Foroughi pa se je po koncu olimpijskega spektakla skupaj z drugimi iranskimi atleti medtem že vrnil v domovino, kjer ga je pričakalo morje športnih navdušencev, nedavne protirežimske demonstracije, ki potekajo v iranski provinci Kuzestan na jugu države, primarno zaradi hudega pomanjkanja vode, pa zagotavljajo, da bo zlati olimpijec svoje strelske spretnosti zagotovo lahko še redno izpopolnjeval tudi v domačem okolju in s pravimi naboji v tulcu.

Javad Foroughi (Foto: epa)

Andrej Žitnik