fbpx

Iran pokazal ”prave barve”, saj se znova povezuje s teroristično skupino Hamas

Borci iz brigad Al Qassam (Foto: epa)

Nikki Haley, ameriška veleposlanica pri Združenih narodih, je dejala, da je Iran končno pokazal svoje ”prave barve”, saj je ponovno vzpostavil vez s palestinsko militantno skupino Hamas.

Novi vodja Hamasa v Gazi je v ponedeljek sporočil, da je Teheran po mnogih letih napetosti zaradi državljanske vojne v Siriji spet največji ponudnik denarja in orožja. Hamas je Iran razjezil, ker ni hotel podpreti njihovega zaveznika v šestletni državljanski vojni, sirskega predsednika Basharja al-Assada.

Haley je izjavo vodje Hamasa opisala kot ”osupljivo priznanje”. ”Iran končno prikazuje svoje prave barve. Mora se odločiti, ali želi biti član skupnosti narodov, za katerega se pričakuje, da bo resno sprejel svoje mednarodne obveznosti ali pa želi biti vodja džihadističnega terorističnega gibanja. Ne more biti oboje,” je dejala Haley, kot poroča JihadWatch.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley (Foto: epa)

Niti Hamas niti Iran nista razkrila celotnega obsega teheranske podpore. Regionalni diplomati pa so dejali, da se je iranska finančna pomoč islamskemu gibanju v zadnjih letih bistveno zmanjšala in se je preusmerila v brigade Qassam in ne na politične ustanove Hamasa.

A. L.