fbpx

Iran usmrtil nekdanjega uradnika, dvojnega državljana Združenega kraljestva

Alireza Akbari (Foto: epa)

V Iranu so zaradi domnevnega vohunjenja za britansko obveščevalno službo usmrtili nekdanjega namestnika obrambnega ministra v iranski reformistični vladi Alireza Akbari. Britanski premier Rishi Sunak je nad usmrtitvijo zgrožen, vsakršno obtožbo o vohunjenju Akbarija pa zanika.

Alireza Akbari, ki so ga aretirali leta 2019 zaradi domnevnega vohunjenja za Veliko Britanijo, je bil usmrčen z obešanjem, je danes sporočila agencija Mizan, pri čemer pa datuma usmrtitve ni navedla. Na smrt je bil sicer obsojen v sredo zaradi “korupcije na zemlji ter škodovanja notranji in zunanji varnosti države s posredovanjem obveščevalnih podatkov“. Velika Britanija je usmrtitev ostro obsodila.

Iransko sodstvo je trdilo, da je Akbari, ki je bil do leta 2001 namestnik obrambnega ministra pod nekdanjim predsednikom Mohamedom Hatamijem, “ključni vohun” za britansko vlado, poroča Sky News, ki dodaja, da je iranska obveščevalna služba v poročilu zapisala, da je razkrinkala domnevnega vohuna MI6 s posredovanjem lažnih podatkov in ga opisala kot “enega najpomembnejših infiltratorjev v občutljivih in strateških središčih države”.

Do usmrtitve prihaja po tem, ko je Iran objavil videoposnetek Akbarija, na katerem je bilo videti, kako je pod prisilo priznal obtožbe. Vendar pa je BBC Persian v sredo predvajal njegovo zvočni posnetek, v katerem je obtožbe zanikal in dejal, da so ga iranski obveščevalci zasliševali in mučili več kot 3500 ur. Oblasti je tudi obtožil, da se želijo z njegovo usmrtitvijo maščevati Veliki Britaniji. V Veliki Britaniji so usmrtitev že obsodili. Britanski predsednik vlade Rishi Sunak je usmrtitev označil za brezčutno in strahopetno dejanje, ki ga je izvedel barbarski režim. Ob tem je še opozoril, da iranske oblasti ne spoštujejo človekovih pravic svojih ljudi.

“Iran je usmrtil britanskega državljana. To barbarsko dejanje si zasluži najostrejšo obsodbo. To ne bo ostalo nesporno. Moje misli so z družino Alireze Akbarija.”, je na Twitterju zapisal tudi britanski zunanji minister James Cleverly.

Akbari je bil namestnik iranskega obrambnega ministra, ko je bil Ali Shamkhani minister od leta 1997 do 2005 v administraciji reformističnega predsednika Mohammada Khatamija. Bil je tesen zaveznik Alija Shamkhanija, ki je sekretar iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost od iransko-iraške vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Opravljal je tudi druge varnostne vloge, med drugim kot svetovalec iranske mornarice, in vodil izvajanje resolucije ZN 598, ki je leta 1988 končala iransko-iraško vojno. Akbari je pred kratkim vodil zasebni think tank.

Alireza Akbari (Foto: epa)

V začetku decembra je Iran usmrtil tudi štiri osebe, obtožene sodelovanja z izraelsko obveščevalno službo. Usmrtitev za usmrtitvijo se dogaja v času protestov, ki jih je 16. decembra sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Doslej je bilo v povezavi s protesti na smrt obsojenih 18 ljudi, štiri pa so že bile usmrčene.

Ana Horvat