fbpx

Odstopila naj bi nemška ministrica, ki je Ukrajincem hotela poslati le čelade namesto orožja

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht (foto: epa)

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht naj bi se odločila odstopiti s položaja ministrice za obrambo. Nemški mediji so o morebitnem odstopu poročali že v petek, zadnje informacije časnika Bild pa so to potrdile. Za odstop se je odločila sama, o njenem nasledniku pa se interno že dogovarjajo.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht bi lahko svoj položaj zapustila že prihodnji teden, poročajo nemški tiskovni mediji. Nemški opozicijski politiki so k odstopu obrambne ministrice Christine Lambrecht pozvali zaradi, po njihovem mnenju, niza napak, med katerimi je bil zadnji novoletni govor, ki ga opisujejo kot sramota. Gre za ministrico, ki je v začetku vojne v Ukrajini namesto orožja Ukrajini poslala 5 tisoč čelad, kar je marsikoga pustilo brez besed.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je bila tarča kritik v preteklosti zaradi njenih domnevno nerazumnih odločitev, med drugim tudi te, da je v upanju na diplomatsko rešitev Ukrajini v nasprotju z več drugimi državami dejala, da ne namerava pošiljati orožja, Ukrajini pa je ponudila 5 tisoč čelad, ki bi ji pomagale pred morebitno rusko invazijo, s čimer je izzvala ogorčenje mnogih. Pika na i pa je bil videoposnetek, ki ga je na Instagramu delila med novoletnim praznovanjem v Berlinu. Komaj slišna med zvoki ognjemeta je Christine Lambrecht razmišljala o letu, ki se je končalo z “vojno, ki je divjala sredi Evrope”. “Konflikt v Ukrajini je privedel do “veliko posebnih izkušenj” in priložnosti za “številna srečanja z odličnimi in zanimivimi ljudmi,” je Lambrechtova povedala v posnetku, objavljenem na svojem osebnem računu na Instagramu.

Po poročanju Bilda je razlog za odstop Lambrechtovo mnenje, da je na obrambnem ministrstvu nujen nov začetek. Po poročanju Kleine Zitung naj bi o nasledniku že razpravljali v vladnih in SPD krogih. Dobre možnosti za pozicijo obrambne ministrice ima vojaška komisarka nemškega bundestaga Eva Högl, članica SPD, rojena v Osnabrücku, ki je bila od leta 2009 do 2020 poslanka v bundestagu, občasno tudi vodja poslanske skupine, z možem pa živi v Berlinu. Leta 2020 je prekinitev služenja vojaškega roka označila za “veliko napako“. Obrambni ministrici po odstopu pripada 5 tisoč evrov pokojnine (od 65. leta dalje).

Tanja Brkić