fbpx

Iran priznal – Ukrajinsko potniško letalo so zamenjali za sovražno tarčo in ga sestrelili, krivdo pa pripisali tudi Američanom!

Ukrajinsko letalo

Iran je danes priznal, da je iranska vojska v sredo “nenamerno” sestrelila ukrajinsko potniško letalo blizu Teherana, pri čemer je umrlo vseh 176 ljudi na krovu. Vojska je sporočila, da je šlo za “človeško napako”, potem ko se je letalo približalo občutljivemu vojaškemu območju. A brez provokacije ni šlo, poudarili so, da je za tragičen dogodek deloma odgovoren tudi “avanturizem ZDA”.

Po tem, ko so Američani trdili, da so Iranci pomotoma razstrelili ukrajinsko letalo, je zdaj iranska vojska potrdila, da so imeli prav. Iran je sprva sporočil, da je vzrok tehnična napaka, nato pa so se začele krepiti domneve, da so ga Iranci nenamerno sestrelil. Po ZDA in Kanadi je to na podlagi obveščevalnih podatkov trdilo tudi več zahodnih držav in Nato.

Teheran posredno okrivil tudi Američane
Iranski zunanji minister Mohamad Džavad Zarif, je na Twitterju objavil, da je “človeška napaka nastala zaradi ameriškega avanturizma” in dodal, da obžaluje dogodek. Tudi  iranski predsednik Hasan Rohani se je oglasil in dejal, da gre za neodpustljivo napako. Dejal je, da so potniško letalo ukrajinske letalske družbe zamenjali za sovražno tarčo, vojska pa je bila takrat v najvišji pripravljenosti, so pojasnili v sporočilu za javnost, “notranja preiskava vojske ugotovila, da so rakete, ki so bile pomotoma izstreljene, povzročile strmoglavljenje ukrajinskega letala in smrt 176 nedolžnih ljudi”.

https://twitter.com/JZarif/status/1215847283381755914?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.foxnews.com%2Fworld%2Firan-admits-it-unintentionally-shot-down-ukrainian-jetliner-according-to-state-tv

Tragedija se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem raketnem napadu na oporišči z ameriško vojsko v Iraku, kar je bil povračilni ukrep za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines je strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma Iranci. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Lana Božič