fbpx

[Video dokaz] Ukrajinsko potniško letalo je sestrelila iranska protiletalska raketa!

Ukrajinsko potniško letalo, ki je v sredo strmoglavilo kmalu po vzletu z mednarodnega letališča v Teheranu, je bilo pomotoma sestreljeno z iransko protiletalsko raketo, so za Fox News povedali predstavniki Pentagona. To je razvidno tudi z videoposnetka, ki kroži v javnosti.

Uradniki so izjavili, da razkritja ameriške obveščevalne službe kažejo na to, da je letalo pomotoma zadela raketa, ki jo je izdelala Rusija. Končalo se je tragično, vseh 176 ljudi na krovu je umrlo in to le nekaj ur po tem, ko je Iran z balističnimi raketami napadel dve oporišči ameriške vojske v Iraku.  “Aboslutna tragedija”, je dejal ameriški uradnik, “hudo so zamočili”.

Iranci namreč za strmoglavljeno letalo krivijo “tehnične napake”, a preiskovalci so drugačnega mnenja. Sum potrjuje tudi dejstvo, da iranske oblasti zavlačujejo z dovoljenjem ukrajinskim preiskovalcem za pregled kraja strmoglavljenja in iskanje delcev raket. Pentagon pa je prepričan, da je letalo zrušilo ruska raketa SA15. Rusija je namreč dostavila Iranu leta 2007 29 Tor-M1 sistemov v okviru pogodbe, vredne 700 milijonov dolarjev.

Foto: EPA

Trump enakega mnenja, da je Iran sestrelil letalo
Sestrelitev letala z raketo je med glavnimi “teorijami”, saj je tudi na spletu mogoče najti informacije o najdenih ostankih rakete, ki so jih našli v bližini mesta strmoglavljenja, je dejal Oleksij Danilov, sekretar varnostnega sveta Ukrajine. Tudi ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da ne verjame, da je letalsko nesrečo povzročila mehanska okvara. “Letalo je letelo nad nevarno sosesko, nekdo je lahko z druge strani naredil hudo napako“, se je odzval. Danilov je naštel še druge možne vzroke za strmoglavljenje, kot je vojaški dron, ki se je zaletel v letalo, ne izključuje pa tudi možnost terorističnega napada.

Lana Božič