fbpx

Iranska dekleta bodo še bolj trpela! Z novo sprejetim zakonom se lahko poročijo s 13. leti, tudi z očimom!

Foto: Twitter

Ali si želite, da bi se vaša hčerka poročila že pri 13 letih z dovoljenjem očeta? Prav takšen zakon so sprejeli v Iranu. A da je tragedija še večja, se lahko oče poroči s svojo mladoletno posvojeno hčerko. Aktivisti za človekove pravice v Iranu so se že odzvali, da tega ne bodo dopustili.

Medtem ko se vrhovni iranski politiki udeležujejo generalnega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, so njihovi “iranski predstavniki ljudstva” zopet sprejeli šokanten zakon. Tako se lahko ponovno mlada iranska dekleta poročijo že s svojimi 13 leti, če jim to dovoli njihov oče. Med drugim v zakonu grozljivo piše, da se lahko oče poroči s svojo posvojeno hčerko, ko dopolni 13 let!

Po poročanju portala Theyuth.in je bilo v Iranu v letu 2010 42.0000 otrok, poročenih v starosti med 10 in 14 let, je objavil iranski novičarski portal Tabnak. Sledi še nov šokanten podatek: da je v Teheranu poročenih najmanj 75 otrok, ki so stari manj kot 10 let. Nasprotniki in borci za človekove pravice v Iranu opozarjajo, da so iranske oblasti legalizirale  pedofilijo.

Foto: epa

Legalizirana pedofilija, opozarjajo aktivisti za človekove pravice
Ena izmed njih je tudi odvetnica za človekove pravice Shadi Sadr, ki ima v Londonu sedež človekoljubne organizacije Pravica za Iran. “To je legalizirana pedofilija. Poroka s svojim posvojenim otrokom ni del iranske kulture. Iranske oblasti so uzakonile incest. Če bo moški imel spolne odnose s svojo posvojeno hčerko, je to posilstvo,” zaključuje Sadrova. Ne glede na vse še vedno obstaja upanje, da novega zakona ne bo sprejel vrhovni svet, ki se bo odločal po končanem zasedanju Združenih narodov.

Luka Perš