Iranski režim namešča kamere na javnih mestih: “Želimo izslediti ženske, ki ne nosijo hidžaba.”

Foto: epa

V novem poskusu zatiranja vse večjega števila žensk, ki nasprotujejo obveznemu kodeksu oblačenja v Iranu, tamkajšnje oblasti nameščajo kamere na javnih mestih in cestah, da bi prepoznale in kaznovale ženske, ki ne nosijo hidžaba, je danes sporočila iranska policija.

Ko bodo ženske identificirane, bodo prejele SMS sporočilo z opozorilom o posledicah. Cilj tega ukrepa je preprečiti odpor proti zakonu, ki odreja nošenje hidžaba, navajajo pravosodna tiskovna agencija Mizan in drugi državni mediji.

Odkar je 22-letna Mahsa Amini umrla v pridržanju iranske moralne policije, ker naj ne bi na primeren način nosila hidžaba, se pojavlja vedno več žensk, ki se upirajo krutosti iranskega režima. Varnostne sile so nasilno zatrle vstajo, a vendar je še vedno mogoče v nakupovalnih središčih, restavracijah, trgovinah in na ulicah po Iranu videti pogumne ženske brez hidžaba, čeprav s tem tvegajo aretacijo. Po družbenih medijih krožijo videoposnetki žensk, ki se upirajo iranski moralni policiji.

Lastniki podjetij so pozvani k poostrenemu nadzoru
Policija je lastnike podjetij v izjavi pozvala, naj “z vztrajnimi inšpekcijskimi pregledi dosledno nadzirajo spoštovanje družbenih norm”. Po islamskem šeriatskem pravu, ki je bilo uvedeno po revoluciji leta 1979, morajo ženske v Iranu pokriti lase in nositi dolga, ohlapna oblačila, da zakrijejo svojo postavo. V nasprotnem primeru jim grozi javni opomin, denarna kazen ali aretacija.

Notranje ministrstvo je po navedbah Indexa v izjavi z dne 30. marca hidžab opisalo kot “enega od civilizacijskih temeljev iranskega naroda” in “enega od praktičnih načel islamske republike”, s čimer so dali jasno vedeti, da okrog tega vprašanja ne bodo popuščali.

Ana Horvat