V Iranu se nadaljujejo zastrupitve šolark – tokrat v eni izmed srednjih šol

Foto: Twitter

Od brutalnega umora Mahse Amini, ki ga je zakrivila iranska moralna policija, Iran pretresajo nemiri. V zadnjih mesecih pa se vedno bolj pogosto dogajajo nejasne zastrupitve v šolah za dekleta. Te dni je bilo zastrupljenih 20 novih deklet, ki se želijo šolati. 

Poročila iz Irana so še dodatno opozorila na grozljiv val napadov na prestrašene iranske šolarke. Zadnje zastrupitve, do katerih je prišlo v torek, so namreč od lanskega novembra le zadnje v valu tovrstnih primerov. Preko 5000 šolark je že poročalo o zastrupitvah, kjer so neprijetnim vonjavam sledili slabost, omedlevica in oteženo dihanje. Številna dekleta so potrebovala bolnišnično oskrbo.

Zadnja zastrupitev, ki je prizadela 20 šolark, se je zgodila sredi nemirnega časa v državi, ko Iran pretresajo protesti, s katerimi se zahteva spoštovanje pravic žensk, medtem ko se režim s pomočjo nasilja oklepa oblasti. Nobena izmed šolark zaradi hitrega ukrepanja in zdravniške pomoči na srečo ni v življenjski nevarnosti, poroča Daily Mirror.

Proteste je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini v priporu tako imenovane “moralne policije”, potem ko je bila ta aretirana, ker naj ne bi na primeren način nosila hidžaba. To je sprožilo največje proteste proti režimu v 43-letni zgodovini Islamske republike. Sprva je iranski režim poskušal zavreči vse več dokazov o napadih, preden jih je končno priznal. Nekateri so namigovali, da v maščevanje protestom obstajajo posebne skupine v državi, ki z napadi ciljajo na šolarke.

Nobena od zastrupljenih deklet ni v življenjski nevarnosti
Po poročanju tiskovne agencije IRNA so zastrupljene deklice zdravili v Tabrizu, ki je v provinci Vzhodni Azerbajdžan. Asghar Jafari, vodja mestne službe za nujno medicinsko pomoč, je povedal, da so bili reševalci po obvestilu, da je več dijakinj ene od srednjih šol za dekleta v slabem stanju, takoj poslani na prizorišče. “Življenjski znaki in na splošno stanje vseh dijakinj je dobro,” je še povedal. Odgovornosti za zastrupitve zaenkrat še ni prevzel nihče.

Urad visokega komisarja Združenih narodov (ZN) za človekove pravice navaja, da je do prve prijave o zastrupitvi šolark v Iranu prišlo 30. novembra lani v mestu Qom. “Od takrat so poročali o ciljanih kemičnih napadih na šole za dekleta v kar 91 šolah v 20 provincah po Iranu.” Zastrupitve so povzročile že več sto hospitaliziranih šolark. Mnogi starši so zaradi strahu pred temi napadi svoje hčerke že izpisali iz šole. “Zelo smo zaskrbljeni zaradi fizičnega in duševnega počutja teh šolark in da se dekletom na takšen način onemogoča, da uživajo svojo temeljno pravico do izobraževanja.”

Foto: Twitter

Čeprav so bile aretacije v zvezi z dogajanjem napovedane, so pri Združenih narodih še vedno močno vznemirjeni zaradi dejstva, ker državni organi več mesecev ne le da niso uspeli hitro preiskati napadov, ampak so jih vse do nedavnega večkrat zanikali. “Namesto da bi se spopadla s hudimi in ponavljajočimi se napadi, je iranska vlada prejšnji mesec še vedno zavračala zamisel o takih napadih,” so izpostavili kritično.

V večini primerov naj bi bil kriv stres šolark!?
Notranji minister Ahmad Vahidi, čigar ministrstvo je vodilo preiskavo napadov, je 1. marca še vedno zanikal napade in trdil, da je 90 odstotkov primerov mogoče pripisati “stresu”. Podobno so državni mediji zastrupitve opisovali kot poskus učenk, da se izognejo izpitom. To je pripeljalo do še več protestov zaradi neuspeha oblasti, da bi ustavila val podlih napadov, in na koncu se je vlada očitno obrnila in napovedala prve aretacije zaradi zastrupitev šolark.

Namestnik notranjega ministra Majid Mirahmadi je za državno televizijo sporočil, da je bilo na podlagi obveščevalnih in raziskovalnih ukrepov obveščevalnih agencij v petih provincah aretiranih več ljudi, ustrezne agencije pa naj bi izvajale preiskavo. Več informacij o osumljencih niso posredovali. Sporočila režima so sicer še naprej protislovna, saj je vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej dejal, da bo vsakdo, ki bo spoznan za krivega, “strogo kaznovan”. Medtem pa je minister za izobraževanje Yousef Nouri dejal, da velika večina deklet sploh ni imela zdravstvenih težav – šlo naj bi samo za stres. Kot del zapoznele akcije režima je iransko ministrstvo za zdravje objavilo poročilo preiskave s strani znanstvenega odbora in priznalo, da so bile nekatere šolarke izpostavljene dražilni snovi, ki se večinoma vdihava.

Sara Kovač