fbpx

Iranski režim že našel zamenjavo za Solejmanija: Islamsko revolucijo in teror bo širil nov skrajnež

Esmail Ghaani (Foto: epa)

Vrhovni voditelj Irana Ali Khamenei je po smrti poveljnika elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds, generala Kasema Solejmanija, ki je umrl v napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču, že najavil njegovo zamenjavo. Po poročanju državnih medijev ga bo nadomestil dosedanji namestnik poveljnika garde brigadni general Esmail Ghaani. 

Ali Khamenei je v izjavi dejal, da bo iranska specialna enota Al Quds, katere naloga je izvažanje islamske revolucije po sosednjih državah in po svetu, ostala nespremenjena od časa njegovega predhodnika.

Ghaani je leta 1997 postal namestnik poveljnika enote Al Quds, ko je Solejmani postal vodja enote, poroča Reuters. Iranski mediji so Ghaanija citirali leta 2017, ko je izjavil, da bodo grožnje Iranu s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa škodovale Združenim državam Amerike. “Mnogo ljudi smo pokopali … kot Trump in znamo se boriti proti Ameriki.”

Solejmani odgovoren za smrt tisoče civilistov
Trump je nedavno na Twitterju zapisal, da bi bilo potrebno sedaj pokojnega poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Solejmanija odstraniti že pred leti, saj je ta v daljšem časovnem obdobju
ubil ali hudo poškodoval tisoče Američanov in jih nameraval umoriti še več. Po besedah Trumpa je bil ta v državi osovražen in so se ga bali. V Iranu “niso tako žalostni kot skušajo voditelji prikazati svetu. Odstraniti bi ga bilo treba že pred mnogimi leti”.

Foto: epa

Možen zmerni dogovor
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je po likvidaciji Solejmanija med drugim za Fox News zatrdil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom in poudaril, da se mora Iran pričeti obnašati normalno in prenehati s podpiranjem teroristov v regiji. Povedal je, da ZDA ne bodo mirno gledale, kako Iran provocira in dodal, da sta Bližnji vzhod in Iran s smrtjo Sulejmanija pridobila na stopnji varnosti. Ob tem je izpostavil, da če se bo Iran odločil, da le ubere drugo pot, bodo ZDA pripravljene na sklenitev zmerne oblike dogovora. 

Ameriško zunanje ministrstvo je pozvalo vse ameriške državljane, naj zaradi napetosti čimprej zapustijo Irak. Slovensko zunanje ministrstvo poziva slovenske državljane, ki so že v Iranu ali nameravajo tja potovati v naslednjih dneh, naj se ne udeležujejo javnih zborovanj, prireditev in žalnih slovesnosti ob smrti Solejmanija. Prav tako odsvetujejo tudi potovanja v nekatere dele države.

Hana Murn