fbpx

[Video] V letalskem napadu ubili najbolj nevarnega človeka Irana in podpornika islamskega terorizma!

Truplo Sulejmanija - podpornika islamskega terorizma. (Foto: Twitter)

Na ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa so ZDA izvedle napad na bagdadskem mednarodnem letališču, v katerem je bil ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds, general Kasem Solejmani, je Pentagon potrdil v izjavi in izpostavil, da je ameriška vojska s tem izvedla odločni obrambni ukrep za zaščito ameriškega osebja v tujini. Solejmani je bil organizator številnih terorističnih napadov na Bližnjem vzhodu.

“Ta napad je bil namenjen odvračanju napadov s strani Irana v prihodnje, so izpostavili in poudarili, da bodo ZDA še naprej izvajale vse potrebne ukrepe za zaščito svojih ljudi in interesov in to kjer koli po svetu.” 

Najmočnejši iranski general Solejmani je bil ubit v ameriškem raketnem napadu z droni. Pentagon je potrdil, da je napad ukazal predsednik  Trump. Trump je po napadu na Twitterju ponosno objavil ameriško zastavo.

Foto: Printscreen

Pentagon je objavil podrobnosti napada. General Solejmani je bil v avtomobilu na območju bagdadskega letališča. Spremljale so ga lokalne milice, ki jih je podpiral Iran. Američani so na konvoj izstrelili tri rakete. Ameriški mediji so poročali, da so general Solejman in pripadniki proiranske milice zapustili bagdadsko letališče v dveh avtomobilih. Solejmani naj bi v Bagdad prispel iz Libanona ali Sirije.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je oglasil na Twitterju in objavil videoposnetek, kako ljudje v Iraku pozdravljajo napad ZDA. Video si lahko ogledate spodaj:

Po besedah Pentagona je bil atentat odgovor na “napade na koalicijske baze v Iraku”, pri čemer so Solejmanija obtožili, da je bil glavni načrtovalec nedavnih raketnih napadov na skupne ameriške in iraške vojaške objekte. Pentagon po poročanju Russia Today izpostavlja, da je Solejmani 27. decembra lani orkestriral napad na ameriško bazo v Kirkuku, kjer je bil ubit en Američan. Solejmani naj bi prav tako odobril zadnji napad protestnikov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, katerega so skoraj zavzeli. Protestniki so bili namreč besni zaradi nedavnih napadov ameriških sil, v katerih je bilo ubitih 25 pripadnikov šiitske paravojaške skupine Kataib Hezbollah.

Image

Solejmanija so identificirali po značilnem prstanu. (Foto: Twitter)

Iranski teroristi sprožali nemire
Washington je za napade na veleposlaništvo v Bagdadu obtožil Teheran,  Pompeo je “teroriste” in “iranske pooblaščence” obtožil, da so ti sprožili nemire. Teheran je medtem odločno zanikal vse obtožbe, da je vpleten v napade na zeleno cono, kjer so vladni uradi in veleposlaništva. Protestniki so se zbrali pred ameriškim veleposlaništvom, vanj metali kamenje in zažigali ameriške zastave. Vzklikali pa so tudi: smrt ZDA!

Ali Hamenej (Foto: STA)

Napadi, ki jih je ameriška vojska izvedla kot milo za drago za napad na Kirkuk, so razjezili oblasti v Bagdadu, ki so akcijo označile kot “nesprejemljiv zlobni napad”. Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je ZDA  že zagrozil z ostrimi povračilnimi ukrepi potem, ko je postalo znano, da je bil ubit poveljnik elitnih enot iranske revolucionarne garde. Zaprisegel je maščevanje zaradi uboja generala: “Ostro maščevanje čaka vse, ki so vpleteni v umor Solejmanija.” Umorjenega generala je razglasil za mučenca. Napad je obsodil tudi iranski minister za zunanje zadeve Javad Zarif  in prav tako napovedal povračilne ukrepe.

Hana Murn