Iranski vohuni med nami: Albanske oblasti aretirale deseterico!

Albanska zastava. (Foto: Pixabay)

12. julija 2022 so albanski mediji poročali, da je bilo več deset Irancev aretiranih, in da so predmet preiskave albanskih oblasti zaradi domnevnih povezav z iranskim avtokratskim režimom, z njegovim Ministrstvom za obveščevalno varnost in silami Revolucionarne garde. 

Preiskave, ki se izvajajo na zahtevo posebnega državnega tožilstva, sicer potekajo na njihovih domovih. Znano je tudi, da je večina med njimi pod drobnogledom albanskih oblasti že tri leta. Posamezniki so osumljeni izvajanja prepovedanih dejavnosti v imenu Iranske revolucionarne garde in tajnih služb na albanskem državnem ozemlju. Znana so imena aretiranih. Predstavljali so se kot nekdanji člani Ljudske mudžahedinske organizacije, osrednje iranske opozicijske skupine. Iranski Odpor je posameznike pred tem že razkrinkal kot agente iranskega režima, poroča PMOI.

Februarja lani, je iranski Odpor objavil pismo nekdanjega operativca MOIS-a, ki je prebival v Albaniji. Hadi Sani-Khani je v svojem pismu razkril in dokumentiral podrobnosti nove presenetljive akcije, katere namen je bilo vohunjenje, demoniziranje in teroristična dejanja v bližini mresta Durres, kjer so osrednji prostori iranske opozicije (Ašraf 3). Ni presenetljivo, da so bile v omenjenem pismu navedene številne osebe, ki so jih nedavno aretirale albanske oblasti. Eden izmed nekdanjih agentov navaja, da je pričel sodelovati z uradnimi iranskimi oblastmi na veleposlaništvu v Albaniji.

Iranska revolucionarna garda. (Foto: wikimedia commons)

Poleg demoniziranja in vohunjenja, je bila njegova naloga tudi zbiranje obveščevalnih podatkov in izvidniško načrtovanje za izvajanje terorističnih akcij. Še dva druga agenta sta služila kot “vira” “iranskemu režimu naklonjenim” novinarjem. Članki so vsebovali prirejene laži iranskega režima proti njegovim glavnim nasprotnikom. Na žalost so nekateri svetovno priznani mediji, kot so The Guardian, The New York Times, the Intercept, BBC, Der Spiegel in Die Zeit objavili zgodbe teh Iranu naklonjenih novinarjev. Dve sodbi nemškega sodišča, ki sta zavrgli laži Der Spiegla, sta na koncu privedli do odstranitve spornih prispevkov.

Vse od preselitve iranskih prebežnikov, je Iran okrepil svojo prisotnost v Albaniji
Novica prihaja v času okrepljenih aktivnostih iranskega režima v Albaniji v zadnjih letih. Pred časom je Albanija ponudila zatočišče na tisoče članom Ljudske mudžahedinske organizacije Irana (MEK), poprej nastanjenih v Iraku, kjer so bili nenehno tarča iranskega režima in njegovih zaveznikov v iraški vladi. Vse od preselitve pripadnikov MEK-a v Albanijo in ustanovitve Ašrafa 3 – rezidence, pripadnikov iranske opozicije – je Teheran okrepil svojo prisotnost v državi, za vohunjenje pa zlorabil svoje diplomatske kanale.

Domen Mezeg