fbpx

Iranski vsakdan: Moža so ji izbrali drugi, komaj dvanajstletna je storila samomor s samovžigom!

Prizor iz zaigrane ločitve med mladoletno Iranko in njenim veliko starejšim možem. (Foto: Twitter)

V Iranu se mora vsako leto pod prisilo poročiti z moškim na tisoče mladoletnih deklic. Ker ne morejo pobegniti “usojeni” zakonski zvezi, jih mnogo izmed njih naredi samomor. Po družabnih omrežjih kroži prikaz primera ločitve v Iranu, poleg tega pa iz Irana poročajo o novem samomoru dvanajstletne deklice, ki se je morala poročiti z moškim. Njen izbrani moški je imel toliko let kot njen oče.

Šeriatsko pravo vsebuje ekscese, ki si jih v evropskem kulturnem prostoru ne moremo predstavljati. V njem piše, da se deklica, ki je stara devet let in se nahaja v puberteti, lahko poroči. Veliko mladoletnih deklic je tako ujetih v zakonske zveze, ki si jih nikoli niso izbrale. Kratki film prikazuje odločno mlado Iranko, ki na sodišču zahteva od njenega moža, da izpolnjuje določene zahteve, v nasprotnem se bo ločila.

Šeriatsko pravo prepoveduje vsaki ženski svobodno odločitev, kdaj in s kom se bo poročila. Veliko porok v Iranu nastane kot dogovor dveh družin, ki skleneta poročno zvezo brez odobritve mladoletne deklice. S tem postanejo sužnje do konca svojega življenja. Posledica krutih srednjeveških določb je veliko število samomorov deklic med devetim in petnajstim letom starosti.

Samomor dvanajstletne deklice iz Irana
O eni izmed novih tragičnih usod piše portal TruthVoice. Komaj dvanajstletna iranska deklica je bila prodana moškemu, enako staremu, kot je njen oče. Zaradi obupa je naredila samomor s  samovžigom. Vendar je to le eden izmed tragičnih primerov. Dekleta morajo že prezgodaj zapustiti šolanje in trpeti nasilje svojega moža. Iran, članica ženskega odbora pri Združenih narodih, je v letu 2018 zavrnil direktivo, da bi se dekleta lahko poročile z trinajstimi leti starosti. Strogo se namreč držijo šeriatskega prava, ki ga je začrtal njihov prerok Mohamed – ta je namreč sklenil zakonsko zvezo s komaj devetletno Ajšo.

Luka Perš