fbpx

Iraška vojska napadla trdnjavo IS v Ramadiju

Foto: epa

V boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država je iraška vojska v včerajšnji noči začela izvajati napade na trdnjavo IS v Ramadiju na zahodu države. Iraški mediji poročajo o hudih spopadih med vojsko in skrajneži. Ramadi je v roke IS padel maja, kar je bil za iraško vojsko velik udarec.

Mesto Ramadi leži približno 90 kilometrov od iraške prestolnice Bagdad in je kot glavno mesto province al Anbar strateško zelo pomembno. V novembru so iraške sile uspele vse skrajneže iz province potisniti v center mesta in okrog Ramadija skleniti obroč.

Mesto bo padlo v 72 urah
Vodja iraškega generalštaba Othman al-Ghanemi je povedal, da v napadu poleg iraškega elitnega antiterorističnega oddelka sodelujejo tudi iraška vojska, sunitska plemena, policija in letala koalicije pod vodstvom ZDA. Ghanemi je povedal, da bo po njegovih ocenah mesto padlo v 72 urah. Iraške obveščevalne službe menijo, da se v mestu zadržuje od 250 do 300 pripadnikov IS, poroča BBC.

Civiliste uporabljajo kot živi ščit
Z iraškega obrambnega ministrstva so sporočili, da borci IS civilistom preprečujejo odhod iz mesta, vse odkar so iraška letala nad mestom odvrgla letake s sporočili o napadu. “Civiliste želijo uporabiti kot živi ščit,” je za Reuters povedal tiskovni predstavnik iraške vlade Naseer Nuri.

IS počasi izgublja ozemlje
Islamska država je začela s svojo ofenzivo v Iraku pred 18 meseci, a je v zadnjem času v tej državi izgubila več ključnih mest. IS naj bi samo v zadnjem letu izgubila 14 odstotkov zasedenega območja v Iraku in Siriji, kar je okrog 13.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Če bo iraškim silam uspelo ponovno osvojiti Ramadi, bo to njihova največja zmaga doslej.

A. R., STA