Irska vlada s 600-milijonskim načrtom za zakol 200 tisoč glav živine

Foto: Freepik

Podnebni aktivisti prihajajo nad živinorejce in kmete. Evropske vlade že več let ciljajo na kmetijsko industrijo. Telegraph poroča, da bo irska vlada v naslednjih treh letih morda morala zmanjšati čredo govedi v tej državi za 200.000 krav za dosego podnebnih ciljev. V prizadevanju za zmanjšanje onesnaženosti z dušikom je Reuters poročal, da je Evropska unija prejšnji mesec odobrila 1,6 milijarde dolarjev vreden nizozemski načrt za odkup živinorejcev, poročajo britanski mediji.

Irska vlada je za izpolnitev ambicioznih podnebnih ciljev krenila nad živinorejo in kmetovalce z novim načrtom. Predlagala je namreč, da bi 600 milijonov evrov namenila za zakol 65 tisoč krav na leto v obdobju treh let. Vlada namerava doseči, da bo država do leta 2050 delovala brez emisij ogljika, čeprav je to po mnenju kmetijskih strokovnjakov nemogoče. Pa vendar se zdi, da se podnebni aktivisti ne ozirajo na to in stremijo k cilju redčenja vse živine, v naslednjih letih za 10 odstotkov.

Vladni načrt množičnega zakola mnogih irskih kmetov ne prepriča. V pogovoru za Newsweek je Pat McCormack, predsednik irskega združenja dobaviteljev kremnega mleka, dejal, da bi morali vlagati v infrastrukturo, ki lahko zagotavlja rezultate z znanstvenega vidika. Zavedajo se, da so nizke emisije boljše, zato stremijo k nadaljnjemu vlaganju v nadaljnjo znanost in raziskave, ker je to po njihovem mnenju ključnega pomena za napredek. McCormack meni, da bi morala biti shema (če ta obstaja) prostovoljna, saj ima vsaka posamezna kmetija finančne obveznosti na podlagi doseganja določenega cilja, ki bi mu ga zdaj odvzeli in nadomestili z novim. “Smo edina panoga s pomembnim načrtom, in če sem povsem odkrit z vami, naša čreda ni nič večja, kot je bila pred 25 do 30 leti,” je dodal Pat McCormack, predsednik irskega združenja dobaviteljev kravjega mleka. “Ali lahko enako trdimo za transportno in letalsko industrijo?”

“Takšna poročila le še dodatno podžigajo mnenje, da vlada dela v zakulisju, da bi spodkopala naš mlečni in živinorejski sektor,” je za The Telegraph povedal Tim Cullinan, predsednik Združenja irskih kmetov (IFA), in opozoril, da bi se proizvodnja govejega mesa preprosto preusmerila iz države, če bi načrt uveljavili. “Čeprav morda nekateri kmetje želijo zapustiti sektor, bi se morali vsi osredotočiti na zagotavljanje poti za naslednjo generacijo, da vstopi v kmetijstvo.” 

Foto: Twitter

Načrt ni ravno prepričal zakonodajalcev EU, mnogi pa so izrazili nestrinjanje z zakonodajo, ki bi močno zmanjšala proizvodnjo hrane. Predlogi za množični odstrel v imenu varstva okolja so v pripravi že nekaj časa. Leta 2021 je poročilo predstavilo idejo, da bi bilo treba za zadostno zmanjšanje toplogrednih plinov izločiti kar 1,3 milijona govedi. Irsko ministrstvo za kmetijstvo je zbralo možne rešitve za doseganje podnebnih ciljev in ugotovilo, da bi bilo sprejemljivo nadomestilo v višini 5.000 evrov na kravo. Vladna agencija za varstvo okolja je februarja letos pripravila poročilo, v katerem je priporočila 30-odstotno zmanjšanje goveda na Irskem, kar bi pomenilo usmrtitev več kot pol milijona krav.

To je velika grožnja kmetijskemu sektorju, ki je najpomembnejši
Samo leto in pol časa. To je neverjetna grožnja za kmetijski sektor s stroški približno 600 milijonov evrov. Celih 25 odstotkov govejega mesa, ki se uvaža v Evropsko unijo, zdaj prihaja iz Brazilije,” je dejal irski politik Peadar Tóibín, vodja stranke Aontú med sejo 30. maja. “Kako je okolju prijazno ubiti velike dele Amazonije, potem pa to govedino uvoziti iz Brazilije kot nadomestilo za irsko govedino, ki smo jo samo uničili? To je velika grožnja, ki visi nad kmeti v tej državi, in moramo imeti razpravo o tem, kar načrtuje ta vlada.”

Foto: Freepik

Produktivni ljudje bodo odšli, rezultat bo katastrofalen
Skrb Ircev je še toliko večja zaradi “lakote po krompirju,” je za Sky News povedal avstralski geolog Ian Plimer o poročanem načrtu za irsko govedo. Pojasnil je, da je tretjina njihovega prebivalstva umrla, tretjina se je izselila, enako se bo zgodilo, če se vladni načrt uresniči. Posvaril je, da bo Irska izgubila produktivne ljudi, ki bodo odšli drugam. Plimer je dodal, da se bo predlog “končal katastrofalno”.  Jamie Blackett iz The Telegrapha je v nekem mnenju posvaril: “Zdi se vse bolj jasno, da obstaja eko-modernistična agenda za popolno odpravo konvencionalnega mesa. Tudi ne gre samo za mafijo Extinction Rebellion (masovno izrebljanje), v to so vključeni tudi svetovni vplivni politiki.”

Ana Horvat