Italija pridržala dve nemški ladji za reševanje migrantov

Migranti na italijanskem otoku Lampedusi (Foto: Twitter)

Italijanska obalna straža je v petek pridržala dve nemški ladji za reševanje migrantov, potem ko sta kršili nove pomorske zakone, ki jih je uvedla administracija premierke Giorgie Meloni.

Ladja Sea-Eye 4, ki pripada istoimenski nevladni organizaciji s sedežem v Regensburgu, naj bi med enim samim potovanjem izvedla več “reševalnih operacij”. Potem ko je 30. maja na libijskem območju iskanja in reševanja sprejela 17 migrantov, so oblasti ladji naročile, naj se vrne v italijansko pristanišče Ortona. Vendar naj bi ladja ignorirala ukaz in se odzvala na velik čoln s 400 ljudmi v malteških vodah, preden je prispela nazaj v Italijo.

“Veliko število rešenih oseb, ki presega število, dovoljeno z omenjenim potrdilom, je resna nevarnost za plovilo in posadko,” je sporočila italijanska obalna straža.

Ladja ignorirala zahteve oblasti

Medtem je ladja Mare Go, ki prav tako pluje pod nemško zastavo, ignorirala zahteve italijanskih oblasti, da rešene migrante izkrca v pristanišču Trapani, namesto da bi se odpravila na preplavljeni italijanski otok Lampedusa.

V skladu z italijansko zakonodajo humanitarne reševalne ladje ne smejo več izvajati več reševalnih operacij na enem potovanju, zato se pričakuje, da se vrnejo v pristanišče takoj po reševalni misiji. Nevladne organizacije so le del italijanskega problema z nezakonitim priseljevanjem. Majhen otok Lampedusa z več kot 2000 migranti v prenatrpani žariščni točki, namenjeni le nekaj sto ljudem, od zamenjave vlade še ni doživel izboljšav.

Skrajno levi NVO-ji, ki upravljajo s floto migrantskih ladij, italijanske oblasti obtožujejo postfašizma

Kapitana obeh ladij sta bila obveščena, da bosta ladji zaradi prekrškov zadržani v pristanišču 20 dni, poleg tega pa bosta obe organizaciji kaznovani s 3.300 evri kazni. Nevladne organizacije so kritizirale italijanske oblasti in jih označile za “postfašiste”. Zaobljubili so se, da se ne bodo nikoli držali italijanskih zakonov, ki jih je uvedla konservativna administracija, izvoljena septembra lani.

“Ljudi, rešene na morju, je treba odpeljati na najbližje varno mesto. Sledili smo temu imperativu, ki izhaja iz mednarodnih konvencij na tem področju. Nismo in ne bomo nikoli ubogali postfašistov, še posebej, če poskušajo utapljati ljudi v morju,” se je oglasila Mare Go na svojih družbenih omrežjih konec tedna.

Organizacija Sea-Eye je zapisala: “Naš kapitan je nalogo reševanja na morju opravljal zgledno. Bil je priča nesrečam na morju in izvedel varno reševanje. Države EU bi se lahko kaj naučile iz tega.”

Eksplozija števila migrantov

Število migrantov, ki prečkajo Sredozemsko morje, je letos skokovito naraslo, italijanska vlada pa je uvedla stroge nove ukrepe, da bi zajezila tok, ki prihaja na njegove južne obale. V prvih štirih mesecih leta se je število nezakonitih migrantov, ki so poskušali doseči italijansko obalo iz Severne Afrike, povečalo za 292 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2022.

Poleg novih zakonov, ki omejujejo dejavnosti plovil nevladnih organizacij v Sredozemlju, je italijanska premierka Giorgia Meloni uvedla tudi strožje kazni za tihotapce ljudi, ki bi zdaj lahko v zaporu do 30 let, če se ugotovi, da so odgovorni za smrt katere koli osebe s spremstvom v državo. Meloni je nenehno pozivala k večjemu odzivu Evrope na obsežno krizo in vztrajala, da Italija ne bi smela biti izključno odgovorna za varovanje zunanje meje Evropske unije.

Andrej Žitnik