fbpx

“Islam potrebuje seksualno revolucijo.” Islamska reformistka odprla prvo “sodobno” mošejo v Nemčiji

Foto: epa, facebook

Ženska aktivistka, odvetnica in ne nazadnje muslimanka Seyran Ates je odprla prvo liberalno mošejo v Berlinu. Tuji mediji poročajo, da je to prva tovrstna mošeja v Nemčiji.

Seyran Ates ima velike načrte s to mošejo, vključno s popolno reformo islama. “Mi ne izumljamo nove vere, samo preprosto kažemo svoje obraze in smo proti islamskemu terorizmu,” je dejala. “Islamu želimo dati drugi glas – glas, ki bi odseval zdravo pamet. Za tovrstni projekt je bil že skrajni čas. Obstaja toliko islamskega terorizma in toliko zlobe, ki se dogaja v imenu moje vere … Pomembno je, da mi, sodobni in liberalni muslimani, v javnosti kažemo svoj obraz.”

Ljudje jo podpirajo in ji nakazujejo donacije
Atesova je ta prostor poimenovala Ibn-Rushd-Goethe-džamija, in sicer po andaluzijsko-arabskem filozofu Ibn Rushdu in nemškem pisatelju Johannu Wolfgangu Goetheju, nahaja pa se kar v stari luteranski cerkvi. Natančneje, v tej cerkvi so zaenkrat najeli le eno od ogromnih sob za obdobje enega leta. Atesova si je sicer želela tovrstno džamijo že leta 2006, o njeni ideji pa je slišal tudi takratni notranji minister Wolfgang Schäuble, ki jo je povabil, naj sodeluje na Nemški islamski konferenci. Vendar pa so med tem forumom napadli Atesovo, zakaj govori o vprašanjih, kot so vključevanje, izobraževanje in diskriminacija, saj so menili, da ni nobenega razloga in potrebe, da je ona tam. Tako je Atesova s svojo idejo čakala, dokler ni lani začutila, da je pravi čas za spremembo. Prostor je najela s svojimi prihranki, kmalu, ko je začela širiti svojo idejo, pa so začele prihajati prve donacije kot tudi prošnje za podobne mošeje po državi. “Odličen občutek je, ker vem, da nisem sama s to idejo,” pravi.

V njeni mošeji so dobrodošli tako suniti, šiiti, alaviti kot sufiti. Prav tako lahko skupaj molijo moški in ženske, pridige pa potekajo v nemščini. Prav tako Atesova v mošejo vabi nemuslumane in celo homoseksualce, ženskam pa ni treba nositi naglavnih rut. Vendar pa je sploh to, da ženskam ni treba nositi naglavnih rut, za nekatere preveč. Nekdo je tako na spletu zapisal, naj se Atesova žge v peklu, ker dopušča, da ženske molijo brez naglavnih rut. “Na to sem odvrnila, da naj že bog sam presodi, ali sem dobra ali slaba muslimanka. Seveda prihaja tudi do grdih komentarjev, v celoti pa je moja ideja odlično sprejeta.”

“Islam potrebuje seksualno revolucijo”
Na Atesovo so sicer leta 1984 že streljali, medtem ko je delala kot svetovalka za turške ženske, strel pa bi bil zanjo skoraj usoden. Pred osmimi leti je izdala knjigo, ki istočasno govori o islamu in potrebi po seksualni revoluciji, z naslovom Islam potrebuje seksualno revolucijo, zaradi česar je bila nekaj časa celo pod policijsko zaščito, nanjo pa so tudi streljali. Novinar Milo Yiannopoulos piše, da se je zdaj vrnila v središče pozornosti, vendar tokrat ni sama. Na njeno stran je stopil tudi Abdel Hakim Ourghi, specialist za islam, ki ji je pomagal voditi začetne molitve v petek. “Ta mošeja je priložnost za muslimane, da se na novo opredelijo,” je prepričan, Atesova pa dodaja, da bi morali vsi miroljubni muslimani obsoditi dejanja islamskih skrajnežev. “Ljudje vidijo kot muslimane ljudi, ki kričijo ‘Alahu akhbar’, v roki pa imajo odsekano glavo. Tiste, ki molijo petkrat na dan in ki hodijo v mošejo.” Predvsem pa poskuša dati smernice, kakšen naj bi bil islam v moderni družbi. “Danes ne bomo storili vsega, kar je bilo določeno v sedmem stoletju.” Atesova bo sicer to jesen začela študirati islamsko teologijo in arabščino v Berlinu, saj si želi postati imamka.

M. S.