Islamistični Iran ob skupnih vajah z Rusijo in Kitajsko napenja mišice: “Brez šale, vsiljivci bodo ustreljeni!”

Foto: epa

Islamistični Iran v teh dneh izvaja vaje mornarice s še dvema državama dvomljivega slovesa, Rusijo in Kitajsko, ob tem pa zaostruje tudi retoriko. ZDA dogajanje sicer podrobno spremljajo, na območju regije pa so se letos zgodili številni incidenti, med drugim je Iran napadal savdske tankerje.

Islamistični Iran, avtoritarna Rusija in komunistična Kitajska v teh dneh izvajajo skupne vaje mornariških sil, na katerih naj bi se osredotočali na boj proti piratstvu in terorizmu. Uradni Teheran ob tem zaostruje retoriko in namestnik vodje iranske vojske Habibolah Sajari je potencialne vohune posvaril: “Skupna vojaška vaja ni šala, kot tudi ni šala za nas. Številne države zagotovo skušajo ugotoviti, zakaj se gre. Vohuni so že sprejeli ukrepe.”

Skupne vaje potekajo v Omanskem zalivu in v severnem delu Indijskega oceana
Štiridnevna misija se je po navedbah RT pričela v petek v Omanskem zalivu, kjer so se letos že zgodili nekateri pomorski incidenti, del vaj pa bo potekal tudi v severnem delu Indijskega oceana. Iranski admiral Sajari v svojem sporočilu ni bil konkreten glede identitete morebitnih vohunov, a po vsej verjetnosti je bilo sporočilo namenjeno Združenim državam Amerike, tiskovni predstavnik Pentagona Sean Robertson je že sporočil, da podrobno spremljajo dogajanje.

Foto: epa

Ali Iran z napadi na savdske tankerje že škoduje interesom ZDA?
ZDA sicer na območju regije izvajajo določene varnostne naloge, kar je sledilo omenjenim incidentom. Med drugim se je letos zgodil skrivnosten napad na štiri tovorne ladje, od katerih sta bila dva savdska tankerja. ZDA so krivdo za napad pripisale Iranu. Podoben incident se je zgodil tudi junija, kot sta bila napadena in poškodovana še dva tankerja, ki sta prehajala Omanski zaliv.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Kaj nam pripovedujejo iranske pomorske vaje z Rusi in Kitajci? Da se Iranci s svojim plovnim vojaškim arzenalom, sami ne upajo v odprte mednarodne vode.
  Ne v mednarodnih vodah, doma se bo zgodilo iranskim ajatolam, ko se bo nezadovoljna izobražena mladina uprla njihovi strahovladi.

  • jan Gedli

   Ampak vse traja. Demonstracije zadušijo s hudim nasiljem, zaradi katerih je veliko mrtvih. To je za ajatole povsem v redu.

  • xtc

   In kaj je še bolj boleče dejstvo,da vsi trije ne morejo se iti pomorskega spopada z ZDA,Iran sploh ne,ker je brez letalonosilk,Rusi svojo aranco ,ki je večno pokvarjena popravlajo že dve leti zraven so potopili svoj največji dok,ji naluknjali palubo,sedaj pa še zakurili tako ,da z njo verjetno pred 23 -ko bo znova crknila ne bo nič,Kitajska letalonosiilka je pa sestra Ruske arance verjetno še z kako napako +

 • xtc

  Zanimivo komunisti+islamisti+komunisti -ja kaj bi pa lahko bilo drugega na kupu.

 • Tomažekmalitomažek

  tri diktature z okupacijskimi težnjami … to ni dobro

 • Metod Kvargl

  Kaj se bodo spet duvali “po oknom” sosednje države? Ne morem razumeti, kako to, da na širnem svojem ozemlju ni bolj primernega prostora za te dejavnosti, če že morajo biti…