fbpx

“Islamofobija” je muslimanska skovanka, s katero se je želelo preprečiti kritiko islama, taktika je več desetletij delovala

Foto: iStock

“Islamofobija” je bil izraz, ki so ga v 70-ih letih prejšnjega stoletja izumili muslimani v Veliki Britaniji, a se ni prijel. Ponovno je izraz prišel v rabo leta 1997, ko je možganski trust Runnymede formiral svojo Komisijo o britanskih muslimanih in islamofobiji (CBMI).

Leta 1991 je Komisija za britanske muslimane in islamofobijo definirala islamofobijo kot “pogled ali svetovni nazor, ki vključuje neosnovano grozo ali ne-maranje muslimanov, ki se kaže v izključevanju in diskriminaciji”. Do leta 1997 je definicija v poročilu Islamofobija: Izziv za vse nas napredovala do “neutemeljene sovražnosti do muslimanov in zato strah ali sovraštvo do vseh ali večine muslimanov”.

To kaže, kako je celotna “definicija” islamofobije nič drugega kot navaden zmazek, ki nima zveze z realnostjo. Oxfordov slovar namreč definira fobijo kot “iracionalen strah ali ne-maranje določene stvari ali skupine”, medtem ko Merriam-Webster definira fobijo kot “pretiran strah”. Če ti dve definiciji združimo, to pomeni, da je – po pisanju spletnega portala Billionbibles – islamofobija “iracionalen ali pretiran strah ali ne-maranje specifične stvari ali skupine”, kar pomeni, da je islamofobija “iracionalen ali pretiran strah ali ne-maranje islama”.

Strah pred islamom ni neosnovan
SSKJ definira fobijo kot “bolezenski strah pred določenimi bitji, predmeti ali položaji”. Ob tem je na mestu vprašanje, ali je strah pred islamom res tako iracionalen ali pretiran? Ob tem se lahko za trenutek ozremo na preroka Mohameda, ki je pobil več tisoč nemuslimanov; v Koranu piše, naj muslimani ubijejo nemuslimane. Muslimani ravno tako še danes v imenu vere pobijajo nemuslimane po svetu, tako v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji, Španiji, Nemčiji in Rusiji kot tudi Indoneziji.

(Foto: Twitter)

Ravno tako načrtno pobijajo kristjane na Bližnjem Vzhodu, v Afriki in Aziji. Lahko upravičeno rečemo, da je strah pred islamom še kako racionalen. Pravzaprav bi bilo “iracionalno, da se ne bi bali ali ne marali tistih, ki vas želijo ubiti. Navsezadnje, ali bi obtožili Jude v Evropi leta 1942, da trpijo za iracionalno nacifobijo”?

Islamofobija je zavajajoča muslimanska skovanka
“Islamofobija” je zavajajoča muslimanska skovanka, katere namen je nevtralizirati opozicijo in s tem preprečiti kritičnost do islama. Lahko potrdimo, da je taktika dolga leta delovala. Šele leta 2014 je prišlo v javnost grozovito dejstvo, da so v Rotherhamu, britanskem mestecu z okoli sto tisoč prebivalci, muslimani pakistanskega porekla dolga leta spolno zlorabljali, posiljevali in drogirali več kot 1.400 mladih belih in sikhovskih deklic, starih med 12 in 14 let.

Pakistanski muslimanski posiljevalci v Rotherhamu (Vir: Twitter)

Deklice so bili večkrat skupinsko posiljene. Zlorabljanje pa je trajalo več kot desetletje. Večinsko bele mestne oblasti, ki so vključevale tudi policijo, so za zločine vedele dolga leta, a si niso drznile ukrepati, vse dokler jih ni razkrinkala neodvisna preiskava v letu 2014. Ko so jih vprašali, zakaj so molčali, je bil odgovor naravnost šokanten. Bali so se, da bi jih označili za rasiste in islamofobe. “Kar se je dogajalo v Rotherhamu, se zdaj godi po vsej Veliki Britaniji in Evropi.”

Ivan Šokić