[Video] Šokantna raziskava treh akademikov razkrila, kako ideološko izrojeno je področje družboslovja tudi v najbolj priznanih “znanstvenih” publikacijah

Trije akademiki so se odločili preveriti, ali so znanstvene publikacije s področja družboslovja res ideološko pranje možganov. Začeli so pisati članke, ki so bili sprejeti, ocenjeni in objavljeni. Njihove ugotovitve so pokazale, da feminizem, rasne študije, spolne študije, sociologija in podobne discipline samo odžirajo sredstva resnim znanstvenikom.

Helen Pluckrose, James A. Lindsay in Peter Boghossian so trije akademiki, ki so se lotili študije, ali so družbene vede res samo še ideološko pranje možganov, namesto da bi se ukvarjale z resnim znanstvenim delom.

Po prvotnih uspehih, ki so jih imeli v eni od bolj obrobnih publikacij s člankom o tem, kako oblika penisa povzroča globalno segrevanje, so pogoje svoje študije dodatno zaostrili. Članke so pošiljali samo vodilnim publikacijam na določenem področju, članki so morali iti čez recenzijo, za objavo niso bili pripravljeni plačati in kot zadnje, če bi jih kdorkoli od akademikov, ki so brali njihove potegavščine, vprašal, ali gre za potegavščino, bi to takoj priznali.

Poskus prisiljeni ustaviti
Na žalost so bili prisiljeni svojo študijo prekiniti prej, kot je bilo predvideno, saj je njihov uspeh začel privlačiti pozornost novinarjev. Vseeno lahko izvedeno študijo označimo za uspeh. Kakor so sami zapisali v poročilu na Areu, jim je v času študije od junija 2017 do oktobra 2018 v vodilnih znanstvenih publikacijah na področjih feminizma, teorije spola, spolnih študij, sociologije in podobnih družboslovnih ved uspelo objaviti sedem člankov, še sedem pa jih je bilo v obravnavi in bi najbrž bili objavljeni, a so ustavili eksperiment.

Šest napisanih člankov je bilo preslabih za objavo in opuščenih. Njihova izmišljena persona Helen Wilson pa je prejela še štiri vabila za recenzijo člankov drugih akademikov na podlagi njihove lastne akademske izvrstnosti. Zaradi etičnih razlogov so vabila zavrnili.

Bizarni članki, ki so bili sprejeti v objavo ali objavljeni
Članki, ki so bili objavljeni, bi privzdignili marsikatero obrv. Na prvem mestu je tako brez dvoma članek, v katerem so pisali o kulturi posilstva med psi v parkih, ki je prejel tudi posebno priznanje publikacije Gender, Place, and Culture.  Sledijo članek o tem, kako je biti debel dvigovalec uteži povsem sprejemljivo, članek o tem, kako bi lahko zmanjšali nastrojenost heteroseksualnih moških do homoseksualcev tako, da bi normalnim moškim v rit vtaknili dildo, članek o tem, kako moški obiskujejo Hooters (verigo restavracij, znano po prsatih natakaricah), da bi izkazovali svojo nadvlado nad ženskami.

Niso se bali preiti niti na meta raven. Tako so objavili celo članek o tem, kako akademski članki, ki so potegavščine, v resnici kažejo željo avtorjev po ohranitvi svojih privilegijev. Sprejet pa je bil tudi članek, ki so ga sami ljubkovalno naslovili “Feministični Mein Kampf”, v katerem so vzeli izbrano poglavje Hitlerjevega Mein Kampfa ter besedo jud zamenjali z besedo belec.

Ivan Šokić

 • antimur

  V Sloveniji je ideološko izrojeno vse. Že pri nepomembnih priznanjih ob občinskih praznikih, dodeljujejo priznanja bivšim občinskim funkcionarjem za prispevek na družbeno političnemu delovanju.

  • večni srb

   Pri nas dobivajo prestižne občinske nagrade dilerji, lopovi in kurbe, imamo pač takega župana in občinski svet.
   Saj dobro delajo, drugi pa zaradi njih itak ne more priti zraven.

 • althar

  Hehehe… Rezultat te akcije pa seveda ni prav nič šokanten, ampak povsem pričakovan.

  Kako bi sicer blefer Žižek tako dobro uspeval že 30 let press

  • večni srb

   Mogoče je res blefer, ampak predstavljaj si kakšni šalabajzerji so potem šele ostali, Žižeka se da vsaj razumeti, neprestano jim prodaja kakšne nove stare fore.

 • Aron

  Nevem zakaj bi bile nazadnjaške, regresivne in srednjeveške študije sploh del znanosti ali intelektualnega diskurza?

 • Olga2345

  Družboslovje sploh ni nobena znanost!

  • janez.pokoncni

   To je znanost o mešanju megle.

  • Andrej

   Družboslovje je čisto lepa in uporabna znanost. Ampak, jajc je, ker se ti povsod najde kak FDV, ki prevzame oblast nad družboslovjem in ga izmaliči.

 • francelj3

  Članek o tem, ne pa o temu. Kaj je za nekatere pisune res nemogoče razlikovati dajalnik od mestnika?
  Članki … kažejo željo avtorjev po ohranitvi svojih privilegijev. Nisem vedel, da imajo članki privilegije, ki jih hočejo ohraniti, sem mislil, da imajo privilegije avtorji.
  No ja, vsaj podpisal se je z imenom in priimkom.

 • O’Brien

  Zanimiv eksperiment. Ga kdo upa ponoviti v Sloveniji?

  • macon

   Premajhna je, vsi se poznajo. Za tak nateg rabiš anglofonsko sceno, ki pokriva več držav. Američani, Angleži, Kanadčani, Avstralci, Irci vsi objavljajo v istih akademskih krogih.

   • tohuvabohu

    Tudi če bi bil lahko uspešno izveden v Sloveniji, ne bi imel nobene veljave, še opazil ga ne bi nihče.

  • Ivan Ivanovič

   V Sloveniji ga ni treba ponoviti, ker se izvaja že od leta 1945 naprej.

 • Ana Job

  Primanjkuje pametnih poklicev kot so inženirji informatike, zdravniki, strojni inženirji, elektro inženirji…. Ampak pri nas je premalo brihtnih ljudi in nihče ne bi nič delal in samo blebetal in kradel bogu čas in denar zato komunajzerski faksi – pralnice možganov še vedno na polno funkcionirajo, da levica usposablja svoj komnistični kader za prihodnost.

  Ampak v tujini lahko s temi faksi PUCAŠ SKRET!

  • večni srb

   Kaj misliš, da delajo pa znanstveniki v panogah, kjer manjka strokovnih kadrov, poglej si enkrat na internetu kakšne smeti se danes masovno štancajo. Vsi dobijo dovoljenja za komercialno proizvodnjo, uporabnih je pa le par najdražjih modelov na vrhu, vse poceni igrače se hitro pokvarijo ali celo samo zgledajo podobne pravim izdelkom, sploh ne morejo delovati tako kot je načrtovano, pa jih vseeno prodajajo.
   Ljudje ne razumejo fizike in kemije, ne spoznajo se na elektroniko, ne vidijo drobnih sestavnih delov, na zunaj vidijo privlačne škatlice in sklepajo, da nekako pač delujejo, sicer so pa poceni, ko se pokvari, lahko kupiš že nov model strokovno izdelanih smeti.
   Isto je, družboslovci blebetajo neumnosti, naravoslovno matematične vede jih pa načrtujejo s številkami in diagrami, javna uprava in industrija iz tudi iz največjih oslarij naredi komercialno produkte, ki jih pokupijo naivni potrošniki in državljani.

   • Ana Job

    Važno, da funkcionira faks ustanovitelja Staneta Dolanca, kjer se perejo glave. Več bo opranih glav, dalj časa bo imela levica oblast. Družboslovne fakse ima v lasti levica in tako bo tudi ostalo .

    • večni srb

     Izdelaj eksperimentalni model in izmeri stopnjo lobotomije po posameznih faksih, pa lahko mogoče zaprosiš za sredstva kot mladi raziskovalec.

     • Ana Job

      Ne vem, koliko so praktično usposobljeni, vsekakor pa se današnja mularija obnaša skrajno nekulturno, nemoralno in s svojim obnašanjem mladih teletov zagotovo ne kažejo, da so zaključili kakšno koli izobraženje. Očitno mamam ne uspe otrokom vcepiti najbolj pomembnih, osnovnih vzorcev obnašanja na kulturni ravni in v civilizirani družbi.

     • večni srb

      Preveč so izobraženi, naj vsakdo misli, da ima samo on prav, sicer bodo postali še enaki nam.

     • Ana Job

      Kulture jim manjka v najbolj osnovni obliki. Kultura in bonton pa naj bi bila ena izmed kazalcev izobraženih ljudi.

     • večni srb

      Kultura je danes poceni, vzdrževanje je pa čedalje dražje. Kako je to mogoče, s kulturo me bombardirajo neprestano in v glavnem zastonj, od kod jim potem denar? Nekdo plačuje vse te ljudi, da so, da smo in se družimo, v zameno pa se nam benevolentni dobrotniki prikazujejo in pojavljajo v glavah, obliki raznih prikazni, podob, simbolov in brandov. Kupim to za en evro!

      Ti verjetno misliš na kultivizirano žival, če bi imela priložnost spoznati mojo psičko, bi spremenila mnenje o človeku. Kultura izvira iz duhovnega, niso se zastonj ljudje včasih pogovarjali z živalmi in naravnimi elementi, tako smo se vendar naučili govoriti jezike narave. Živali pa se ne požrejo več med seboj za hrano in v paniki zato, ker smo jih ljudje kultivizirali.

      Kultura je potem verjetno vse kar ostane, govorimo torej o edinem kultnem planetu v znanem vesolju.

     • Ana Job

      Mnenja sem, da ima žival dobro srce, pa tudi neke vrste kulturo, zna ceniti svojega gospodarja in deluje terapevtsko. Sama imam sicer sosedove mačke, drugače pa jaham in se zelo dobro razumem s konji.

     • večni srb

      Zakaj ravno psi in konji, zakaj ne recimo tudi mačke, zlate ribice, kanarčki in pingvini?

     • Ana Job

      Dolga leta smo imeli mačke pri hiši, včasih tudi po več, tako, da te živali obožjem.

     • večni srb

      Seveda, sesalci moramo držati skupaj.
      Sicer pa obstaja pomembna razlika med mačjo in pasjo zavestjo, pes te opazuje iz svojih oči, podobno kot ti personaliziraš sebe, medtem ko se lahko mačka preseli v četrto dimenzijo in virtualizira okolje iz oči žrtve ali sovražnika.
      Kdo pravi, da evolucija ne deluje tudi v umetnih pogojih, pri psih so se bolj razvili centri za logično sklepanje, pri mačkah pa čustvena inteligenca, zato so lahko bolj samostojne, drugih živali pa skoraj ne vidimo več nikjer, še posebej ponoči.

    • tonite falco

     Ne sme ostati.

     • Ana Job

      Seveda neee!!!

 • Van Der Waals

  FDV pa filofaks… use kar napišeš je prov. Ni nobenih moralnih etičnih zadrškov.

 • xtc

  Razprave o teh abotnostih so kvečjemu lahko objavljene v delih kjer psihiatri ugotavljajo motenost teh osebkov,ki razpravljajo o takih bebavostih.

 • Ivan Ivanovič

  Če pomislimo na to, da imamo 98,2% genov enakih kot šimpanzi, tistih 1,8%, ki so različni, pa večinoma urejajo nepomembne lastnosti kot na primer dlakavost, potem nam gre še presenetljivo dobro.

  • večni srb

   Z vinsko mušico si delimo več genov kot s šimpanzi.

 • Common Sense

  To je FDV pri nas. Mimogrede, take abotnosti financiramo tudi vsi mi tu v Sloveniji. Npr.
  “Krepitev vloge žensk za zagotavljanje enakih možnosti v Albaniji”, projekt je odprlo ministrstvo za MZZ, prispevala pa ….(you guessed it) nevladna organizacija. Za 100.000 evrčkov.

  Link: http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika_in_mednarodno_pravo/mednarodno_razvojno_sodelovanje_in_humanitarna_pomoc/razvojni_in_humanitarni_projekti/zahodni_balkan/albanija/krepitev_vloge_zensk_v_albaniji_za_zagotavljanje_enakih_moznosti/

  Če, “kojim slučajem” ti vrli FDV-brain-washed-vsevedi ne dobijo službe v javnem sektorju ali kakšnem NGO in so “prisiljeni” vzeti nek job v realnem sektorju, jih čaka streznitev. Plača 600 eur, prekarno delo in nikakršen pogajalski položaj. Zakaj? Ker ji za nič na svetu ne moreš porabiti. So useless.

  Rešitev? Voliti Levico. Njen glavni apologet je itak FDV-jevec. Kaj pa češ drugega?

  • večni srb

   Nekateri pač ne marajo dolgočasnih tradicij, ko je vsak dan isto in se vsi trudijo, da se tudi v prihodnje ne more nič spreminjati, raje se posvečajo bolj sofisticiranim in kultiviziranim dejavnostim, ki iz življenje naredijo bolj ekstravantgardno izkušnjo. Kr neki.

 • večni srb

  Znanost je danes predvsem birokracija in računovodstvo.
  Načelno ločimo dve smeri raziskav, ena se ukvarja z eksperimentalnim preverjanjem že znanih hipotez in teorij, druga pa raziskuje rezultate novih odkritij in eksperimentalne faze šele načrtuje. Ne moreš si izmišljevati projektov, če še ne obstaja teoretični model, ki jasno opisuje kako deluje tvoja ideja, sicer je zgolj ideja, ne znanost. Kadar pa projekti privedejo do novega odkritja, je treba najprej izdelati teorijo vseh znanih principov delovanja in razmisliti kako bi jih lahko uporabili za eksperimentalne meritve. Če kr neki meriš, zato še nisi znanstvenik, kot tudi še nisi mojster, če kr neki zlagaš skupaj, takim rečemo potem filozofi in umetniki.

  Živimo v svetu, sestavljenem predvsem iz hipotez, od katerih večina nikoli ne bo postala uporabna teorija, saj so modeli površno opisani in zelo omejeni, ampak nekaj je v vsaki hipotezi resničnega in tisto je treba bolje raziskati. Razlog teh fragmentacij znanja je naše pomanjkljivo znanje o naravi, ki prej ali kasneje prekine verižno reakcijo utemeljevanj, od tam naprej pa se začne neznano in nedoločno. Tako so nastali otočki znanja, okoli katerih ne obstaja nič trdnega, ve pa se, da se stvari nekje natančno prilegajo skupaj in tam zunaj nekaj je. Ampak kaj, najprej rabimo nove besede oziroma strokovne termine, sicer ne morejo nastati nove ideje o stvareh, ki jih še nihče prej ni nikoli videl ali sploh pomislil nanje.

  Pa to je šele začetek, saj zato piše v Bibliji o grešnem sadu spoznanja, ki nikoli ne privede do pravih, za življenje pomembnih zaključkov ampak samo vodi iz ene neumnosti v drugo, v neskončnost. Kdo pravi, da pred tisočetji še niso poznali znanstvenega modela, morda je najprej nastala znanost, ki pa so jo modreci takoj zavrgli, saj so spoznali Boga in jim je povedal, da cel svet leži v oblasti Hudiča in je vse samo njegova iluzija.

  • Cucurbita Pepo

   Če bi pisci biblije poznali znanost, ne bi pisali o govorečih kačah in jeznem stricu nad oblaki.

   • večni srb

    Saj ravno to je znanost, ljudem moraš razložiti stvari tako, da jih lahko razume tudi najbolj zarukan med nami.

   • šmentanamuha

    Morda bi moral obrniti perspektivo in reči, če bi znanstveniki bolje poznali biblijo, ne bi več težili z evolucijo.

    • večni srb

     Točno tako.
     Ateisti lahko nabijajo z glavo ob skalo pri takih izjavah kolikor hočejo, mi bomo vedno znali vse stvari razložiti najlepše in na najkrajši možni način.

     • Cucurbita Pepo

      Žal narobe

    • Cucurbita Pepo

     Evolucija je teorija, ki pojasnjuje spreminjanje organizmov in frekvence alelov skozi čas. Evolucija je dejstvo, božja kreacija je mit za katerega ni prav dobenega dokaza.

     • šmentanamuha

      Evolucija pojasnjuje, vendar ničesar ne pojasni. V svetu že poteka peticija med znanstveniki, da se poučevanje evolucije ukine ali da se poleg nje obravnava tudi kreacionizem kot legitimna teorija, o kateri je treba razpravljati, saj pojasni to, česar evolucija nikoli ne bo. Oglej si predavanja dr. Tomislava Terzina. Einstein bi se mu priklonil, če bi bil še živ.

     • Cucurbita Pepo

      Einstein je bil znanstvenik, ki je svoja prepričanja temeljil na dokazih kolikor se le da. Pseudo intelektualcev kot Terzin vsak resen mislec prezira. Evolucija je podkrepljena z mnogimi neodvisnimi linijami dokazov in je dejstvo. Med znanstveniki ni prav nobene peticije o tem… kdor hoče argumentirat učenje kreacionizma more dokazat zanesljivost te ideje. Zaenkrat ni nobenega dokaza v podporo kreacionizma je pa milijone dokazov, da evolucija poteka :)

     • Cucurbita Pepo

      Drugače pa nisem prepričan o resnosti vašega komentarja. Težko se sprijaznim z idejo, da človek v 21. Stoletju verjame v takšne bedarije, ki so očitno napačne…

   • O’Brien

    Kaj blodiš? Biblija je starejša kot znanost in bo znanost tudi preživela.

    • Cucurbita Pepo

     Za razliko od religije bo znanost res preživela

     • O’Brien

      Ne razumeš. Biblija je PRED znanostjo. Samo poglej lgbt. To je dokaz, da je znanost ŽE propadla.

     • Cucurbita Pepo

      Ne razumeš kaj je znanost

     • O’Brien

      Lgbt gotovo ne, ker ima vse elemente religije. Če nisi vernik, njihovim zgodbam o transseksualcih ne verjameš. Ja, pa otroke tudi zlorabljajo. Vprašaj družino Reimer. https://m.youtube.com/watch?v=SLFGMWoQaCU

     • Cucurbita Pepo

      Lgbt ni znanost se strinjam.

     • Cucurbita Pepo

      Po drugi strani pa so ravno spoznanja znanosti najboljše orodje proti homofobiji :)

     • O’Brien

      Fobija je bolezenski strah pred … Kaj je homofobija?

 • Bandit123

  Šokantno po Šokiću, sicer pa navadna zaje…cija.

  • ljubinica

   Butl.
   Sokantno je, da so druzboslovni “znanstveniki” “zaje …. ” objavili kot resno raziskavo, znanost takorekoc.
   —-
   Ogromen del danasnje znanosti (zlasti druzboslovja) je cisti BS.

 • bednick

  V Sloveniji tak eksperiment ni mogoč, ker se
  objavljajo samo članki “naših”, “naši” pa ne eksperimentirajo ,
  “Naši” so resni borci za boljšo družbo (beri, boljšo plačo).

  • večni srb

   Bravo, sodelujemo pri nastanku novih tehnologij, za katere nihče pojma nima kje vse bi jih lahko uporabili, so pa to zanimive reči, ki prej v naravi niso bile mogoče in lahko zagotovo marsikaj olajšajo in pospešijo.

 • Valter BraniSlav

  Sta v teh revijah objavljala tudi Franci Danko in Tanja Fajon?

 • šmentanamuha

  Hvala za to informacijo, Ivan Šokić.

 • večni srb

  Slovenske znanosti ni več.
  Odkar smo postali del unije, je naša znanstvena sena organizirana podobno kot nato soldateska, najprej so vse popisali in pregledno ovrednotili, nato pa so posamezne segmente prilagodili evropskim standardom, se povezali evropskimi inštituti, kar evropske industrije ne zanima, pa zavrgli oziroma preusmerili sredstva v bolj komercialna področja globalne znanosti. Prehranjevalna veriga gre zdaj verjetno takole, evropske in tuje buržuazije določijo interesna področja ter nakažejo davke in subvencije državnim ministrstvom, ki delo razdelijo po znanstvenih centrih, kjer se ustrezno organizirajo in vključijo zraven še kup mladih raziskovalcev. Ostali študentje itak ne mislijo resno in redko doštudirajo, saj luzerje starši že prej zaposlijo v industrijo in upravo, da ne izgubljajo preveč časa z napornejšim in depresivnim delom itak kratkega življenja. Kar je posebno in zanimivo samo za Slovenijo, torej ne raziskuje več nihče, vsaj ne v okvirjih establiširane znanosti in torej za svoje projekte nimajo ustreznih referenc. Zasebni laboratoriji, delavnice in klubi se lahko financirajo kot želijo, včasih so njihovi modeli zgrajeni še bolje od državnih, ampak taki so redki, naša akademska scena pa ne more analizirati vseh in jim poiskati ustrezno mesto v evropski hierarhiji znanja. Razni dosežki se preizkušajo med postopkom patentiranja in pridobitve dovoljenj za komercialno rabo, ki morajo ustrezati raznim varnostnim in kvalitetnim standardom. To so potem inovacije, niso pa znanost, znanstvena scena pojma nima kako točno delujejo, vedo pa, da na enega od že znanih in dobro utemeljenih principov. Po domače povedano, če bi se nove ideje obnesle, bi jih velike globalne korporacije že integrirale v svojo masovno proizvodnjo. Saj točno to se tudi res dogaja, razvojni oddelki podjetij so vedno na preži za tujimi novimi rešitvami, ki jih potem malo spremenijo in uporabijo za svoje patente. Ampak to ni znanost, temu pravijo posel kot običajno.

  Znanje predavajo učitelji v šolah. Delo je sila na poti. W = F d. Pa še neka notranja vrtilnost zraven, ampak ni važno, v glavnem, teh par simbolov pomeni delo. Ampak otroci takih svetih preproščin ne razumejo, ker jih doma neprestano obtožujejo, da lenarijo. Kako lahko lenariš, če si zložen v naslanjač in zasanjano razmišljaš, očitno se v glavi premikajo neke sile, torej pravzaprav garaš.
  Dejansko je vse odvisno od učitelja, ki take preprost matematične skovanke razčleni v smiselne in logične trditve, iz katerih učenci počasi dobijo boljši občutek za razsežnosti in vsebino naučene materije. Ali pa tudi ne, delo je recimo dvigovanje krampa, poležavanje pa je nekoristno lenarjenje. Ampak to ni znanosti, o znanosti ne debatiramo, šole pa morajo otroci obiskovati predvsem zaradi druženja in morale.
  V tradicionalnih družinah, se znanje prenaša iz staršev na otroke, pravzaprav iz očeta na mater in šel potem na otroke, ker neposredno iz očeta se prenašajo še druge sile. Učiti svojega otroka nam omogoča, da se bolj pametni, izpopolnjeni verziji ni treba učiti na svojih napakah, če le znajo starši v otroku vzbuditi isto ljubezen kot jo čutijo do domače obrti sami. Mogoče družinska tradicija niti ni neka znanost, vendar običajno uspešno vztraja že stoletja predvsem zato, ker se osnovne potrebe in navade ljudi počasi spreminjajo, nekatere se celo ne bodo nikoli, ker se ne morejo, se ne smejo.
  Kaj je potem sploh znanost, verjetno je kaj za na kruh namazat.

  • šmentanamuha

   Naši naravoslovni znanstveniki so v samem svetovnem vrhu in jih tujina še kako ceni. Ker domača medijska javnost nanje ne daje nobenega poudarka, ti pod znanstvenike pojmuješ samo družboslovce (Žižek in FDV kompanija). In se ti je po nerodnosti zapisal prvi stavek. Zato naj ti bo zaradi nevednosti oproščeno.

   • večni srb

    Vidim, ja, saj se povsod pozna.

    • šmentanamuha

     Jaz to vidim kot namerno zavajanje, neinformiranje in poneumljanje slovenske javnosti, ker po drugi strani dobimo dnevno dozo “kaj se dogaja v hiši Big Brotherja”, “Kaj počne Mirela”, “kdo se je dol dal na seniku” itd….
     Naši na svetovni ravni mega uspešni znanstveniki ali mladi raziskovalci si doslej še niso prislužili NITI ENE naslovnice. Bodi pozoren, kdo se nam smeji z naslovnic revij. Tudi novinarstvo ni to, kar bi moralo biti.

     • večni srb

      Znanost ne bo nikoli razumela relativnosti in kvantne mehanike, v samih temeljih narave, je namreč vse relativno in nedoločno.
      Vendar na srečo, ne živimo več v neznani in mistični divjini temveč smo se znašli sredi otoka življenja, okoli katerega ni ničesar zanimivega oziroma je vse predaleč. Kadar govorimo o znanju, pravzaprav govorimo o življenju, sodobna humanistika nam pomaga osmisliti svet znanstvenih konstruktov, v katerega bomo ujeti še vsaj naslednjih par tisoč let. Je pa vseeno boljši pekel od naravnega, tega lahko vsaj za silo razumemo in z njim upravljamo, saj natančno poznamo izvor in potek nastanka.

      Menda so se že rodili prvi ljudje, ki bodo doživeli tisoč let, to je veliko življenja za izkusiti. Struktura narave je namreč taka, da se jo da v neskončnost popravljati in izboljševati za naše potrebe, ki presegajo biološke potrebe živalske vrste, vključene v prehranjevalno verigo biosfere.
      Bom rekel drugače. Predstavljaj si, da si edino živo bitje na pustem planetu, nekje sredi vesolja in lahko nekako živiš, okoli tebe pa ni popolnoma nič živega. Kaj ti to pove?

      Sčasoma bi človek preizkusil kar pač obstaja, otipaval bi svoje telo in ugotavljal kaj se mu dogaja pod kožo, vonjal bi svoje izločke in ugibal zakaj ni nikjer drugje podobne snovi, na kakšnih zakonitostih deluje in če bi bilo slučajno za kaj uporabno. Ampak kaj, mogoče bi lahko iz dreka naredili igračo. Edino otrok ima dovolj domišljije, da ga zaposli že lutka iz dreka, z leti se počasi navadimo, obupamo in zgolj topo zremo v tisto kepo.

      Življenje je polno skrivnostih mračnih sil, ki zmorejo neverjetne čudeže, spoznavanje teh principov nam omogoča uresničiti skoraj vse kar lahko sploh obstaja nekje, kjer je očitno mogoče več kot si znamo predstavljati. Človeku ni treba biti več del narave, ni nam treba zgolj skrbeti za osnovne življenjske pogoje in, da nam je fino.

      Najbolj dragocena substanca v celotnem vesolju je domišljija.

     • bi jo

      ne verjamem, ker nisi navedel avtorja, kdo je to napisal. vem pa da se ljudje , ki bi živeli tisoč let še niso rodili. če ti dam prav da so se, pa nimajo možnosti, da bodo tako dolgo živeli. razen na marsu-ha,ha,ha. na zemljici, polni sovraštva, zastrupljevanja okolja in s tem povezanega pehanja za kapitalom, denarjem, močjo in -še tisoč stvarmi, pa nimajo niti najmanjše možnosti da doživijo tebi drag milenijum. pa brez zamere. vem da gre za provokacijo.

     • bi jo

      muha, tako zavedenih in nerazmišljajoćih državljanov , podpornikov SDS si želi samo SDS in bolna država , in , ni vse prav , pa tudi ne vse narobe, treba je delat na temu, da bo za državljane vse najboljše. tega pa naši politiki v poziciji in opoziciji ne kapirajo in nikoli ne bodo. dokler jih bomo volili. IN KATERE NAJ VOLIMO, ČE DELAJO VSE Z ROKO V ROKI IN NAS ZAVAJAJO DO NEZAVESTI ALI ZAVESTI–to je vprašanje za 35 miljard evrov. mi smo izrojena država. težka bo…..

     • tohuvabohu

      Govoriš kot Cmeroid: “Treba je delati na tem, da bo najbolje za državljane”. Kakšna butasta demagogija, hehe.
      In kaj ima pri tem SDS, teslo zarukano?

     • šmentanamuha

      Ne vem, zakaj si izpostavil SDS? Pojdi v družbo levičarjev zagovarjat družino in narodne vrednote, me prav zanima, če boš preživel. Kar se tiče SDS: kolikor jih spremljam zadnji dve leti vidim, da so se veliko naučili na napakah in so postali resna stabilna stranka, ki ve, kaj hoče, in takšen je tudi njihov program. Dvakrat sem tudi gledala njihov kongres in vse skupaj je bilo na zavidljivi ravni. V tem trenutku se nobena stranka ne more primerjati z njimi. Tudi Janša je dozorel in dojel, kje je naredil napake in ob zmagi na volitvah je deloval zelo državniško in je bil pripravljen na sodelovanje z drugimi. Zato tudi razumem, zakaj imajo v stranki zaupanje vanj in prislužil si je tudi moj glas, čeprav sem bila vedno proti.

      Če bi bilo res, kar praviš, potem ne bi bili v jedru stranke sami izvrstni strokovnjaki in intelektualci. Bistvo države, podjetja, stranke … je vedno v dobrem in močnem voditelju in to Janša v tem trenutku je. Tudi Jelinčič je dober za svojo stranko, malce samosvoj, ampak deluje iz sebe ne iz koga drugega, vsaj tako ga vidim, česar pa za nobenega voditelja levih strank ne moremo reči. Res bi me zanimalo, zakaj so ljudje zaupali svoje glasove osebkom kot je Židan, Cerar, Mesec, Šarec, Erjavec, (Bratuškova je izjema, ker menim, da ima večji potencial kot vsi našteti), ki jih vse iz ozadja šofira Kučan in njegovi podaljški. To so ljudje, ki so nam ustvarili bolno državo. Janši pa dajem priznanje, ker se je uspel postavit na svoje noge in dokler ne dozori novi voditelj, je on najboljša izbira za našo državo. Navsezadnje ima lepo družino in mu ne more biti vseeno, kaj bo z njegovimi otroki. Kučan pa ves čas deluje proti naši državi, za kaj je vse več dokazov.

 • učko

  Armada DOKTORJEV KOMUNISTIČNO-MARKSISTIČNO-PEDERISTIČNIH BUDALAŠTIN pobere ves denar, ki je namenjen resni znanosti. Dokler bomo imeli ta rdeče fašiste na oblasti bo to tako kot je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • večni srb

   Že Hitler je zagonil celo več denarja za humanistiko kot za celotno kolosalno preveliko vojaško mašinerijo.

   Jaz hočem verjeti, nekaj je tam zunaj.

 • učko

  Doktorji marksistično komunističnih budalaštin so tisti, ki so izumili brez razredno družbo tako, da so privilegirali določen sloj lenih sociopatov, ostale pa diskriminirali. In to “brez razredno družbo” so tudi ZNANSTVENO UTEMELJEVALI in utemeljujejo še danes, si podeljujejo doktorate na to temo in cukajo denar, ki je namenjen resni znanosti !!!! Dokler bomo imeli ta rdeče fašiste na oblasti, bo to tako kot je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • večni srb

   Vsakemu po njegovih potrebah in sposobnostih, ampak včasih posamezniki še sami ne vedo kaj hočejo in potrebujejo.

  • šmentanamuha

   Tak je kak si reko!!!

 • večni srb

  Vem samo, da me je kot malega skoraj dol zabrisal, ker sem mislil, da ga moram voziti kot motor, žal.
  Hecam se, ni ga čez občutek, ko prjatlju neseš šop sena v gobec, da mu ni treba stegovati močnega vratu in ga tovariško potrepljaš po rami, češ saj bo :)

  • Ana Job

   Res je. Meni gre konj pogosto z nosom v lase in kihne, predvsem sadne šampone obožujejo. Enkrat pa mi je tudi odtrgal gumb iz jakne in ga pojedel. Prisrčni so in pametni in treba jim je dati vedeti kdo je šef, zato ga jaz malo podkupim s sladkorji, zdaj že točno ve v katerem žepu jih imam. Lp ;-)

 • ljubinica

  Podoben eksperiment je izvedel ze leta 96 fizik Sokal. Napisal je popolnoma nesmiseln clanek v sodobni socioloski latovscini in ga poslal zelo prestizni reviji, specializirani za postmoderne kulturne studije. Vse skupaj je zvenelo silno uceno in progresivno, in sicer o tem, da je sodobna fizika dokazala, da je realnost samo druzbeni in jezikovni konstrukt. Med uredniki revije so bila tudi znamwnita imena postmodernizma.
  , npr. Jameson ( obcudovan in prevajan tudi v Slo.). Revija je Sokalov nesmisel gladko objavila.

 • večni srb

  Znanost že dolgo ni več ekzaktna veda temveč se počasi spreminja v verjetnostne spremenljivke, sestavljene iz znanih zakonov in raziskanih form, omejene z različnimi dimenzijami nedoločnosti.
  Prava znanost se ni začela v Mezopotamiji in stari Grčiji temveč obstaja šele 200 let, odkar se je s širjenjem socialistične revolucije po planetu oblikovala mednarodna znanstvena skupnost.
  Ljudje so se ukvarjali z različnimi aksiomi narave že pred več kot 10.000 leti, ko so s preprostimi orodji gradili prve geometrične strukture in skuhali prvi pasulj,dokaz vsekakor niso samo izkopanine v muzejih, kjer so se skozi čas ohranili samo najbolj robustni in trajni, ne pa nujno tudi tehnično kultivizirani predmeti. Na primer, vemo recimo, da so že stari egipčani poznali papirus, našli smo njihove greznice, nikjer pa ni videti nobenega toaletnega papirja, ali to pomeni, da so si prali riti z rokami in vodo?
  Grki so začeli pa računati in meriti,čeprav ni bilo jasno kaj točno to pomeni, če so samo oni razumeli nebesno astrološko geometrijo in so iz nočne tapiserije, s pomočjo bolj ali manj logičnega sklepanja, znali razvozljati in določiti neke univerzalne vrednosti.
  En milimeter smo danes določili glede na hitrost svetlobe v vakumu, pri čemer mislimo na idealno evklidialno reavnino, ne na ukrivljen minkovskyev prostor, in sicer so izmerili razdaljo, ki jo svetloba prepotuje v eni sekundi, to pa so potem razdelili na točno 299.792.458.000 delčkov. Če jih vse zložimo v ravno vrsto, so skupaj dolgi natančno 1 milimeter, ker je povsod v vesolju vakum in svetloba, je milimeter povsod v univerzumu točno milimeter. Ki je prepotovana razdalja žarka svetlobe, v eni sekundi. Sekunda je pa 68.400 delčkov enega dneva, ki je dolg 24 ur, vsaka traja 60 minut, te pa razdelimo na 60 sekund. Da se ne bi kregali kako dolg je dan, so izmerili interval med utripanjem atoma celzija in ga pomnožili s 9.192.631.770, kar znese ena sekunda. Celzij je povsod v univerzumu isti celzij, ni pa jasno kdo si bo zapomnil koliko utripov znese 1 sekundo in s kakšno relativno hitrostjo mora potovati atom v trenutku meritve enega pulza.

  Vse to ne pomeni nič drugega kot, da nihče ne zna natančno določiti kako dolg je 1 milimeter, vendar so naravne nedoločnosti tako majhne, da preciznost, nad neko mejo tolerance, nima več smisla, ker toleranca nima več nobenega merljivega učinka. V naravi se pa seveda vseeno odrazi, zato pa morajo neprestano popravljati atomske ure in prištevati sekunde, ker se hitrost zemlje pač zelo počasi upočasnjuje, ko pada na sonce.
  Toleranca se pozna tudi v matematiki, kar je manjše od triljoninke milimetra, se ne da več izraziti v nobenih stvarnih oziroma realnih številih. Povedano drugače, noben krog ne more biti manjši od razmerja, ki se ga še da določiti s pi. Še več, pi ni neskončno razmerje ampak se neha na vrednosti, ki je omejena z uporabljeno enoto za dolžino. Če rečemo, da bomo merili površino kroga v milimetrih, potem se pi neha na vrednosti, ki je manjša od dolžine triljoninke milimetra, naprej namreč ne moremo več vedeti kaj je 1 oziroma če sploh še delimo napol ali režemo pogače kose kar na pamet.

  Obstaja torej tudi znanost, ki ugotavlja zakaj je vesolje točno tako kot je in nič drugačno, ne glede na meritve in na obstoječe modele. Ampak to potem ni znanost, deluje pač, ker je človeška zavest omejena s telesno izkušnjo. Krogov mogoče niti ne, okroglin je pa v naravi vse polno. Verujmo.

 • Hun

  Clanke z “bizarno” vsebino objavlja vedno nekvalitetn medij.

  • Olga2345

   Ste družboslovec?

   • Hun

    Na prostem trgu, izobrazba ni predpogoj za uspesnost. Se najmanj pa koristi druzboslovna branža.

  • šmentanamuha

   Saj prav to so “znanstvene” publikacije iz družboslovja.

  • joza joza13

   Haha.. in kaj za vraga počneš ti na nekvalitetnem mediju?
   Kvaliteto mu zbijaš!?

   • Hun

    Upam na kvalitetnejse clanke.

    • šmentanamuha

     Lahko pa prispevaš tudi kakšen kvaliteten komentar.

 • tohuvabohu

  Področje družboslovja ni izrojeno, takšno je od vsega začetka.
  Ceterum censeo facultatem FDV esse delendam.

  • učko

   Idioti so idioti od nekdaj !

  • šmentanamuha

   Sem se namučila, da sem dešifrirala (Carthago delenda est). jasno, tudi kumrovška fakulteta je samo še spomin za nekatere.

   • tohuvabohu

    Finis coronat opus.

 • slaipowi

  Če je tale na sliki akademik (200 kg lastne teže) si ga vtaknite nekam. Tole je čista zajebancija.

  • Amerikanc

   Tisto je Desa.

  • šmentanamuha

   To so ti že v uvodu povedali.

 • Volkhv

  Kar že od nekdaj govorim; družboslovje je PSEVDOZNANOST, “doktorji” filozofije, psihologije, UFOlogije, sociologije, teologije,… vse to izhaja iz 1 veje – filozofije, ki pa je psevdo (neprava) znanstvena disciplina!

 • tarantela

  “Znanstveno-raziskovalni” prispevek na NOVI, ni kej. he-he…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!