[Video] Šokantna raziskava treh akademikov razkrila, kako ideološko izrojeno je področje družboslovja tudi v najbolj priznanih “znanstvenih” publikacijah

Datum:

Trije akademiki so se odločili preveriti, ali so znanstvene publikacije s področja družboslovja res ideološko pranje možganov. Začeli so pisati članke, ki so bili sprejeti, ocenjeni in objavljeni. Njihove ugotovitve so pokazale, da feminizem, rasne študije, spolne študije, sociologija in podobne discipline samo odžirajo sredstva resnim znanstvenikom.

Helen Pluckrose, James A. Lindsay in Peter Boghossian so trije akademiki, ki so se lotili študije, ali so družbene vede res samo še ideološko pranje možganov, namesto da bi se ukvarjale z resnim znanstvenim delom.

Po prvotnih uspehih, ki so jih imeli v eni od bolj obrobnih publikacij s člankom o tem, kako oblika penisa povzroča globalno segrevanje, so pogoje svoje študije dodatno zaostrili. Članke so pošiljali samo vodilnim publikacijam na določenem področju, članki so morali iti čez recenzijo, za objavo niso bili pripravljeni plačati in kot zadnje, če bi jih kdorkoli od akademikov, ki so brali njihove potegavščine, vprašal, ali gre za potegavščino, bi to takoj priznali.

Poskus prisiljeni ustaviti
Na žalost so bili prisiljeni svojo študijo prekiniti prej, kot je bilo predvideno, saj je njihov uspeh začel privlačiti pozornost novinarjev. Vseeno lahko izvedeno študijo označimo za uspeh. Kakor so sami zapisali v poročilu na Areu, jim je v času študije od junija 2017 do oktobra 2018 v vodilnih znanstvenih publikacijah na področjih feminizma, teorije spola, spolnih študij, sociologije in podobnih družboslovnih ved uspelo objaviti sedem člankov, še sedem pa jih je bilo v obravnavi in bi najbrž bili objavljeni, a so ustavili eksperiment.

Šest napisanih člankov je bilo preslabih za objavo in opuščenih. Njihova izmišljena persona Helen Wilson pa je prejela še štiri vabila za recenzijo člankov drugih akademikov na podlagi njihove lastne akademske izvrstnosti. Zaradi etičnih razlogov so vabila zavrnili.

Bizarni članki, ki so bili sprejeti v objavo ali objavljeni
Članki, ki so bili objavljeni, bi privzdignili marsikatero obrv. Na prvem mestu je tako brez dvoma članek, v katerem so pisali o kulturi posilstva med psi v parkih, ki je prejel tudi posebno priznanje publikacije Gender, Place, and Culture.  Sledijo članek o tem, kako je biti debel dvigovalec uteži povsem sprejemljivo, članek o tem, kako bi lahko zmanjšali nastrojenost heteroseksualnih moških do homoseksualcev tako, da bi normalnim moškim v rit vtaknili dildo, članek o tem, kako moški obiskujejo Hooters (verigo restavracij, znano po prsatih natakaricah), da bi izkazovali svojo nadvlado nad ženskami.

Niso se bali preiti niti na meta raven. Tako so objavili celo članek o tem, kako akademski članki, ki so potegavščine, v resnici kažejo željo avtorjev po ohranitvi svojih privilegijev. Sprejet pa je bil tudi članek, ki so ga sami ljubkovalno naslovili “Feministični Mein Kampf”, v katerem so vzeli izbrano poglavje Hitlerjevega Mein Kampfa ter besedo jud zamenjali z besedo belec.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...