fbpx

Islamska država deluje popolnoma brez milosti: odkrili številna trupla nič hudega slutečih majhnih otrok

Foto: Printscreen/iStock

Iraški vojak, ki je na bojiščih videl že marsikaj, se je znašel v solzah, ko je odkril posmrtne ostanke majhne deklice, ki jo je ubila zloglasna teroristična skupina Islamska država. Truplo so našli v množičnem grobišču, kjer so odkrili kar 24 žrtev. Najbolj šokantno pa je, da je bila večina od njih otrok. To odkritje vedno znova potrjuje, da krutost radikalnih islamistov nima meja.

Iz fotografij s šokantno vsebino je mogoče videti majhnega otroka, ki je zavit v odejo, in vojaka, ki ga je spreletela silna žalost ob pogledu na grobišče. Podobe prikazujejo trdo roko, s katero vlada Islamska država v Mosulu in katere realnost predstavljajo množične usmrtitve civilistov.

Grobove našli 30 metrov od ceste
Iraški borci so naleteli na pokopališče medtem, ko so prodirali v bitki za ponovno osvoboditev Mosula izpod Islamske države. Fotografije s pretresljivo vsebino so razkrile trupla odraslih in otrok, pokritih z odejami, poleg plivih grobov, ki so se nahajali 30 metrov stran od ceste.

Vojska in obrambne sile so v zadnjih dneh dosegle več pomembnih premikov, odkar se je pričela ofenziva oktobra lani, saj so pridobili glavni most čez reko Tigris in napredovali proti mošeji v starem delu mestu, kjer je voditelj Islamske države Abu Bakr al-Baghdad leta 2014 razglasil kalifat. Pričakovati je, da bodo boji v prihodnosti postali še težji, ko bodo skrajneži branili svoje zadnje enklave.

Po navedbah general-majorja zvezne policije Haidarja Dhirghama je v načrtu obkolitev starega dela mesta. Povedal je, da so napredovali tako z desne kot tudi z leve strani, edini del, ki je ostal popolnoma nedotaknjen, pa je v sredini. Dodal je, da je čim hitrejša pomoč civilistom prav tako pomembna, saj mnogi stradajo in zelo trpijo pod trdo roko Islamske države.

Foto: epa

Osvoboditev načrtovana v roku meseca dni
Dhirgham je za Reuters povedal, da pričakuje, da bo do osvoboditve prišlo v roku enega meseca. “Ne bom vam rekel, da bo do te prišlo v enem ali dveh tednih, saj to ne drži, je pa bolj realna ocena, da se bo to zgodilo v mesecu ali dveh.” Številne dele zahodnega Mosula so že osvobodili, med drugim tudi bolnišnico. “Ostalo je le še nekaj sosesk, kot je stari del mesta, ki je zelo ozek,” je dejal Dhirgham in dodal, da bodo sile lahko kmalu vdrle tudi tja.

V Mosulu je ostalo okrog 6.000 borcev Islamske države, med katerimi so Arabci in ostali tujci, ki so prispevali k uničenju vrste domov in družin.  Mesto od leta 2014 služi kot de facto prestolnica Islamske države, ko se je al-Baghdadi razglasil za vodjo kalifata. Džihadisti so od takrat naprej navdihnili vrsto teroristov pri izvedbi terorističnih napadov na evropskih tleh. Iz tega razloga ZDA in zahodne države nudijo pomoč v ofenzivi.

N. Ž.