fbpx

Islamska država na Filipinih ubija kristjane in poskuša vzpostaviti svojo provinco

Foto: iStock

Filipinska vlada je sporočila, da so tuji borci teroristične skupine Islamska država okupirali Filipine, saj se še naprej nadaljujejo neizprosni boji v mestu Marawi. Indonezijski in singapurski borci se borijo proti specialnim silam z namenom, da bi prevzeli nadzor nad mestom, ker se jim ni uspelo pridružiti borcem v Iraku in Siriji. 

Več sto tisoč civilistov je iz osiromašenega mesta pobegnilo, potem ko so na plano prišla poročila o tem, kako so džihadisti pričeli pobijati civiliste, ko so ugotovili, da so slednji kristjani.

Skrajneži sledili pozivom Islamske države
Pravobranilec Jose Calida je komentiral, da pri dogajanju na otoku Mindanao ne moremo govoriti o uporu filipinskih državljanov, ampak o invaziji tujih teroristov, ki so sledili pozivu Islamske države, naj gredo v primeru, če bodo imeli težave pri potovanju v Irak in Sirijo – na Filipine. Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki je v regiji razglasil vojno stanje, je povedal, da je pripravljen spregovoriti s skrajneži z namenom, da reši krizo. “Moje sporočilo teroristom na drugi strani je, da je vse mogoče rešiti s pomočjo pogovora.” Duterte je sicer že pred nedavnim opozoril, da se bodo borci z Bližnjega vzhoda znašli na južnem delu Filipinov, in dodal, da na državo preži velika nevarnost “okužbe”.

Foto: epa

Večina prebivalcev zapustila svoje domove
Skrajneži so zavzeli mesta na mostovih in v zgradbah v mestu, ko je vlada v jutranjih urah pričela z ofenzivami, da bi okupirana mesta pridobila nazaj. Boji so do sedaj povzročili smrt 11 vladnih vojakov in 31 skrajnežev, kljub temu da propagandni stroj Islamske države navaja, da je bilo v bojih pobitih 70 vladnih vojakov. Bela hiša je v četrtek podprla Filipince v boju proti strahopetnim teroristom. Le nekaj od 200,000 prebivalcev Marawija ni zapustilo domov, potem ko so borci pričeli pobesnelo letati naokrog in pleniti in zažigati šole, kolidže in bolnišnico.

Foto: epa

Foto: epa

Za talce vzeli tudi duhovnika in vernike
Skrajneži so osvobodili več kot 100 zapornikov in za talce v katedrali vzeli duhovnika in vernike. Zaradi nemirov so konvoji vozil, ki so jih varovali oboroženi vojaki, evakuirane pričeli odvažati v bližnje mesto Iligan City. Eden izmed kristjanov je opisal, kako je na univerzitetnem kampusu pričela naraščati panika, ko je bilo mogoče slišati strele in eksplozije. Pravobranilec Calida je povedal, da Islamska država sanja o tem, da bi na otoku Mindanao vzpostavila svojo provinco, in dodal, da vlada ne predstavlja edinega cilja njihove agresije. Prepričan je, da skrajneži tako kristjane kot tudi muslimane smatrajo kot nevernike, čemur je dodal, da je najbolj zastrašujoče to, da je Islamska država radikalizirala veliko število muslimanske mladine.

Devet kristjanov neusmiljeno umorili
Lokalni mediji poročajo, da so v sredo sledilci teroristične skupine devet civilistov prisilili v to, da so zapustili tovornjak – potem ko so ugotovili, da gre za kristjane, so jih brez milosti umorili. Grozljive slike dogodka, ki so prišle na plano, so razkrile, kako je skupina devetih civilistov ležala glavo navzdol v travi, bližnji vaščani pa si trupel nesrečnikov zaradi prisotnosti teroristov v bližini niso upali premakniti. Po besedah Duterteja naj bi bila v sredo prav tako usmrčena policistka.

Foto: YouTube

Oblasti so sporočile, da bo zelo težko prekiniti krizo, saj se skrajneži skrivajo v stanovanjskih stavbah, kristjane vzemajo za talce in nameščajo improvizirane bombe. Župan Marawija Majul Usman Gandamra opozarja, da so ljudje prestrašeni in ne želijo zagnati obratov, zaprte pa so tudi pisarne in uradi, saj nihče noče, da bi skrajneži civiliste uporabili kot živi ščit.

Povod je bila torkova racija
Boji so po navedbah Daily Maila izbruhnili v torek, potem ko so varnostne sile izvedle racijo v hiši, v kateri naj bi zavetje poiskal Isnilon Hapilon, voditelj zloglasne džihadistične milice Abu Sayyaf iz filipinske veje Islamske države. ZDA Hapilona smatrajo kot enega izmed najbolj nevarnih teroristov na svetu in za njegovo prijetje ponujajo nagrado v višini pet milijonov ameriških dolarjev. Kakorkoli, racija ni potekala uspešno, saj se je pojavilo na ducate strelcev, ki so odvrnili varnostne sile, nato pa se je nadaljevalo divjanje skozi mesto, pri čemer je bilo mogoče videti tudi plapolajoče zastave Islamske države.

 N. Ž.