fbpx

Islamska država na vratih Evrope: Le še 500 kilometrov jih loči …

Foto: Epa

Islamska država s svojimi napadi počasi, a zanesljivo napreduje proti Evropi. Trenutno obvladuje kar 300 kilometrov libijske obale Sredozemskega morja, kar pomeni, da je tako rekoč že na pragu Evrope. Zadnji vojaški uspeh je dosegla z uničenjem naftnih terminalov v mestu Sirte in je tako od Evrope oddaljena le še 500 kilometrov. 

Na začetku januarja so pripadniki IS napadli rafinerijo, ki zmore dnevno proizvesti do 700 tisoč sodov surove nafte. Dan po napadu pa je v mestu Zilten eksplodirala kamion bomba, zaradi katere je umrlo 65 ljudi. Šlo je za najhujši napad v zgodovini te države, piše hrvaški Index.

Blizu Evrope – blizu denarja
IS je uspel velik strateški preskok, saj je z osvojitvijo mesta Sirte dobila teritorij, ki je najbližje Evropi in ima hkrati velike količine nafte. Libijske zaloge nafte se namreč ocenjujejo na 48 milijard sodčkov, še leta 2011 pa so jo dnevno načrpali 1,6 milijona sodčkov.

Libija je v kaosu že od konca vladavine Gaddafija, kar je IS prepoznala kot idealno priložnost za svoje širjenje. V Libiji trenutno vladata dva nasprotna parlamenta in dve vladi s sedežem v Tripoliju ter Tobruku.

V Libiji nov center, od koder množica migrantov beži v Evropo
Zaradi oblasti, ki ne funkcionira, je postala Libija izhodiščna točka za tisoče migrantov, ki si preko Sredozemskega morja želijo priti v Evropo. Poleg tega po poročanju predstavnika Združenih narodov kar 2,4 milijona Libijcev potrebuje humanitarno pomoč.

Islamska država v grozovitem napadu na Sirte, Libija. Foto: epa

Islamska država v grozovitem napadu na Sirte, Libija. Foto: epa

Vlada narodne enotnosti, ki bi morala rešiti večletno borbo za oblast in nafto, je vzpostavljena, vendar ima za miren prehod oblasti še vedno veliko nasprotnikov. “Tudi če pride do formiranja nove vlade, je težko reči, ali bi ta tudi dejansko funkcionirala, saj bi težko nadzorovala situacijo na terenu, kjer se mora boriti proti različnim skupinam,” je dejal libijski analitik.

Skrajneži od Malte oddaljeni le še 500 kilometrov
Čeprav IS ni edina oborožena militaristična skupina v Libiji, saj je tam več organizacij, ki se borijo za svoj del teritorija, njena krepitev kljub temu zbuja skrbi, saj ima v Libiji precejšnjo podporo vdanih borcev in po nekaterih ocenah razpolaga s kar 2 tisoč militantneži, ki pokrivajo mesto Sirte. Še bolj pa nas lahko skrbi dejstvo, da je razdalja med zasedenim ozemljem IS in Evropo ter Malto le 500 kilometrov.

Analitik washingtonskega inštituta predvideva, da bo mesto Sirte postalo novo središče IS, kot sta to Raqqa v Siriji in Mosul v Iraku. Organizacija se krepi, saj v IS prestopajo številni džihadisti iz drugih skupin, predvsem iz lokalnih plemen ter celo nekdanjih Gaddafijevih borcev.

Poslužujejo se enako krvavih metod kot v Siriji
Mediji v Libiji pišejo tudi o tem, kako so pripadniki IS obglavili 12 zajetih talcev, ki so jih tudi javno razobesili. Džihadisti so se spravili celo na bolnišnico in tam ubili 22 ranjencev, zatem pa so stavbo še zažgali.

M. P.