fbpx

Islamska država zrušila Palmaryski slavolok

(Foto: Youtube)

Islamska država je ponovno udarila in razstrelila še en spomenik v starodavnem mestu Palmyra na severu Sirije, po tem ko je avgusta porušila palmyrski tempelj. Podrti slavolok, zgrajen pred 2000 leti, so pripadniki IS spremenili v prah, poroča BBC.

Destrukcijo so potrdili tudi iz sirijskega observatorija za človekove pravice v Londonu. Prebivalci mesta so potrti, obenem pa se bojijo ponovnega prihoda Islamske države.

Palmyra na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine
Mesto Palmyra, ki združuje grško-rimske tehnike arhitekture s perzijskimi vplivi je bilo zgrajeno v 1. in 2. stoletju. Kot eno najpomembnejših kulturnih središč antičnega sveta je mesto obdarjeno z več kot 1000 templji, rimskim vodovodom in mogočno nekropolo. Letno je Palmyro obiskalo več kot 150.000.

Zakal IS uničuje antična mesta?
Generalna direkotorica UNESCA Irina Bokova je dejala, da uničenje predstavlja “vojni zločin”, ter pozvala mednarodno skupnost k nadalnjemu boju proti IS. Irina opozarja, da Islamska država z uničevanjem sirijske dediščine odvzema sirijskemu ljudstvu njihovo identiteto in zgodovino.

V avgustu je IS v Palmyri uničila starodavni tempelj Baalshamin, enega bolj znanih svetovnih templjev, zgrajen pred skoraj 2000 leti.

ZDA še vedno dvomi
ZDA in Turčija še vedno menijo, da so ruske vojaške intervencije neprimerne, saj namesto uničevanja IS napadajo sovražnike Al Assadovega režima.

Sirijska kriza se je začela pred desetimi leti, bolj intenzivneje pa v v letu 2011. Od leta 2011 je mrtvih že več kot 250.000, izseljenih pa približno polovica celotne populacije.

T.O.