fbpx

Islamski borci za svobodo napadli zapor na jugu Filipinov

Fotografija je simbolična (foto: STA).

V napadu na zapor na jugu Filipinov je oborožena skupina ubila paznika. Spopadi v zaporu so trajali več kot dve uri. Napad je bil skrbno načrtovan.

Več kot deset oboroženih moških je prekinilo dobavo elektrike zaporu v mestu Kidapawan, ki se nahaja 955 kilometrov južno od prestolnice Manila. V tem zaporu je bilo več kot 1500 zapornikov. Nadaljevali so s streljanjem na poslopje zapora, spopadi s pazniki so trajali več kot dve uri.  Upravnik zapora Peter Bongat je za lokalni radio povedal, da je bil napad skrbno načrtovan.

Po napadu je iz zapora na jugu Filipinov pobegnilo več kot 150 zapornikov, ujeli so najmanj štiri. Pobegle zapornike iščeta policija in vojska, v iskalni operaciji sodelujejo tudi lokalne oblasti.

Za  napad sumijo pripadnike ene izmed odpadniških vej Islamske osvobodilne fronte Moro (MILF), ki je z vlado v Manili leta 2014 podpisala mirovni sporazum. Njihov cilj sta bili zaporniški celici, kjer so bili zaprti domnevni islamski uporniki. Skupina Islamski borci za svobodo Bangsamoro se je od MILF odcepila leta 2008, ker se ni strinjala z odločitvijo islamske fronte, da privoli v avtonomijo muslimanov v regiji Mindanao, zaradi česar se ne bori več za njihovo neodvisnost. Odtlej naj bi bila skupina odgovorna za več napadov v Mindanau, ki naj bi spodkopali mirovni sporazum, vrsta njenih poveljnikov in članov pa je pristala za zapahi.

B. J., STA