fbpx

Islamski skrajneži na Filipinih uporabljajo krščanske človeške ščite in ženske silijo v spolno suženjstvo

Foto: epa

Borci teroristične skupine Islamska država silijo Filipinke v spolno suženjstvo, poleg tega se strahopetno skrivajo za več kot 100 krščanskimi človeškimi ščiti, medtem ko grozljiva bitka ponovnega zavzetja mesta Marawi izpod rok teroristov traja že drugi mesec. 

Teroristi iz vrst teroristične skupine Maute, ki je obljubila zvestobo Islamski državi, so pred petimi tedni zavzeli mesto Marawi in za talce vzeli civiliste, jih prisilili v spreobrnitev v islam in v prevažanje ranjenih skrajnežev. Od 23. maja, ko se je zgodil napad, je večina od 200 tisoč prebivalcev Marawija pobegnila, tisti pa, ki jim to ni uspelo, pa se po navedbah Daily Maila srečujejo z raznovrstnimi zlorabami.

Duterte: Pogajanje s teroristi ne pride v poštev
Tiskovni predstavnik vojske Jo-Ar Herrera je povedal, da so ženske prisiljene v spolno suženjstvo. “To se dogaja navznoter in je zelo očitno, saj so vpletene res zlobne osebnosti.” Med zajetimi je tudi vikar Teresito Soganub, za katerega je Abdullah Maute, eden izmed bratov, ki je ustanovil skupino Maute, napovedal izpustitev, če bodo izpustili njegove starše, ki sta v rokah policije. Zahtevo je filipinski predsednik Rodrigo Duterte zavrnil, njegov tiskovni predstavnik pa je pojasnil, da pogajanje s teroristi ni del vladne politike.

Foto: wikimedia commons

Včeraj so izbruhnili močnejši spopadi, po tem ko je Duterte ukazal intenzivne bombne napade z letali nad vedno bolj skrčenim območjem upornikov. Oblasti verjamejo, da Soganub skupaj z več kot 100 kristjani služi kot živi ščit podpornikom Islamske države.

V nedeljo je osem islamskih voditeljev izkoristilo premirje in so vstopili v konfliktno območje, kjer so se na kratko sestali s skupino Maute, kar je vlada obsodila in poudarila, da takšno dejanje ni v skladu s politiko, ki zavrača pogajanje s teroristi. Tiskovni predstavnik je izpostavil, da je treba javnost opomniti, da je narava prestopkov, ki jih počnejo teroristi, velika in je nujno, da ti za svoja dejanja tudi odgovarjajo.

N. Ž.