fbpx

Islamski skrajneži obglavili Kanadčana

Foto: EPA

Islamski skrajneži s Filipinov so obglavili kanadskega turista Johna Ridsdela, potem ko so zanj zahtevali odkupnino v velikosti 6,5 milijona evrov. Njegova glava se je pojavila na ulicah mesta Jolo na jugu Filipinov. Smrt je potrdil tudi kanadski premier Justin Trudeau.

“Razjarjen sem, da je kanadski državljan John Ridsdel, ki je bil v ujetništvu na Filipinih od 21. septembra 2015, umorjen s strani njegovih ugrabiteljev,” je obglavljenje komentiral kanadski premier Justin Trudeau, ki je še dodal, da je šlo za hladnokrvni umor, za katerega je odgovorna teroristična skupina.

Njegovim pogledom se pridružil tudi župan mesta Jolo Hussin Amin, ki je dejanje obsodil in povedal, da gre za tako hudo dejanje, da ni težko pomisliti, da bi morala storilce dejanja doleteti ista usoda. Predstavniki filipinske vojske so sicer hoteli rešiti ujetnike, a jim ni pravočasno uspelo, piše britanski  DailyMail.

Ridsdela so zajeli skupaj še s Kanadčanom Robertom Halom in Norvežanom Kjartanom Sekkingstadom ter Filipinko Marites Flor. Militantna skupina Abu Sayyaf jih je ugrabila septembra prejšnjega leta, rok za izplačilo odkupnine pa je potekel v ponedeljek. To sicer ni prva ugrabitev, ki jo je izvedla teroristična skupina, ki je nastala kot krilo separatistične muslimanske manjšine v sicer večinoma katoliških Filipinih.

Ž. K.